Miről árulkodik a gyomorégés?

Miről árulkodik a gyomorégés?

Kapcsolódó tünetek:

Hol fáj és miért?

A gyomorégés a mellkasban, a szegycsont mögött jelentkező, majd onnan akár a torokig felfelé terjedő maró, égő érzés. Nem ritkán kíséri nyelési nehézség, nyomásérzés a szegycsont mögött.

A gyomorégés lehetséges okai

A kellemetlen érzést a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszaáramlása okozza. Az erősen maró gyomorsav irritálja és felmarja a nyelőcső nyálkahártyáját, mely védtelen azzal szemben. A gyomorégés általában hullámokban tapasztalható, s rendszerint étkezések után, lefekvéskor vagy éjjel jelentkezik, akár több órán át is fennállhat. Sokaknak okoz álmatlan éjszakát, mivel a fekvő testhelyzet elősegíti a folyamatot.
  • A gyomorégés hátterében leggyakrabban reflux betegség áll, amikor a gyomor-nyelőcső határon elhelyezkedő gyűrű alakú záróizom nem zár elég szorosan, vagy valamely oknál fogva túl gyakran ellazul. A GERD (gastroesophageal reflux disease) alapvetően nem súlyos betegség, gyógyszeres terápiával és megfelelő táplálkozással karban tartható. Kezeletlenül azonban károsodhat a nyelőcső nyálkahártyája, ami viszont már komolyabb megbetegedésekhez is vezethet.
  • A kismamák önfeledt boldogságát is gyakran beárnyékolja gyomorégés, mely a terhesség miatt megváltozott fizikai és hormonális állapottal magyarázható.
  • Gyomorégést válthat ki, ha olajban sült vagy zsíros ételeket fogyasztunk, főleg, ha az olajat – rendkívül helytelenül – többször is felhasználjuk. A koffeintartalmú italok, a kávé, az alkohol, a szénsavas üdítők és a fűszeres, csípős fogások ugyancsak túlzott savtermelésre ösztönzik a gyomrot, és ezzel növelik a gyomorégés kialakulásának valószínűségét.
  • Ha valaki gyakran és tartósan stressznek van kitéve, nagy eséllyel számíthat gyomorfájdalomra.
  • Számos gyógyszer mellékhatásai között szerepel a gyomorégés okozta maró fájdalom, ilyenek például egyes antibiotikumok.
  • Ha valaki jelentősebb túlsúllyal rendelkezik, a gyomrot terhelő megnövekedett hasűri nyomás miatt a gyomor és nyelőcső közötti záróizom megnyílhat.
  • A dohányzás is lehet kiváltó ok, hiszen a cigarettában lévő nikotin gyengíti a simaizmok tónusát, emiatt a gyomor záróizmának működése romlik, s azon keresztül könnyedén gyomorsav juthat a nyelőcsőbe.
  • A gyomorégés rendszeres előfordulása utalhat gyomorfekély meglétére, de a hátterében állhatnak bakteriális fertőzések (Helicobacter pylori), különféle felszívódási zavarok és intoleranciák is.
Amennyiben gyomorégés gyötri, mely diétát követően sem szűnik, keresse fel háziorvosát.  
2020. március 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek