A gyomorfekély kialakulásának okai

2019. július 30.

Kapcsolódó tünetek:

gyomorégés

A gyomorfekély a gyomornyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésű területen. A fekély a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti. A betegséggel forduljunk orvoshoz, hiszen súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

A gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomorfekély kialakulásának elsődleges oka a gyomrunkban található nyákréteg elvékonyodása. A nyákréteg funkciója szerint védi a gyomorsavtól az ott található nyálkahártyasejteket. Ezen sejtek kisebesedésének következménye a maró érzés, ami akkor lép fel, amikor a sav a sebes területtel érintkezik. Amennyiben a maró hatás állandósul, bekövetkezhet a gyomornyálkahártya károsodás, ez pedig közvetlen okozója a gyomorfekélynek.

A gyomorsav és az emésztő enzimek agresszív tényezők szervezetünkben, de egészséges szervezetben nem okozhatnak sérülést, hiszen a gyomornyák és a hasnyálmirigyben képződő hasnyál megakadályozza a sebesedést a gyomor és a bél nyálkahártyáján. A nyombélfekély a nyugati társadalmakban a felnőtt lakosság körülbelül 10 százalékánál fordul elő, így népbetegségnek tekinthető. A gyomorfekély gyakorisága csekélyebb, és leggyakrabban ötvenéves kor után jelentkezik.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Quamatel Mini 10 mg filmtabletta 14x

    Quamatel Mini 10 mg filmtabletta 14x

    <p>A készítményt a gyomorsav túltermelés okozta panaszok tüneteinek rövidtávú kezelésére, az ezzel kapcsolatos gyomorégés, gyomorfájdalom enyhítésére alkalmazzák.</p>

    1 529 Ft

A gyomorfekély vezető tünete a gyomorszáj tájékán fellépő égő fájdalom. A gyomorfekélyes fájdalomra jellemző, hogy étkezés után szűnik meg, majd a gyomor kiürülésének előrehaladásával fokozatosan visszatér. Bizonyos savas ételek és italok – mint a fehérbor, az édesség, az erősen fűszerezett és zsíros ételek – fokozzák a panaszokat. Veszélyes állapotot jelent, hogy a fekély sok esetben nem jár tünetekkel, így figyelmeztető jelek nélkül is bekövetkezhet akár a vérzés, akár az átfúródás. Amennyiben késszúrásszerű hasi fájdalmat, szapora pulzust érzékelünk, esetleg vér- vagy kávézacc szerű hányással, fekete széklettel együtt, késlekedés nélkül hívjuk a mentőket, mert sokkos állapot is kialakulhat.

A gyomorfekély kialakulásának több oka is lehet. A fekélyek mintegy 60-70 százalékának létrejöttében fontos szerepe van a Helicobacter pylorinak. Ez a baktérium egyedi felépítésének köszönheti, hogy képes a gyomornyálkahártya savas közegében megélni. Amíg fejlődő országokban a lakosság 80-90 százaléka hordozza a kórokozót, addig a fejlett országokban 40 százalék a fertőzöttség. Fekélybetegség a baktériumot hordozó személyek 10-15 százalékában alakul ki. A baktérium szerepet játszat továbbá más súlyos betegségek kialakulásában is.

Az említett baktérium mellett életmódunk és elfogyasztott gyógyszereink is jellemző okai lehetnek a gyomorfekély kialakulásának. A stressz, a dohányzás és az alkoholfogyasztás mind hajlamosító tényezők. Továbbá a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek, valamint az allergia, asztma és az autoimmun betegségek esetén használt szteroidok mellékhatásaként is kialakulhat gyomorfekély.

Ritkán, az esetek 1 százalékában, de gyomorfekély kialakulásának forrása lehet a Zollinger-Ellison szindróma is, melynek hátterében az emésztőrendszerben előforduló, gasztrintermelő tumor húzódik meg. A Zollinger-Ellison szindrómára jellemző a fokozott gyomorsavtermelés és a fekélyképződés, gyakori hasmenés mellett.

A kezelés hatékonyságához elengedhetetlenül fontos az életmódváltás, mely az étkezés átalakítása mellett a káros szenvedélyek elhagyását is magában foglalja. A stresszt és szorongást előidéző okok megszüntetése szintén alapvető fontosságú. Abban az esetben, amikor a konzervatív kezelés nem vezet eredményre, valamint szövődmények lépnek fel, műtéti megoldás is szükségessé válhat.

5 házi praktika gyomorrontás ellen

5 házi praktika gyomorrontás ellen

A gyomorrontás legtöbbször túl sok vagy romlott étel fogyasztása esetén jelentkezik, de a nyári időszakban az utazások gondjai és a nyaralások idegen környezete miatt is gyakran fellépő probléma. Nézzük, mit tehetünk a gyors felépülés érdekében.

A gluténérzékenység jelei

A gluténérzékenység jelei

A gluténérzékenység egyre többeket érintő jelenség, mely tulajdonképpen 3 betegséget takar. A cöliákiát, a nem cöliákiás gluténérzékenységet (NCGS) és a glutén- vagy gabonaallergiát. A pontos diagnózis felállítása gasztroenterológus feladata.

A tejallergia tünetei és kezelése

A tejallergia tünetei és kezelése

A tejallergia, vagy tejfehérje allergia a leggyakoribb gyermekkori allergiák közé tartozik, szerencsére azonban a legtöbb gyerkőc 3 éves korára kinövi. De honnan ismerhetjük fel, és mit tehetünk ellene?

Mi történik, ha minden nap ugyanazt esszük?

Mi történik, ha minden nap ugyanazt esszük?

Mindenkinek vannak kedvenc ételei, melyeket akár minden nap képes lenne megenni. Azonban felvetődik a kérdés, hogy nem ártana-e az egészségünknek, ha mindig ugyanazt fogyasztanánk.

Kinőhető a reflux?

Kinőhető a reflux?

Általában reflux betegségként a gastroesophagealis (gyomor-nyelőcső) refluxot szoktuk emlegetni. Erről szólunk néhány szót.

Összes cikk Emésztőrendszer témában