Gyakori fogápolási mítoszok

2016. október 26.

A köztudatban sokáig maradó mítoszok sok bajt okozhatnak. Tisztázunk néhányat.

„Az erős dörzsölés a hatékony”; „a rossz fogak örökletesek”; „minden étkezés után fogat kell mosni.”

A népesség körében terjedő mítoszok hallatán a fogorvosok nem tudnak még mosolyogni sem, hiszen tudják, milyen következményei lehetnek a rossz szokásoknak. Következzen néhány jól ismert tévhit.

„Tejfogaknak nincs szüksége ápolásra”

„Nem igaz. Nagyon is szükséges, hogy épen tartsuk a tejfogakat is, hiszen ha már a tejfogak is rosszak, a fiatal, maradandó fogak is rosszul fejlődhetnek ki. Az alapos rágás és a helyes hangképzéshez nélkülözhetetlen az ép fogsor.

„A rossz fogakat örököltem”

Mindenki a saját szájhigiénéjéért felelős. A szuvasodás elleni védekezőképesség kis részben genetikai hátterű, de erre fogni a rossz fogakat, szimplán hazugság: a legjobb „gének” sem segítenek a helytelen szájápolási szokásokon.

„Az erős dörzsölés hatékony”

„Éppen az ellenkezője igaz. A túl erős fogmosás fognyaki kopáshoz vfogapolas_mitosz301ezethet, amely miatt a fogzománc egyszerűen eltűnik, megsérülhet a fogíny és visszahúzódva szabadon hagyhatja a fognyakat. Tipp: közepes vagy lágy fogkefével inkább söprő mozdulatokkal haladjunk a fogínytől a fog irányába.

„Rágózással kiválthatjuk a fogmosást”

Az étkezés után fogyasztott cukormentes rágógumi semlegesíti a szájüreg savas kémhatását, aminek következtében megakadályozza a kismértékű fogszuvasodást. Így a hatása főétkezések között (étkezés után) a legkedvezőbb. A napi rendszeres fogápolást nem helyettesíti!

„Cserélni kell a fogkefét, ha szétállnak a sörték”

Kéthavonta javasolt új fogkefét vásárolni és használni, mert 12 hét után már 30 százalékkal csökken a sörték hatékonysága. Elgondolkodtató adat, hogy Magyarországon hétmillió fogkefe fogy évente, ami egy lakosra vetítve kevesebb, mint egy fogkefét jelent. Tipp: fertőző betegséget (megfázás, herpesz) után javasolt új fogkefét vásárolni, ezzel elkerülhetjük az újabb fertőzéseket.

Fogzománc károsító ételek és szokások

A következő ételek, italok és szokások egyáltalán nem tesznek jót a fogaknak, sőt kifejezetten károsítják a fogzománc anyagát. Mit tehetünk fogaink épségének megőrzéséért?

A várandós szájhigiénia és a fogápolás 5 szabálya

Fogápolás várandósan, azaz 5 szabály, amelyek betartásával elkerülhetőek a kellemetlenségek!

Fogfehérítés otthon és a rendelőben - Fontos tudnivalók!

Fogfehérítés otthon és a rendelőben – Fontos tudnivalók!

Mire figyeljen oda, ha fogfehérítésre készül?

A helyes fogápolás

A hazai lakosság fogászati állapota az európai átlaghoz képest mondhatni, hogy kétségbeejtő.