Gyakori fogápolási mítoszok

2016. október 26.

A köztudatban sokáig maradó mítoszok sok bajt okozhatnak. Tisztázunk néhányat.

„Az erős dörzsölés a hatékony”; „a rossz fogak örökletesek”; „minden étkezés után fogat kell mosni.”

A népesség körében terjedő mítoszok hallatán a fogorvosok nem tudnak még mosolyogni sem, hiszen tudják, milyen következményei lehetnek a rossz szokásoknak. Következzen néhány jól ismert tévhit.

„Tejfogaknak nincs szüksége ápolásra”

„Nem igaz. Nagyon is szükséges, hogy épen tartsuk a tejfogakat is, hiszen ha már a tejfogak is rosszak, a fiatal, maradandó fogak is rosszul fejlődhetnek ki. Az alapos rágás és a helyes hangképzéshez nélkülözhetetlen az ép fogsor.

„A rossz fogakat örököltem”

Mindenki a saját szájhigiénéjéért felelős. A szuvasodás elleni védekezőképesség kis részben genetikai hátterű, de erre fogni a rossz fogakat, szimplán hazugság: a legjobb „gének” sem segítenek a helytelen szájápolási szokásokon.

„Az erős dörzsölés hatékony”

„Éppen az ellenkezője igaz. A túl erős fogmosás fognyaki kopáshoz vfogapolas_mitosz301ezethet, amely miatt a fogzománc egyszerűen eltűnik, megsérülhet a fogíny és visszahúzódva szabadon hagyhatja a fognyakat. Tipp: közepes vagy lágy fogkefével inkább söprő mozdulatokkal haladjunk a fogínytől a fog irányába.

„Rágózással kiválthatjuk a fogmosást”

Az étkezés után fogyasztott cukormentes rágógumi semlegesíti a szájüreg savas kémhatását, aminek következtében megakadályozza a kismértékű fogszuvasodást. Így a hatása főétkezések között (étkezés után) a legkedvezőbb. A napi rendszeres fogápolást nem helyettesíti!

„Cserélni kell a fogkefét, ha szétállnak a sörték”

Kéthavonta javasolt új fogkefét vásárolni és használni, mert 12 hét után már 30 százalékkal csökken a sörték hatékonysága. Elgondolkodtató adat, hogy Magyarországon hétmillió fogkefe fogy évente, ami egy lakosra vetítve kevesebb, mint egy fogkefét jelent. Tipp: fertőző betegséget (megfázás, herpesz) után javasolt új fogkefét vásárolni, ezzel elkerülhetjük az újabb fertőzéseket.

kellemetlen szájszag okai

Kellemetlen szájszag? Íme öt gyakori kiváltó ok

Ha kellemetlen a szájszagunk az nemcsak számunkra, de környezetünk számára is zavaró lehet és gyakran igen súlyos betegségek állhatnak a hátterében, ezért érdemes körül járni és kivizsgálni a problémát.

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A szájápolás elengedhetetlen része a mindennapoknak, hiszen mindenkinek csak egészséges és szép fogakkal lehet teljes a megjelenése. Ha a fogak romlani kezdenek, azonnal fogorvoshoz érdemes fordulni, de az alapos és rendszeres szájápolás képes megelőzni a fogproblémák nagy részét.

Mit ne tegyünk fogmosáskor?

Bár jobb esetben hosszú évek óta naponta többször is tesszük, sokan mégis helytelenül. Íme néhány fontos tudnivaló, avagy mit NE tegyünk fogmosáskor!?

Így kell helyesen fogat mosni!

A fogmosás a napi rutin része gyerekkorunktól kezdve – egy kötelező dolog, amire gyakran már oda sem figyelünk rendesen. Pedig, ha nem jól csináljuk, még árthatunk is vele fogainknak vagy például az ínyünknek. De mégis hogyan kell jól csinálni? Elmondjuk, mire figyelj, ha helyesen akarod mosni a fogaid!

Milyen sűrűn és mikor kell fogat mosni?

Ha helyesen akarunk fogat mosni, akkor többféle szempont is van, amire figyelnünk kell. Nem elegendő ugyanis a megfelelő fogkefe, fogkrém, vagy éppen fogselyem kiválasztása, hiszen az se mindegy, hogy mikor mosunk fogat, mennyi ideig és milyen sűrűn tesszük mindezt. Próbáljuk eloszlatni a tévhiteket és megtalálni a legoptimálisabb megoldást!