Gyakori fogápolási mítoszok

2016. október 26.

A köztudatban sokáig maradó mítoszok sok bajt okozhatnak. Tisztázunk néhányat.

„Az erős dörzsölés a hatékony”; „a rossz fogak örökletesek”; „minden étkezés után fogat kell mosni.”

A népesség körében terjedő mítoszok hallatán a fogorvosok nem tudnak még mosolyogni sem, hiszen tudják, milyen következményei lehetnek a rossz szokásoknak. Következzen néhány jól ismert tévhit.

„Tejfogaknak nincs szüksége ápolásra”

„Nem igaz. Nagyon is szükséges, hogy épen tartsuk a tejfogakat is, hiszen ha már a tejfogak is rosszak, a fiatal, maradandó fogak is rosszul fejlődhetnek ki. Az alapos rágás és a helyes hangképzéshez nélkülözhetetlen az ép fogsor.

„A rossz fogakat örököltem”

Mindenki a saját szájhigiénéjéért felelős. A szuvasodás elleni védekezőképesség kis részben genetikai hátterű, de erre fogni a rossz fogakat, szimplán hazugság: a legjobb „gének” sem segítenek a helytelen szájápolási szokásokon.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

„Az erős dörzsölés hatékony”

„Éppen az ellenkezője igaz. A túl erős fogmosás fognyaki kopáshoz vfogapolas_mitosz301ezethet, amely miatt a fogzománc egyszerűen eltűnik, megsérülhet a fogíny és visszahúzódva szabadon hagyhatja a fognyakat. Tipp: közepes vagy lágy fogkefével inkább söprő mozdulatokkal haladjunk a fogínytől a fog irányába.

„Rágózással kiválthatjuk a fogmosást”

Az étkezés után fogyasztott cukormentes rágógumi semlegesíti a szájüreg savas kémhatását, aminek következtében megakadályozza a kismértékű fogszuvasodást. Így a hatása főétkezések között (étkezés után) a legkedvezőbb. A napi rendszeres fogápolást nem helyettesíti!

„Cserélni kell a fogkefét, ha szétállnak a sörték”

Kéthavonta javasolt új fogkefét vásárolni és használni, mert 12 hét után már 30 százalékkal csökken a sörték hatékonysága. Elgondolkodtató adat, hogy Magyarországon hétmillió fogkefe fogy évente, ami egy lakosra vetítve kevesebb, mint egy fogkefét jelent. Tipp: fertőző betegséget (megfázás, herpesz) után javasolt új fogkefét vásárolni, ezzel elkerülhetjük az újabb fertőzéseket.

Bölcsességfog – 9 tévhit róla

Bölcsességfog – 9 tévhit róla

A bölcsességfogakkal kapcsolatban rengeteg tévhit kering, melyeket a cikkünkkel végleg szeretnénk eloszlatni. Íme, a 9 legelterjedtebb tévhit.

Mi a teendő foghúzás után?

Mi a teendő foghúzás után?

A legtöbben rettegünk a fogorvostól, ez a félelem pedig tovább erősödik, ha foghúzásra kerül sor. Lássuk, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy minél előbb meggyógyuljunk, és minél szerencsésebben vészeljük át a kezelés utáni időszakot.

A 9 leggyakoribb kérdés a fogfehérítés kapcsán

A 9 leggyakoribb kérdés a fogfehérítés kapcsán

Rengetegen olyan fehér fogakat szeretnének, mint a hollywoodi sztároké, így képesek bármit kipróbálni, hogy elérjék a céljukat. Cikkünkben megválaszoljuk a leggyakoribb kérdéseket ebben a fogfehérítés kapcsán.

Hogyan kezelhető a fogínygyulladás?

Hogyan kezelhető a fogínygyulladás?

A fogínygyulladást az íny akut vagy krónikus fertőzése okozza, aminek hátterében általában baktériumok, egyes esetekben vírusok vagy gombák állnak. Legtöbbször a nem megfelelő szájhigiéniára vezethető vissza, de akár egy sérülés is okozhatja. Lássuk, hogy milyen kezelési lehetőségek léteznek!

Ezt a 8 dolgot tudnia kell a fogfehérítésről

Ezt a 8 dolgot tudnia kell a fogfehérítésről

Manapság az egyik legnépszerűbb fogászati esztétikai beavatkozás a fogfehérítés, mely a ragyogó fogak mellett magabiztosságot is varázsol az embernek. Érdemes azonban felkészülni a kezelés előtt, hiszen sok tévhit kering körülötte.