A várandós szájhigiénia és a fogápolás 5 szabálya

2017. március 3.

Kapcsolódó tünetek:

fogszuvasodás, fogfájás

Fogápolás várandósan, azaz 5 szabály, amelyek betartásával elkerülhetőek a kellemetlenségek!

A várandós szájhigiénia és a fogápolás 5 szabálya 750

Terhesség alatt a szájüregben is jelentős változások zajlanak, ezért a kismamák gyakran tapasztalnak fogínygyulladást vagy a fogíny megduzzadását, érzékenységét. A nyál pH értéke is megváltozik – általában savas irányba tolódik-, ami a fogzománcot is elvékonyíthatja és fogszuvasodást okozhat. Íme 5 szabály, amelyek betartásával ezek a kellemetlenségek elkerülhetők!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Oral-B Pro 600 sensitive elektromos fogkefe

    Oral-B Pro 600 sensitive elektromos fogkefe

    <p>Az Oral B PRO 600 elektromos fogkefe az idoméro használatával be tudja tartani a fogorvosok által ajánlo 2 perces fogmosási idot; az eszköz 30 másodpercenként arra is fi gyelmeztet, hogy a száj más részén is mosson fogat. Miközben a fogkefét végigvezeti a fogain, az Oral-B különleges, lekerekített feje elvégzi a rá bízo feladatot. Akár 100%-kal több lepedéket távolít el, mint az Oral-B manuális fogkefék.</p>

    13 990 Ft

A terhességi fogínygyulladásra jellemző, hogy a fogíny gyulladt és vörössé válik, vérzik, a fogak mozgástartománya megnő. A terhességek 10 százalékában jelentkeznek olyan duzzanattal járó elváltozások, melyek nem rosszindulatúak, kidudorodásként jelentkeznek a szájban és eltűnnek a szülést követően. Többnyire fájdalommentesek, lilás vagy piros színűek, spontán vérzések forrásai lehetnek. Kutatások szerint a terhesek csaknem 30-100 százaléka valamilyen fokban tapasztalja ezeket a kellemetlen tüneteket.

1. szabály: A jó szájhigiénia fenntartása

A terhességi fogínygyulladás és ínymegnagyobbodás feltehetően a szájban elszaporodó baktériumok következményei, ezért nagyon fontos, hogy a kismamák fokozottan odafigyeljenek a rendszeres és alapos fogtisztításra. Mosson minden étkezés után fogat, de minimum egyszer naponta végezzen egy olyan alapos fogmosást, mely legalább öt percig tart: minden felszínt alaposan mosson meg, majd a fogközöket fogselyemmel, vagy fogköztisztító kefével tisztítsa. Ha hídpótlás van a szájában, annak alsó felszínét külön eszköz, a superfloss segítségével tudja tisztítani. Nagyon hasznos kiegészítő a szájzuhany is, melynek használata nem helyettesíti az előbb felsoroltakat, de az ételmaradékot jól eltávolítja, és kellemesen friss lesz tőle a lehelete. Ezen kívül szükség van a professzionális szájhigiénés kezelésre is, melynek során a szájhigiénikus vagy a fogorvos mind a fog felszínén, mind a fogíny alatti fogköveket eltávolítja, a gyökérfelszíneket lesimítja.

2. szabály: Rendszeres fogorvosi ellenőrzés

Terhesség alatt is rendszeresen, legalább félévente, de probléma esetén akár gyakrabban is fel kell keresni fogorvosát, de akkor is célszerű azonnal időpontot egyeztetni vele, ha szájában bármiféle elváltozást tapasztal.

3. szabály: Problémák azonnali kezeltetése

Azoknál a nőknél, akiknél korábban is fennállt fogágybetegség, az a terhesség alatt tovább súlyosbodik, és kezelés nélkül akár menthetetlen állapotba kerülhetnek az érintett fogak. A fogágybetegség következtében a fogak tartószerkezete pusztul és úgynevezett tasakok alakulnak ki a helyén. Ezek a tasakok tele vannak agresszív kórokozókkal, melyek gócként szerepelnek illetve toxinjai a véráram útján akár távoli szervekhez is eljutnak, és azokat megbetegíthetik. A mai vizsgálatok azt mutatják, hogy súlyos fogágybeteg kismamáknak háromszor gyakrabban van koraszülött gyermeke, mint az egészséges ínyűeknek, ezért is fontos, hogy időben kiszűrjék és kezeltessék a gyulladást.

4. szabály: Nem kell tartani a fogorvosi kezelésektől!

Ha terhes, erről mindenképpen tájékoztassa fogorvosát és vannak olyan kezelések –például a fogfehérítés-, amelyeket várandósság idején nem is szabad elvégezni. Fogászati beavatkozások esetén rendszerint helyi érzéstelenítést alkalmaznak, többnyire lidokain injekciót, de létezik olyan kíméletes érzéstelenítő és fájdalomcsillapító módszer, az articain, amely minden kockázat nélkül alkalmazható terhes anyáknál is. A terhesség alatti fogászati kezelések bizonyos esetekben igényelhetik az antibiotikum használatát, a fertőzések megelőzése és kezelése érdekében. Ilyen esetekben a szakember mérlegeli a kockázatokat és olyan gyógyszert választ, amely nem károsítja a magzatot. A ma használatos fogászati röntgen gépek által kibocsájtott sugárdózis nagyon minimális és csupán kis területre koncentrál. Ennek ellenére, a nem elsősegélynek minősülő esetekben célszerű elhalasztani a szülés utánig a felvételek készítését.

5. szabály: Tudatos táplálkozás

Ne feledje, az egészséges étrend nagyban hozzájárul a fogak és az íny egészségéhez! A megfelelő táplálkozás nagyon fontos a fejlődésben levő babának és a kismamának is. Válasszon kalciumban és C-vitaminban gazdag élelmiszereket! Terhesség alatt általában szükség van vitaminpótlásra is: a terhesvitaminok optimális arányban tartalmazzák azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, melyek nélkülözhetetlenek a kismama és a baba egészségéhez.

Fájdalomcsillapító fajták

Fájdalomcsillapító fajták

A fájdalom sokféle lehet, és nem mindig van szükség a csillapítására. Ám, amikor már nagymértékben zavarja közérzetünket és mindennapjainkat is, akkor be kell avatkozni és fájdalomcsillapító szükséges. De mikor, milyen módszer a leghatékonyabb?

betegségek lelki okai

Betegségek lelki okai

Cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló tüneteket és betegségeket és azt, mi állhat a hátterükben. Lássuk, melyek ezen betegségek lelki okai.

Így kell helyesen fogat mosni!

A fogmosás a napi rutin része gyerekkorunktól kezdve – egy kötelező dolog, amire gyakran már oda sem figyelünk rendesen. Pedig, ha nem jól csináljuk, még árthatunk is vele fogainknak vagy például az ínyünknek. De mégis hogyan kell jól csinálni? Elmondjuk, mire figyelj, ha helyesen akarod mosni a fogaid!

Milyen sűrűn és mikor kell fogat mosni?

Ha helyesen akarunk fogat mosni, akkor többféle szempont is van, amire figyelnünk kell. Nem elegendő ugyanis a megfelelő fogkefe, fogkrém, vagy éppen fogselyem kiválasztása, hiszen az se mindegy, hogy mikor mosunk fogat, mennyi ideig és milyen sűrűn tesszük mindezt. Próbáljuk eloszlatni a tévhiteket és megtalálni a legoptimálisabb megoldást!

Fogzománc károsító ételek és szokások

A következő ételek, italok és szokások egyáltalán nem tesznek jót a fogaknak, sőt kifejezetten károsítják a fogzománc anyagát. Mit tehetünk fogaink épségének megőrzéséért?

Összes cikk Egészség A-Z témában