Ezekre érdemes figyelni, ha egészséges fejbőrt szeretnénk

Ezekre érdemes figyelni, ha egészséges fejbőrt szeretnénk

Kapcsolódó tünetek:

Az egészségtelen és irritált fejbőr nem csak a hajnövekedésre és hajunk állapotára van hatással, de a mindennapjainkat is befolyásolhatja. A folyamatos viszketés szüntelen irritációt okoz, és még a munkánkban, illetve az alvásban is akadályoz. A viszketésen kívül továbbá korpa és pikkelysömör is megjelenhet a fejbőrön, de gombás fertőzések is jelentkezhetnek. Ezek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy aktívan tegyünk az egészséges fejbőrért, ami azt jelenti, hogy ügyeljünk a megelőzésre, illetve mindenféleképpen kezeljük a már kialakult tüneteket.

Cikkünkben bemutatjuk a haj és fejbőr leggyakoribb problémáit, sorra vesszük, hogy mit tehetünk az egészséges állapot fenntartásáért, de annak is utánajárunk, hogy mikor szükséges orvosi segítséget kérnünk.

Az egészséges fejből receptje

A leggyakoribb fejbőr problémák

Száraz fejbőr

Ebben az esetben a csökkenő faggyútermelés okozza a problémát. A haj ilyen esetben nehezen formálható, érdes, kemény tapintású, fakó, fénytelen, nehezen fésülhető, a vége töredezett és szétvált.

Viszkető fejbőr

Ha viszket a fejbőrünk, akkor annak több oka lehet. Kiválthatják olyan bőrproblémák, mint az atópiás dermatitisz vagy a pikkelysömör, de genetikai tényezők, hormonális változások is állhatnak a háttérben. Külső tényezők is kedvezhetnek a kialakulásának, így például az évszakok váltakozás vagy akár a környezetszennyezés is.

Zsíros fejbőr

A túlzott faggyútermelésnek zsíros fejbőr az eredménye, aminek legjellegzetesebb tünete a zsíros korpa. Ennek oka, hogy faggyúmirigyek működése nem megfelelő. A megnövekedett faggyútermelés következtében gyorsabban halnak el a sejtek, és megragadnak a fejbőrön. A haj olajos fényű lesz.

Korpás fejbőr

A korpás fejbőr egy nagyon gyakori probléma, a felnőtt népesség kb. felét érinti. A viszketésen kívül a fejbőr hámlik, így mindenki számára látható a probléma, ami tovább fokozza a mindennapi közérzet romlását. Ennek hátterében a Malassezia típusú élesztőszerű gombák állnak.

Ajánlott különbséget tenni a zsíros és a száraz korpa között. Előbbi esetén sárgás pikkelyek alakulnak ki és ragadnak meg a fejbőrön és hajszálakon, utóbbi esetén pedig száraz hámlásról beszélünk, amely során a keletkező korpák lehullanak a hajról.

Gombás fejbőr

A legtöbb esetbe a Trichophyton gombafajok okozzák ezt a problémát, amely során rózsaszín, hámló és egyben viszkető foltok jelennek meg a fejbőrön. Mivel szoros érintkezéssel terjed, főleg gyermekközösségekben fordul elő. Enyhe esetben magától elmúlik, de súlyos esetben kopasz foltok alakulhatnak ki, ezért utóbbi esetén elengedhetetlen a megfelelő kezelés.

Pikkelysömörös fejbőr

A psioriasisként is ismert kórkép egy autoimmun betegség, amelynél az immunrendszer nem ismeri fel a saját sejtjeit, így egy támadó jellegű immunválaszt kezdeményez. Ennél a típusú pikkelysömörnél a fejbőrön és a homlokon vörös, hámló foltok jelennek meg, továbbá viszketés is fellép. A probléma mielőbbi kezelés ajánlott, ugyanis egyes esetekben akár hajhullás lehet a következménye. Attól függően, hogy a hajszálak melyik részét károsítja a betegség, a pikkelysömör akár hajhulláshoz is vezethet. Ez lehet átmeneti, de akár végleges is.

Gyakran összekeverik a sima korpával, azonban a fejbőrt érintő pikkelysömör a korpával ellentétben egy krónikus betegség, aminél a bőrréteg felsérthető, és a fejbőr úgy néz ki, mintha viaszfehér, ezüstös vagy poros foltok lennének rajta, melyek apró darabokban válnak le.

Mit tehetünk az egészséges fejbőr érdekében?

Mit tehetünk az egészséges fejbőr érdekében?

Rengeteg kellemetlen panaszt okoz a beteg fejbőr, ezért érdemes minél előbb megkezdeni a kezelést. Ebből a célból kipróbálhatunk különféle házi praktikákat is.

Teafaolaj

A teafaolaj köztudottan remek gyulladáscsökkentő, ezen felül antibakteriális hatása is van. Ebből kifolyólag előszeretettel alkalmazzuk pattanások és zsíros bőr kezelésére. Jótékony hatását nem csupán az arcunkon, hanem a fejbőrünkön is élvezhetjük. Fontos azonban megemlíteni, hogy mielőtt alkalmazzuk a teafaolajat, végezzünk egy próbát például a kezünkön, ugyanis néha allergiás reakciót válthat ki. Amennyiben nem lép fel irritáció, kezeljük vele a fejbőrünket is. Ehhez 2-3 cseppet csepegtessünk belőle a tenyerünkbe, majd ezzel alaposan masszírozzuk át a fejbőrünket. Várjunk 20-30 percet, majd egy lágy samponnal mossuk meg a hajunkat.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna szintén hatásos lehet. Főleg a viszketést képes csökkenteni, de fertőtlenítő és hámlasztó hatásáról sem szabad megfeledkeznünk. Amennyiben ezzel szeretnénk kezelni például a száraz korpát, akkor készítsünk belőle pakolást. Ehhez keverjünk egy pasztát némi szódabikarbónából és vízből. Ezt masszírozzuk a fejbőrbe, hagyjuk rajta 10-15 percig, majd mossuk le.

Rozmaring

Ez a fűszernövény nem csak a konyhában és főzés közben tesz jó szolgálatot, de a fejbőr gyógyítására is képes. Ehhez szükségünk lesz pár friss rozmaringszárra. Tegyük azokat forrásban lévő vízbe. Miután megpuhultak, öntsünk egy kis tába olívaolajat, és ebbe keverjük bele a puha rozmaringszárakat. Ezután meleg vízzel nedvesítsük be a hajunkat, masszírozzuk a fejbőrünkbe az olajat, 10 percre tegyünk egy törölközőt a fejünkre, majd alaposan mossuk meg a hajunkat.

A só hatásos felléphet a korpa ellen. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy hajmosás előtt egy maréknyi sót masszírozunk be a fejbőrünkbe, majd a szokásos módon megmossuk a hajunkat. Amennyiben ez a módszer nem kellemes, akkor a masszírozás előtt nyugodtan nedvesítsük be a hajunkat, így nem lesz olyan intenzív a dörzsölés.

Omega-3 zsírsavak

Az Omega-3-nak rengeteg jótékony hatása van, így többek között a gyulladások enyhítésére és hidratálásra is képes. Épp ezért remek választás korpa esetén. Fogyasszunk minél több tengeri halat és diófélét, vagy étrendkiegészítőkkel juttassuk be a szervezetünkbe.

Sampon

A rendszeres hajmosás, illetve hajápolási rutin elengedhetetlen abban az esetben, ha valamilyen fejbőrbetegségünk van. Természetesen az is lényeges, hogy ehhez milyen terméket használunk. Nem muszáj minden nap hajat mosnunk, azonban a megfelelő sampont célszerű használnunk hozzá. Korpás vagy pikkelysömörös fejbőr esetén érdemes speciális sampont választani, amely kifejezetten az adott probléma kezelésére szolgálnak.

Pikkelysömör esetén a hámlazító samponok bizonyulnak jó választásnak, melyek szalicil tartalmuknak köszönhetően gyengéden hámlasztják a bőrt. Amennyiben nem vastagok a plakkok, akkor a szelén-szulfid tartalmú samponok is javulást hoznak. Arra is ajánlott figyelnünk, hogy az ápolótermékek vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazzanak.

Ha a hidratálás és a gyulladáscsökkentés a cél, akkor arra figyeljünk, hogy elkerüljük a fejbőr zsírosodását és a zsíros korpát. Ebből a célból a gélek, habok, oldatok vagy zsírosodás elleni samponok használata javasolt.

Ne vakarjuk és dörzsöljük a viszkető fejbőrt!

A száraz vagy pikkelysömörös a fejbőr, rettenetesen tud viszketni. Nem szabad azonban megvakarnunk és dörzsölnünk, mert azzal felsértjük a bőrt, amitől vérzés keletkezhet, illetve könnyedén átvihetjük a fertőzést más bőrfelszínre. Ha a viszketés állandósul, kérjünk orvosi segítséget. A szakember olyan speciális készítmények alkalmazását fogja javasolni, melyeknek a hidratálás mellett gyulladáscsökkentő hatásuk is van.

Súlyosabb esetben, ha helyileg ható termékekkel nem enyhíthetők a panaszok, akkor a belsőleg alkalmazható gyulladáscsökkentők szedése válhat szükségessé.

Mikor ajánlott orvoshoz fordulni fejbőr problémával?

Annak ellenére, hogy a házi praktikák sok esetben enyhülést és javulást hoznak, vannak olyan helyzetek, amikor célszerű felkeresni egy szakorvost, a fejbőr betegségei hátterében ugyanis számos ok állhat – így például stressz, gyenge immunrendszer, de a fejbőr megváltozott pH-értékét is érdemes megemlíteni, ahogy a használt hajápoló termékek és hajfestékek is kiváltó okok lehetnek. A szakember azonosítja a probléma forrását, majd megkezdi a személyre szabott kezelést.

Akkor is forduljunk orvoshoz, ha az adott fejbőr probléma fájdalommal jár. Ha például túl száraz a fejbőrünk, akkor sebek alakulhatnak ki rajta, továbbá varasodást tapasztalhatunk. Szintén ne várjunk tovább, ha folyamatosan viszket a fejbőrünk, vagy arra gyanakszunk, hogy valamilyen gombás megbetegedés okozza a panaszokat. Utóbbi esetén valószínűleg csak vényköteles készítményekkel, illetve speciális samponokkal kezelhető eredményesen a betegség.

Összegzés

Amikor viszket, hámlik vagy irritált a fejbőr, sok esetben nem tudjuk, mihez kezdjünk. A fejbőr egészségi állapotát számos tényező befolyásolja – ilyen a stressz, a vitaminhiány, az ásványi anyagok hiánya, különböző hormonális változások vagy gombás fertőzések. Ha tanácstalanok vagyunk, esetleg fájdalom is társul a panaszokhoz, mindenképp keressünk fel egy orvost, aki a diagnózis felállítása után célzott kezelést tud javasolni. Ha mégsem ennyire súlyos a helyzet, akkor számos házi praktika közül választhatunk, melyek szintén ápolják a fejbőrünket, illetve segítenek kezelni a kellemetlen tüneteket.

2022. december 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek