Így kezeld eredményesen a viszkető fejbőrt

Viszkető fejbőr

Kapcsolódó tünetek:

A haj megjelenésünk fontos részét képezi, és bár az alatta lévő fejbőr nincs szem előtt, egy viszkető fejbőr azon túl, hogy kellemetlen érzés, aligha mondható egészségesnek. Ahelyett, hogy állandóan sapka mögé próbálnánk rejteni a problémát, érdemes utánajárnunk, milyen okok húzódnak meg a háttérben. A viszkető érzést nem érdemes ugyanis figyelmen kívül hagyni, mert súlyosabb esetben hajhulláshoz, kopaszodáshoz is vezethet. Cikkünkben körbejárjuk a viszkető fejbőr kialakulásának okait, és bemutatjuk a leghatásosabb kezelési módszereket.

A fejbőr problémák korunk velejárói?

Bár a fejbőr nincs szem előtt, ez korántsem jelenti, hogy a minket nap mint nap erő külső és belső hatások ne befolyásolnák az állapotát.

A legelterjedtebb fejbőr problémák, mint például a száraz-, korpás-, gombás-, avagy pikkelysömörös fejbőr, illetve a hajhullás hátterében a légszennyezés, illetve a környezeti tényezők (pl. sugárzás, kemikáliák) éppúgy meghúzódhatnak, mint a különböző gyógyszerek, betegségek, vagy a szervezet vitaminhiánya. A táplálkozási szokásaink is felelőssé tehetőek a kialakult helyzetért, mint ahogy a stresszes életmódunk.

Mire utal a viszkető fejbőr?

A fejbőr problémái számottevően csökkentik komfortérzetünket, hiszen gondoljunk csak bele, milyen kellemetlen helyzetbe hozhat minket, ha folytonosan vakargatnunk kell a viszkető bőrünket.

Belső tényezők is befolyásolják a fejbőr viszketését, mint például a stressz, a genetika és a hormonális változások is. A külső hatások között pedig említhetjük a nagy hőmérsékleti különbségeket, az egyoldalú étrendet, a dohányzást, orvosi kezeléseket (pl. kemoterápia, hormonterápia), illetve a nem megfelelő kozmetikai termékeket.

Nézzük meg, milyen fejbőrbetegségek idézhetik elő a viszketést:

A viszkető fejbőr okai és kezelése

Korpásodás

Az egyik leggyakoribb oka a viszkető fejbőrnek a korpa, amely a sebborrheás dermatitisz legenyhébb formája.

A korpás fejbőr problémája nem véletlenül kedvenc témája a sampon reklámoknak, hiszen a korpásodás a felnőtt lakosság csaknem 60 százalékát érinti, és sokan észre sem veszik, hogy a fejbőrük kórosan korpásodik.

A korpásodás a fejbőr fokozott hámlását jelenti, amely komoly kellemetlenséget okozhat az esztétikai szempontból nem túl előnyös, vállunkra, ruhánkra hulló hámsejtek formájában. Súlyosabb esetekben a probléma fájó, viszkető érzéssel és a gyulladás miatti kipirosodással is együtt járhat.

A korpásodásnak számos fizikai és pszichés oka lehet. A legyengült immunrendszer vagy a gombásodás éppúgy okozhatja a korpa nagy mennyiségű megjelenését, mint a stressz. Kiváltó ok lehet még a túl gyakori sapkaviselés, de a nem megfelelő hajápoló készítmények vagy a hajfestékek használata is.

Zsíros korpa esetén a képződő sárgás fehér, szürke és barna korpadarabok megtapadnak a fejbőrön és a hajszálakon, míg száraz korpánál a fehéres korpalemezek leválnak a fejbőrről és sokszor a ruházaton is kivehető.

Korpásodás elleni módszerek

A megfelelő kezeléshez és a hosszútávú eredmény eléréséhez jó, ha szakember tanácsát kérjük ki. A bőrprobléma kezelésének fajtái általában kúraszerűek, és a fejbőr ápolására koncentrálnak, azonban gyors, egy kezeléses megoldásra semmiképp se számítsunk. Alkalmazhatunk például különböző pakolásokat, sampon- vagy habállagú oldatokat. Mivel maga a korpásodás általában egy nagyobb, átfogóbb probléma tünete, célszerű az ok megszüntetésére koncentrálni. Ha ezt nem tesszük meg, a korpás fejbőr visszatérő problémát jelenthet.

Érzékeny fejbőr

A fejbőr feszülése, az égető, szúrós érzés, illetve a bőrpír, foltos kipirosodás jelzi, hogy irritált a fejbőrünk. Ezt előidézhetik a nem megfelelő hajápoló termékek, a hajszínezés, -festés és -szőkítés, de a különféle szennyeződések is.

Apróságnak tűnhet, de a nem megfelelő hajápolás is megbújhat a hattérben. Ha nem jól mossuk meg a hajunkat, illetve nem elég gyakran, akkor a piszok, az izzadság, a különböző hajápoló szerek maradványai könnyen okozhatnak irritációt.

Érzékeny, száraz fejbőr kezelése

Miután a vízveszteség miatt a hámréteg elveszítheti a rugalmasságát, olyan sampont érdemes választani, amely megszünteti a dehidratált állapotot. Fontos, hogy minél kímélőbb legyen, természetes anyagokat tartalmazzon, semleges pH-értékkel rendelkezzen. Különféle olajos pakolások szintén jótékonyan hatnak. Érdemes arra is figyelni, hogy minél langyosabb vízzel mossunk hajat, és ha lehet, kerüljük a hajszárító használatát is.

Seborrheás dermatitis, ekcéma

A seborrheás dermatitist, azaz a bőr fokozott faggyútermelését okozhatja egy, a fejünkön amúgy természetes módon megtalálható gombafajta elszaporodása, de a túlzottan száraz levegő, a stressz, fáradtság, vitaminhiány, illetve az erre való hajlam is előidézheti. A seborrheás dermatitis jellegzetes tünetei a sárgás hámlások, vörös kiütések, amelyek a fül mögött is kialakulhatnak.

Seborrheás dermatitis kezelése

Speciális gyógyszeres sampon használatával tudjuk enyhíteni a tüneteket, de ha súlyosbodnak, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Érdemes óvatosan bánni a hajformázó termékekkel, mint például a hajfestékekkel.

Pikkelysömör

A pikkelysömör a fejen is előforduló bőrbetegség. Sokszor tévesztik össze az egyszerű korpásodással, pedig annál súlyosabb probléma. Pikkelysömör esetében a fejbőrön viaszos, szürkés színű, foltokban hámló bőrdarabok jelennek meg, maga a fejbőr pedig annyira kiszáradhat és viszkethet, hogy már fájó érzést vált ki, a vakarózással pedig akár vérzésig sérthetjük. A vakarás ráadásul újragenerálja a kiütéseket körülbelül kéthetes átfutási idővel.

A pikkelysömör a stresszes időszakokban és az időjárás változásakor újul ki a leggyakrabban.

Pikkelysömör kezelése

A pikkelysömör ellátása más kezelést igényel, mint a korpásodó fejbőré, így ha bármelyik tünetet fedezzük fel magunkon, kérjük ki szakember véleményét. A bőrbetegség kezelése különböző krémekkel, gyógyszeresen vagy akár fényterápia segítségével is történhet. Sajnos az állapot teljes mértékben nem gyógyítható, azonban jól kezelhető, így ha résen vagyunk a tünetek újbóli fellángolásakor, jó eséllyel, gyorsan szoríthatjuk vissza azokat.

Tetvek, paraziták a fejen

A fejtetű igen gyakori parazita, különösen az óvodás és iskoláskorú gyermekek körében. Ha gyermekünk ilyen közösségbe jár, könnyedén hazahozhatja és megfertőzheti az egész családot, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés.

Paraziták jelenlétekor a fejbőr viszketését a tetvek csípésére adott allergiás reakció okozza, amely már a tetűfertőzés előrehaladottabb szakaszára jellemző. Ha rövid időn belül többször is előfordul, hogy a fejbőrünk tetves lesz, a viszketésig eltelt idő is lerövidül. A tetvek miatti viszketés erőssége az egyéntől és a fejbőr érzékenységétől függően eltérő lehet.

Tetves fejbőr kezelése

A tetűfertőzés kezelésére a patikákban elérhető, e célra kifejlesztett samponokat, fejbőrre kenhető készítményeket és tetűfésűt használhatunk.

Természetes módszerek a viszketés enyhítésére

  • Hajmosás ritkábban: ha eddig naponta-kétnaponta mostunk hajat, akkor érdemes lehet heti 1-2 alkalomra váltani. Ez persze függ a fejbőr típusától, illetve életvitelünktől is, hiszen ha minden nap edzünk, akkor ez nem kivitelezhető.
  • Hajszárító mellőzése: a legjobb megoldás az lenne, ha természetes módon száradna meg a hajunk. Ha mégis elkerülhetetlen a hajszárító használata, akkor igyekezzünk hideg, vagy közepesen meleg levegővel szárítani hajunkat.
  • Pakolások: készíthetünk pakolást a fejbőrünkre teafaolajból, ami nyugtató hatása miatt ideális. Ugyancsak jótékonyan hat egy szódabikarbóna pakolás, amely segíthet eltávolítani az elhalt hámsejteket is.
  • Lélegezzen a haj: fontos, hogy a fejbőrünk lélegezzen, ezért érdemes a sapkákat és a szoros frizurákat, mint például a túl szoros copfot kerülni.
2021. június 14.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek