Korpás haj – Mit tegyünk ellene?

Korpás haj – Mit tegyünk ellene

Kapcsolódó tünetek:

Fejbőrünk teljesen hasonlóan viselkedik, mint bőrünk többi része: a régi hámsejteket újak váltják fel, és ha ennek a hámlásnak mértéke normális, akkor szinte észrevehetetlen a folyamat. A korpásodás a fejbőr fokozott hámlása, melynek már látható nyomai vannak. Emiatt kényelmetlenségeket okozhat esztétikailag, esetenként pedig lelki problémákhoz is vezethet, hiszen igen kellemetlen a vállainkon, ruháinkon éktelenkedő fehér pontok sokasága. Súlyosabb esetekben a probléma fájó, viszkető érzéssel és a gyulladás miatti kipirosodással is együtt járhat. A korpásodásnak számos oka lehet, közülük fizikai a legyengült immunrendszer vagy a gombásodás, amelyek éppúgy okozhatják a korpa nagy mennyiségű megjelenését, mint a lelki okként felmerülő stressz. Kiváltó ok lehet még a túl gyakori sapkaviselés, de a nem megfelelő hajápoló készítmények vagy hajfestékek használata is.

A korpásodás több fajtáját is megkülönböztethetjük. A száraz korpásodás hátterében genetikai vagy táplálkozási tényezők is állhatnak, de a megfázott fejbőr vagy káros vegyi anyagok is kiválthatják a problémát. Száraz korpásodás esetén hajunkat is száraznak, fénytelennek találhatjuk, törékeny és nehezen fésülhető hajszálakkal. Zsíros korpásodásnál azonban a túlzott faggyútermelés miatt a leváló hámsejtek összetapadhatnak, és eltávolításuk nehézkessé válhat. Fontos, hogy figyeljük a korpásodásra utaló jeleket, hogy minél előbb felfedezhessük, ha a probléma jelentkezik. A kezelés elhanyagolása esetén ugyanis akadozhat a hajhagymák vérellátása, ez pedig hajhulláshoz vezet. A megfelelő kezeléshez és a hosszútávú eredmény eléréséhez hasznos, ha szakember tanácsát kérjük ki. Mivel sok esetben genetikai tényezők is állnak a korpás fejbőr hátterében, végleges megoldásra sajnos sok esetben nem számíthatunk.

A bőrprobléma kezelésének fajtái általában kúraszerűek, és a fejbőr ápolására koncentrálnak. Alkalmazhatunk különböző pakolásokat, sampont vagy habállagú oldatokat, azonban gyors, egy kezeléses megoldásra semmiképp se számítsunk. Száraz korpásodásnál érdemes odafigyelnünk rá, hogy két hajmosás között legalább három nap teljen el, mivel a samponok mintegy 48 órára gyengítik fejbőrünk természetes védelmi rendszerét. Zsíros korpásodás esetén próbáljuk ki az éjszakánként fejbőrbe masszírozható, szalicilsavat és ként tartalmazó olajat és a kén tartalmú korpásodás elleni sampont. Megelőzésképp használjunk kímélő, bőrünk pH-értékének megfelelő sampont, amely a korpa kialakulásának megakadályozása mellett a kórokozók szaporodását is meggátoljuk. A korpásodás által előidézett bőrgyulladás kezelésére a lokális, szteroid tartalmú oldatok lehetnek a legmegfelelőbbek, melyeket akár a hámlasztó hatású szalicilsavval is kombinálhatunk. Mivel maga a korpásodás általában egy nagyobb, átfogóbb probléma tünete, célszerű az ok megszüntetésére koncentrálni. Ha ezt nem tesszük meg, a korpás fejbőr gyakran visszatérő problémává alakul.

2018. augusztus 3.

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek