Ezek a legfontosabb vizsgálatok a terhesség alatt 2. rész

Ezek a legfontosabb vizsgálatok a terhesség alatt 2. rész

Cikkünk első részében a terhesség tényének megállapításától a 24. hétig vettük sorra a legfontosabb vizsgálatokat, lássuk a 28. héttől milyen vizsgálatok várnak ránk!

28-32. hét

Ebben az időszakban kerül sor egy újabb hasi ultrahang vizsgálatra: a magzat növekedése mellett ellenőrzik a magzatvíz mennyiségét és a lepény működését. A legtöbben ilyenkor szokták kérni a 4D ultrahangot, hogy teljes életnagyságban láthassák babájukat.

36-40. hét

A 36. héttől hetente szükséges az úgynevezett CTG vizsgálat, mely a magzat szívműködését és a méh összehúzódásait regisztrálja. Ez a vizsgálat, kiegészítve ultrahanggal figyelmeztet a méhlepény esetleges elváltozásaira, a nem megfelelő oxigén-ellátottságra és a magzat állapota is jól követhető vele. A nőgyógyász minden alkalommal megvizsgálja a méhnyak hosszát, tágasságát, állagát, mivel annak megrövidülése, felpuhulása, tágulása a közeledő szülést jelzi. Az ultrahangos áramlásvizsgálattal hetente ellenőrzik a magzat keringését, a köldökzsinór-áramlás vizsgálat pedig a magzat hasi verőerében és koponyáján belül mért áramlási viszonyokat mutatja és következtetni enged a méhlepény működésére.

Farfekvéses magzatok esetében a 37-38. terhességi héten lehet megkísérelni a külső megfordítást, ez nagy százalékban sikerrel is jár, de csak kevés kórházban alkalmazzák.

40. hét után

Ha a kismama túl van a 40. terhességi héten, már kétnaponta történik CTG-vizsgálat. Amennyiben a méhszáj már nyitott és a CTG-n eltérés észlelhető, megvizsgálják a magzatvíz színét, amelynek elszíneződése oxigénhiányos állapotra utalhat és indokolhatja a szülés beindítását, akárcsak a 7-10 napos túlhordás.

Szűrni vagy diagnosztizálni?

Ha a szűrővizsgálatok során felmerül a gyanú, hogy valami nincsen rendben, diagnosztikus vizsgálatokra lehet szükség, melyek közel százszázalékos biztonságú eredményt adnak. Sajnos, ez utóbbiak elvégzése nem kockázatmentes, mert mind a 12. héttől végezhető korionboholy-biopszia, mind a 16. héttől esedékes magzatvíz-, vagy köldökzsinórvér-mintavétel kockázatos, invazív beavatkozás, amelyhez meg kell szúrni a méhet, hogy fecskendő segítségével szövetmintát vehessenek és ez vetélési kockázatot jelent.

Szerencsére már létezik olyan kockázatmentes módszer – még ha nagyon drága is –, mellyel anyai vérből szűrik a kromoszóma rendellenességek jelenlétét.

2016. november 18.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink