Ezek a legfontosabb vizsgálatok a terhesség alatt 2. rész

2016. november 18.

Vizsgálatok a 28. héttől a 40. hétig

Ezek a legfontosabb vizsgálatok a terhesség alatt 2. rész

Cikkünk első részében a terhesség tényének megállapításától a 24. hétig vettük sorra a legfontosabb vizsgálatokat, lássuk a 28. héttől milyen vizsgálatok várnak ránk!

28-32. hét

Ebben az időszakban kerül sor egy újabb hasi ultrahang vizsgálatra: a magzat növekedése mellett ellenőrzik a magzatvíz mennyiségét és a lepény működését. A legtöbben ilyenkor szokták kérni a 4D ultrahangot, hogy teljes életnagyságban láthassák babájukat.

36-40. hét

A 36. héttől hetente szükséges az úgynevezett CTG vizsgálat, mely a magzat szívműködését és a méh összehúzódásait regisztrálja. Ez a vizsgálat, kiegészítve ultrahanggal figyelmeztet a méhlepény esetleges elváltozásaira, a nem megfelelő oxigén-ellátottságra és a magzat állapota is jól követhető vele. A nőgyógyász minden alkalommal megvizsgálja a méhnyak hosszát, tágasságát, állagát, mivel annak megrövidülése, felpuhulása, tágulása a közeledő szülést jelzi. Az ultrahangos áramlásvizsgálattal hetente ellenőrzik a magzat keringését, a köldökzsinór-áramlás vizsgálat pedig a magzat hasi verőerében és koponyáján belül mért áramlási viszonyokat mutatja és következtetni enged a méhlepény működésére.

Farfekvéses magzatok esetében a 37-38. terhességi héten lehet megkísérelni a külső megfordítást, ez nagy százalékban sikerrel is jár, de csak kevés kórházban alkalmazzák.

Ezek a legfontosabb vizsgálatok a terhesség alatt 2. rész

40. hét után

Ha a kismama túl van a 40. terhességi héten, már kétnaponta történik CTG-vizsgálat. Amennyiben a méhszáj már nyitott és a CTG-n eltérés észlelhető, megvizsgálják a magzatvíz színét, amelynek elszíneződése oxigénhiányos állapotra utalhat és indokolhatja a szülés beindítását, akárcsak a 7-10 napos túlhordás.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Femibion 1 Tervezés és korai várandóság filmtabletta 30x

    Femibion 1 Tervezés és korai várandóság filmt...

    <p>A gyermekvállalás tervezésétől a várandósság 12. hetének végéig.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

    4 199 Ft

Szűrni vagy diagnosztizálni?

Ha a szűrővizsgálatok során felmerül a gyanú, hogy valami nincsen rendben, diagnosztikus vizsgálatokra lehet szükség, melyek közel százszázalékos biztonságú eredményt adnak. Sajnos, ez utóbbiak elvégzése nem kockázatmentes, mert mind a 12. héttől végezhető korionboholy-biopszia, mind a 16. héttől esedékes magzatvíz-, vagy köldökzsinórvér-mintavétel kockázatos, invazív beavatkozás, amelyhez meg kell szúrni a méhet, hogy fecskendő segítségével szövetmintát vehessenek és ez vetélési kockázatot jelent.

Szerencsére már létezik olyan kockázatmentes módszer – még ha nagyon drága is –, mellyel anyai vérből szűrik a kromoszóma rendellenességek jelenlétét.