Gyakran van erős szívdobogásérzése? Ez okozhatja!

erős szívdobogásérzés oka
Érezhetünk szorító, nehéz, lassú vagy gyors dobogást, akár a mellkasunkban, a nyakunkban, vagy a torkunkban. Léteznek olyan természetes szívdobogás érzések is, melyek még ha ijesztőek is, nem jelentenek veszélyt. Ezek legtöbbször önmaguktól és viszonylag hamar elmúlnak, a stressztől, szorongástól, vagy a túlzott koffein, nikotin, vagy alkoholfogyasztástól keletkeznek és terhesség idején is előfordulhatnak. Ritka esetekben a szívdobogás komolyabb szívbetegség jele lehet. Így, ha a szívdobogás az alábbi tünetekkel együtt jelentkezik vagy nem szűnik, keresse fel orvosát!
  • Légszomj
  • Szédülés
  • Mellkasi fájdalom
  • Ájulás
Miután orvosa átnézte az Ön kórtörténetét, elvégezték a megfelelő vizsgálatokat és megtalálhatja az okokat, utána megkezdődhet a kezelés. Ha orvosa úgy találja, hogy nincs mögöttes ok, akkor életmódbeli változásokra lesz szüksége, beleértve a stresszkezelést is.

Okok, melyek a szívdobogás érzését előidézhetik

Sok lehet. Általában szívbetegséggel kapcsolatosak, de nem minden esetben.

A nem szívbetegség jeleként fellépő okok a következők lehetnek:

Erős érzelmek: mint a szorongás, a félelem vagy a stressz. Gyakran előfordul a szívdobogás érzés a pánikrohamok során.

Erős fizikai aktivitás: sport, fizikai munka, szeretkezés. Koffein, nikotin, alkohol vagy illegális kábítószerek, például kokain és amfetaminok fogyasztása. Orvosi körülmények: beleértve a pajzsmirigy rendellenességet, az alacsony vércukorszintet, a vérszegénységet, az alacsony vérnyomást, a lázat és a dehidrációt. Hormonális változások: menstruáció, terhesség vagy menopauza. A terhesség alatt a szívdobogás a vérszegénység jele lehet. A gyógyszerek mellékhatása: beleértve a diétás tablettákat, a dekongeszcenseket, az asztmás inhalátorokat és bizonyos gyógyszereket. Néhány gyógynövény és táplálékkiegészítő is okozhat fokozott szívdobogást. Rendellenes elektrolitszint. Nehéz, egészségtelen ételek fogyasztása után: Gyakori tünet a szénhidrátban, cukorban, sóban vagy zsírban gazdag ételek túlzott, vagy hirtelen fogyasztását követően. Ha bizonyos ételek fogyasztása után észleli a tüneteket, előfordulhat, hogy az az élelmiszerérzékenysége miatt következhet be. Élelmiszeri napló vezetése segíthet kitalálni, hogy mely élelmiszereket kerülje el!

Szívbetegség jeleként tapasztalt szíbvdobogás érzése hátterében ezek az okok állhatnak:

Aritmia, korábbi szívroham, koszorúér-betegség, szívelégtelenség, szívsebészeti problémák, szívizom problémák. Ha Önnél ezen problémák valamelyike áll a szívdobogás érzés hátterében, akkor orvosa betegségspecifikus terépiát fog alkalmazni. Szükség esetén orvosa több vizsgálatra vagy kezelésre utalhatja be és továbbíthatja egy kardiológushoz. Ha az orvos nem talál okot, javasolhatja, hogy kerülje azokat a dolgokat, amelyek a szívdobogást okozhatják. Enyhítse a szorongást és a stresszt az életében! Ehhez a leggyakoribb módok a következők: Relaxációs gyakorlatok végzése: jóga, tai chi, színterápia, aromaterápia. Egyes ételeket, italokat és egyéb anyagokat ki kell ikatatnia étrendjéből: alkohol, nikotin, koffein, illegális drogok, stimulánsok. Segíthet még a finomított cukrok és a szénhidrátok kerülése és a zsíros ételek kiiktatása az étrendből.
2017. október 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink