Endometriózis okai, tünetei és kezelése

endometriózis

Kapcsolódó tünetek:

Az endometriózis a mai nőgyógyászat egyik legkülönösebb betegsége és sajnos gyakorinak is mondható: statisztikák szerint, a 20-50 éves korú nők 5–20%-a szenved benne. Endometriózis kialakulásakor a méh belső felületén megtalálható nyálkahártya a méh üregén kívül is képződésnek indul és burjánzik, ami menstruációs fájdalmak formájában okoz először tüneteket. Hosszú távon akár a női meddőség okozója is lehet, ezért kezelni kell, főleg, ha valaki gyermeket szeretne a jövőben.

A nem rosszindulatú sejtszaporulat kezelése történhet endometriózis diétával, vagyis a vöröshúsok és az alkohol kiiktatásával, gyümölcsök és zöldségek célzott fogyasztással. Cikkünkben feltárjuk az endometriózis tüneteit, lehetséges okai, ismertetjük az endometriózis diétát, és kitérünk a meddőség megelőzésére a helyes életmód által.

Mi az endometriózis?

Az endometriosis egy nem rosszindulatú megbetegedés, amely egészséges szövetnek nem szokványos helyen való előfordulását jelenti. Elnevezése az “endometrium” szóból származik, amely a méh belső felszínét borító nyálkahártya neve.

Az endometriózistól szenvedő nők testében az endometriumhoz hasonló szövet található a méh üregén kívül. A méh üregén kívül elhelyezkedő endometrium szövet előfordulását nevezzük endometriózisnak.

Az endometriózisos szövetek leggyakoribb elhelyezkedése a hasüregben van. Megjelenhet a petefészkekben és a petevezetőkben, a méhet függesztő szalagokon, a méh külső felszínén vagy vastag izomrétegén, a hüvely és végbél közötti rétegen. Ezen csomók ritkábban ugyan, de előfordulhatnak hasi sebészeti beavatkozások hegében, a gátmetszés hegében, a húgyhólyagban, a hüvelyfalban, a méhnyakban vagy a szeméremtesteken.

A keletkezett szövetszaporulatoknak a menstruációhoz hasonlóan kellene kiürülnie a szervezetből, mivel a női hormonok ezeket a csomókat is reagáltatják, de mégsincs lehetőségük a méhnyálkahártyához hasonlóan kiürülni a szervezetből a menstruációs ciklus során. Ennek eredménye kis belső vérzés, mely gyulladással és hegképződéssel jár. A csomók megrepedése esetén további szövődmények alakulhatnak ki, mint például összenövések képződése, bélvérzés, bélelzáródás, vagy különböző hólyag működési zavarok.

Mik az endometriózis tipikus és atipikus tünetei, jelei?

1. Fájdalom, vérzések, menstruációs zavarok

Az endometriózis leggyakoribb tünete a menstruáció előtti illetve közbeni fájdalom. Hogy ez hol jelentkezik, attól függ , hogy hol vannak az endometriózisos sejtek. A fájdalom igen erős, görcsös lehet, de vannak nők, akiknél az endometriózis egyáltalán nem okoz fájdalmat. A fájdalmas menstruáció a vérzés első napján a legjellemzőbb. A kismedencei fájdalom a ciklussal időben összefüggő intenzitással jelentkezik.

A kismedencei fájdalom egy idő után krónikussá válhat, így nem csupán menstruáció alatt lép fel, hanem folyamatosan. Egyes nők esetében a szexuális együttlétnél is jelentkezik. A legtöbb beteg tompa, görcsös fájdalmakról számol be.

Számos nő érez alhasi fájdalmat, fájdalmat a havi vérzés során, azonban azok, akik már a kezdetektől fogva kibírhatatlan gyötrelmekről számolnak be, amelyen még a fájdalomcsillapítók sem enyhítenek, felmerül, hogy endometriózisban szenvednek.

Jellemző még a szabálytalan havi vérzés, gyakori az emésztőtraktus vérzése, emésztési problémák, a petefészek fájdalom, nagyon ritkán tünete lehet orrvérzés, vérköpés is.

2. Termékenységi problémák

Amennyiben régóta próbálkoznak a teherbeeséssel, de sehogy se akar sikerülni, akkor érdemes utánajárni, hogy nem endometriózis áll-e a háttérben. Ha az endometriális szövet például a petevezetékekben nő, akkor eltömődéseket és hegesedéseket okozhat, melyek korlátozhatják a megtermékenyítést.

3. Gyakori vizelési inger

A gyakori vizelési inger sok betegség tünete lehet, többek közt az endometriózisé is. Amennyiben más szimptómákkal együtt jelenik meg, akkor akár erre a nőgyógyászati kórra is utalhat. Nehezített és/vagy fájdalmas vizelet és székletürítés a hólyag és végbél érintettségét jelzi endometriózisnál

4. Kimerültség

Számos nő esetében az állandó fáradtság endomtriózisra utalhat. Ez az érzés legtöbbször rossz közérzettel és krónikus fájdalommal jár.

5. Fájdalmas bélmozgás

Az endometriózis a bélmozgásra is kihatással lehet: okozhat székrekedést, puffadást, de akár székletürítéskor fellépő fájdalmat.

Mik az endometriózis okai?

Az orvostudomány mai állása szerint az endometriózis okát nem ismerjük, de számos dologgal hozzák összefüggésbe:

Az endometriózis legvalószínűbb oka a retrográd menstruáció. Ebben az esetben az endometriális sejteket tartalmazó menstruációs vér nem távozik a szervezetből, hanem visszafelé áramlik a petevezetékeken keresztül, és kijut a hasüregbe. Ezek a nem megfelelő helyen található endometriális sejtek megtapadnak a medencefalon és a kismedencei szervek felszínén, ahol elszaporodnak, és minden egyes menstruációs ciklus alatt megvastagodnak és véreznek.

Műtétek, például méheltávolítás vagy császármetszés után, az endometriális sejtek a műtéti bemetszéshez tapadhatnak. A problémát okozhatja az is, hogy a szervezet szállítja az endometriális sejteket a vérereken.  Embrionális sejtek is okozhatják az endometriózist.

Kezelés endometriózis diétával

Az endometriózis nagyságrendileg tíz nőből egyet érint, de sokszor ki sem derül a probléma, így nehéz pontosan meghatározni, valójában hány embert érint. Ha a fent leírt jellegzetes tünetek nem is jelentkeznek valakinél, érdemes endometriózis diétát folytatni, ha gyermeket tervezünk. Az endometriózis kezelése diétával nem hasonlít a tipikus “gyors fogyást” elősegítő megvonásos diétákhoz, inkább egy étrend, életmód, amit célszerű beépíteni az életünkbe. Természetesen ez is jár sok lemondással, mert bizonyos ételeket kerülni kell a siker érdekében.

Az endometriózis étrend titka az ösztrogén szint csökkentése, vagyis  olyan ételek és összetevők fogyasztása, amelyek segítik a szervezetet a gyulladáscsökkentésben. Ki kell iktatni a vörös húsokat, sok tejterméket, a glutént, cukrot, rossz szénhidrátokat, tartósítószert tartalmazó ételeket.

Mit fogyaszthatunk?

Zöldségeket (fitohormonok, vitaminok, ásványi anyagok), halakat, tengeri herkentyűket (magas Omega-3 zsírsav tartalom), háztáji szárnyasokat, hüvelyeseket, lenmagot, vizet (fontos a méregtelenítés), koffeinmentes teákat.

Az étrendre való áttérés puffadást okozhat, ezért törekedjünk a fokozatosságra. Illetve kiemelten kerülni kell a cukrokat, mind a mono-, di- és poliszacharidokat, mert ezek nehezen szívódnak fel a vékonybélben és elősegítik a puffadást.

Tévhitek az endometriózisról

Korhatár

Sokan gondolják úgy, az endometriózis kialakulása meghatározott életkorra jellemző. Egyesek szerint csak a 20-as, 30-as éveikben járó nőket érinti, mások szerint pont a 40 felettiek vannak csak veszélyben. Egyik sem valós állítás, ugyanis már a 80-as években készült kutatások is rámutattak, hogy a betegség éppúgy megjelenhet tizenéves korban, mint a későbbiekben. Az adatok elemzését és a betegség gyakoriságának pontos megismerését pedig továbbra is nagyban nehezíti, hogy sokan évekig vagy akár évtizedekig is tünetmentesen élhetnek, mire fény derül a betegségre.

Csak a szokásos fájdalom

Gyakran azért nem fedezik fel évekig az endometriózist, mert az azzal járó fájdalmat sok beteg betudja a menstruáció alatt szokásos kellemetlenségnek. Azonban míg igaz, hogy egyénenként más és más mértékű fájdalom, illetve változatos tünetek jelentkezhetnek egy-egy menstruáció alkalmával, a heves, mindennapi tevékenységeinkben vagy munkánkban is akadályozó, intenzív rosszullét nem tartozik a menstruáció tipikus jelenségei közé. Ezért ha olyan fájdalmat észlelünk, amely már megnehezíti a nemi életet vagy kellemetlenné teszi a mindennapokat, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnunk! Különösen azért, mert ha valóban endometriózis áll a háttérben, az az idő múlásával rosszabbodhat, és ha kezeletlen marad, komoly következményekkel járhat.

Csak a menstruáció alatt érezhető

A betegség által okozott gyulladások és hegesedések sokaknál okozhatnak szinte napi szintű fájdalmakat. Egy kutatás eredményei szerint például az endometriózisban szenvedő nők 45 százalékánál vált fájdalmassá a közösülés, 29 százalékuknál jelentkezett bélfájdalom, 69 százalékuk pedig akkor is kismedencei fájdalomról számolt be, amikor épp nem menstruált.

Biztos meddőség

Míg az igaz, hogy az endometriózisban szenvedő nők meddőségi kockázata nagyobb, addig sokan közülük könnyen esnek teherbe, és nem is tudják, hogy betegségük van. Becslések szerint pedig az állapot az érintettek csupán egyharmadánál nehezíti a teherbeesést.

A terhesség megszünteti

Bár a várandóssággal járó hormonális változások egy ideig valóban elnyomják az endometriózissal járó tüneteket, a terhesség nem gyógyítja a betegséget. Szülés után általában a panaszok kiújulására lehet számítani. Ugyanígy a méh eltávolítása sem okoz gyógyulást, hiszen a problémát pontosan a méhből a test más részeire vándorolt szövetek okozzák.

Az endometriózis és a meddőség kapcsolata

Az endometriózis okozhat meddőséget, leginkább abban az esetben, ha a petevezetékek is érintettek, ezek ugyanis a nyálkahártya növedékek miatt összeragadhatnak és elhegesedhetnek. Ennek következtében az ondósejtek nem tudnak eljutni a petesejthez. De ha el is jutnak, a megtermékenyítés során is léphetnek fel problémák, hiszen az osztódó petesejt méhüregbe jutását is megnehezítheti vagy teljesen megakadályozhatja a betegség. Ezáltal nem tud beágyazódni a petesejt a méhnyálkahártyába, hanem méhen kívüli terhesség alakul ki.

De az összenövéseken és hegesedéseken kívül más módokon is tud meddőséget okozni az endometriózis. Az immunrendszernek is komoly szerepe van ebben, hiszen a spermát és a megtermékenyített petesejtet idegentestként tartja számon a szervezetünk. Normális esetben ez azonban felülíródik. Egyes kutatások kiderítették, hogy az endometriózis során nem történik meg ez a felülíródás, így az immunrendszer megtámadja a megtermékenyített petesejtet, aminek következtében jelentősen megnő egy esetleges vetélés rizikója.

A fájdalmas szexuális együttlét szintén lehet tünete az endometriózisnak, aminek hatására számos nő visszautasítja a szexet, ezáltal értelemszerűen a teherbe esés valószínűsége is jelentősen csökken. Ebben az esetben közvetetten okoz meddőséget az endometriózis.

Mit tehetünk a meddőség kialakulása ellen?

Meddőségről akkor beszélhetünk a szakdefiníció alapján, ha rendszeres (fogamzásgátlás-mentes) szexuális együttlét után egy éven belül nem alakul ki várandósság. A meddőségnek számtalan oka lehet, vannak fizikális, és lelki problémák, akadályok is, amelyek meggátolják a fogantatást.

Bizonyos genetikai meghatározottságú betegségek, mint a cukorbetegség, inzulinrezisztencia, mellékvese- vagy pajzsmirigy elégtelenség is okozhat meddőséget.

Fertőzések mindkét nemnél, a túlzott dohányzás és alkoholizmus következtében is jelentkezhet fogantatási probléma.

Hosszabb ideje fennálló lelki problémák, poszttraumás stressz, depresszió, letargia is szerepelhet a kiváltó okok között.

A nők szervi problémái közül pedig a méh megbetegedései, a policisztás petefészek szindróma (PCO), a miómák, ovulációs problémák, és az itt tárgyalt endometriózis járnak az élen. (bekezdés áthelyezés)

A meddőség Magyarországon 50-50 százalékban érinti a férfiakat és a nőket. A problémával küzdő pároknak 2020-tól a meddőség kivizsgálása és a gyógyszeres kezelése hazánkban ingyenessé vált.

Bár a meddőség okai és kezelésük sokfélék lehetnek, érdemes megelőző lépéseket tenni, ha valaki családalapításban gondolkodik.

  • Az egyik legfontosabb a hozzáállás, a türelem, a remény, akkor is, ha a várt terhesség kialakulásának elmaradása frusztráló és stresszes, mert a stressz kedvezőtlen biokémiai folyamatokat okoz a szervezetben. A férfiaknál a szorongás merevedési zavart és csökkenő spermiumszámot is eredményezhet. Mindkét félnek tudatosan kell készülni az élet megváltozására, és ezért az életmódjukon változtatni kell.
  • A dohányzást érdemes elhagyni, az alkoholfogyasztást mérsékelni, és persze a rendszeres, akár közös testmozgás is segít.
  • Az étrend legyen egészséges, törekedjünk a káros alapanyagok kiküszöbölésére, ne fogyasszunk “mű” ételeket, és a szervezetet elnehezítő fogásokat.
  • Figyeljünk a szexuális higiéniánkra, a családtervezési időszak előtt akár óvszerhasználat is javasolt, mert a fertőzéses megbetegedések mindkét nemnél hosszútávra bekavarhatnak a szülővé válásba.
  • Az egyéb betegségek kiküszöbölése érdekében pedig járjunk el szűrővizsgálatokra, akkor is ha kényelmetlenek, illetve ne ezek árán spóroljunk.
2017. december 17.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek