Éjszakai köhögés gyermekeknél: így csillapítható!

Éjszakai köhögés gyermekeknél

Kapcsolódó tünetek:

Éjszakai köhögés bármilyen életkorban jelentkezhet: a gyerekeket és a felnőtteket sem kíméli. A csemeték panaszai viszont – természetes módon – a szülőket is mélyebben érintik, mint a sajátjaik. Éppen ezért a gyermekek éjszakai köhögése különösen aggasztó lehet amellett, hogy gátolja az egész család pihenését. Szülőként érdemes kiemelt figyelmet fordítani arra, ha a gyermekünk közvetlenül lefekvés előtt vagy utána is köhög, hiszen ez légúti fertőzések vagy más betegségek tünete is lehet.

 

Cikkünkben kifejtjük, hogy mi állhat a gyerekkori éjszakai köhögés hátterében, milyen módszerekkel csillapítható a probléma, illetve mikor forduljunk orvoshoz.

 

Mi okozhat éjszakai köhögést a gyermekek körében?

 

Fontos tudni arról, hogy milyen betegségek okozhatnak éjszakai köhögést, milyen folyamatok révén váltják ki ezt a kellemetlen tünetet, és kezelés hiányában milyen szövődmények jelentkezhetnek. Köhögés ellen elsődlegesen mindig a kiváltó okot kell kezelni.

 

Felső légúti fertőzés

 

Éjszakai köhögés esetén rendszerint mindenki felső légúti fertőzésre gondol először, ami valóban a leggyakoribb kiváltója ennek a kellemetlen tünetnek. Orrdugulásnál például a szájlégzés miatt kiszáradt nyálkahártya irritációja száraz köhögést okozhat, többnyire a garat gyulladásos megbetegedését jelezve. Ha a köhögés ugatásszerű, akkor azt a leggyakrabban a gége fertőzése vagy allergia okozta gyulladás váltja ki, ami többnyire kisgyermekeknél szokott előfordulni, akár fulladással és nyugtalansággal kísérve. Arcüreggyulladásnál a hátsó garatfali csorgás okozhat éjszakai köhögési rohamot.

 

Tüdőgyulladás

 

Az éjszakai köhögés sajnos a ma is súlyos betegségnek számító tüdőgyulladás tünete is lehet. Ilyen esetben mellkasi fájdalom, gyengeség, fáradékonyság vagy fulladás társulhat hozzá, legtöbbször magas lázzal kísérve, és mielőbbi orvosi – vagy akár kórházi – kezelést igényel.

 

Allergia

 

Allergia is okozhat éjszakai köhögést, ám ennek a felismerése nem mindig könnyű, mert a panaszok jellege vírusos eredetűnek is tűnhet. A probléma az év bármely szakában jelentkezhet, hiszen a pollenek mellett beltéri allergének (például háziporatka) is kiválthatják. A gyermekorvos ilyenkor bőr- és egyéb tünetek alapján, valamint a családi kórelőzményeket figyelembe véve ad beutalót a szakrendelésre.

 

Asztma

 

Asztmásoknál is gyakori az éjszakai köhögés, ami ziháló jellegű a nehezített kilégzés miatt. A huzamosabb ideig fennálló éjszakai köhögés felveti az asztma gyanúját – főleg, ha olyan kísérőtünetek is társulnak hozzá, mint a nehézlégzés, a légszomj, a mellkasi fájdalom vagy a fizikai terhelés hatására jelentkező köhögés.

 

Reflux

 

Reflux esetén ugyancsak jellegzetes panasz az éjszakai köhögés. Ilyenkor a gyomorsav könnyebben visszajut a nyelőcsőbe, vagy még a garatba is, különösen fekvő helyzetben, ami miatt reflexszerű köhögés jelentkezik. A probléma szerencsére viszonylag könnyen megelőzhető könnyű vacsorával és a közvetlenül lefekvés előtti étkezésről való lemondással.

Hogyan csillapítható az éjszakai köhögés gyerekeknél?

Hogyan csillapítható az éjszakai köhögés gyermekeknél?

 

Minden szülőnek érdemes tudnia, hogyan enyhíthető az éjszakai köhögés akár azonnal, házi praktikák segítségével is.

 

Köhögéscsillapító gyógyszer vagy készítmény szedése

 

Szép számmal léteznek olyan gyógyszerek, amelyek segítenek a köhögés csillapításában és a gyógyulási folyamat felgyorsításában. Noha a megfelelő gyógyszer a köhögés típusától és kiváltó okától függ, ezek a készítmények hozzájárulhatnak például a hurutos váladék feloldásához, így a nyálkahártya-irritáció megszüntetéséhez.

 

Gyermekek számára praktikusak lehetnek a köhögés elleni szirupok. A lándzsás útifű a leggyakoribb természetes összetevő, ami az ilyen készítményekben előfordul. Ezeknek a kellemes íze és állaga segíti a bejuttatást a szervezetbe. Fontos, hogy napközben váladékoldó, este pedig köhögéscsillapító készítményt érdemes beadni a nyugodt alvás érdekében. Az életkor szerinti adagolásról minden esetben szakember – orvos vagy gyógyszerész – ad tájékoztatást.

Orrspray vagy orrcsepp használata

 

Amennyiben felső légúti panaszok okozzák a köhögést, és orrdugulás is társul hozzá – akár arcüreggyulladás vagy allergia esetén is –, célszerű orrsprayt vagy orrcseppet alkalmazni a könnyebb, akadálytalanabb légzés érdekében. Ha a gyermek náthás, és nehezen kap levegőt az orrán, nyugodtan elővehetjük a tengervizes orrsprayt, ami csecsemőknél is alkalmazható. A meleg fürdő és a párás levegő ugyancsak segít az orrjáratok tisztán tartásában, az éjszakai köhögést kiváltó garatfali csorgás megelőzésében, fokozva az orrcsepp vagy orrspray hatékonyságát.

Elegendő folyadék fogyasztása

 

Az elégtelen folyadékbevitel a légutak nyálkahártyáját is kiszáríthatja, különösen fennálló gyulladás esetén. Ha gyermekünk nem szívesen iszik vizet, akkor a finoman ízesített mézes és gyógynövényes teák is sokat segíthetnek, például a hársfatea, a kakukkfű tea, a csalántea vagy az útifű tea. A szénsavas, cukros üdítők fogyasztása különösen kerülendő ilyenkor.

 

Méz, a legrégebbi praktika

 

A népi gyógyászat nem véletlenül tartja a mézet az egyik legjobb természetes köhögéscsillapítónak. Antibakteriális hatása és magas tápanyagtartalma mellett kellemesen nyugtatja az irritált nyálkahártyát, viszont 1 éven aluli gyerekeknek nem szabad adni a botulizmus fertőzés veszélye miatt – kivéve, ha a mézet 120 Celsius-fokon, magas nyomás alatt kezelték, mert ekkor a Clostridium baktériumok elpusztulnak. Bizonyos allergiák (úgymint a pollen-, a méh- vagy a darázscsípés-allergia) esetén a mézfogyasztás ugyancsak tilos!

 

Ideális testhelyzet

 

Kortól függetlenül tény, hogy fekvéskor gyakrabban jelentkezhet a köhögés. Ennek nagyon egyszerű fiziológiai oka van: a vízszintes pozíció kedvez a garatfali váladékcsorgásnak vagy éppen a reflux miatti gyomorsav-visszaáramlásnak. Felnőtteknél szinte mindig működik a fej vagy akár az egész felsőtest megemelése párnákkal, ám mivel a gyermekek hajlamosabbak a mocorgásra, jobb feltekert törölközővel vagy pléddel megemelni a fejvéget.

 

Megfelelő hőmérséklet biztosítása

 

Gyermekeknél az alváshoz legalább 20 Celsius-fokos hőmérsékletet érdemes biztosítani. Az ennél hidegebb vagy sokkal melegebb levegő a köhögés csillapítására tett intézkedések ellen dolgozhat.

 

Egészséges páratartalom megteremtése

 

A levegő hőmérsékletén kívül annak páratartalma is sokat számít. Célszerű 40-60%-os páratartalmat biztosítani a gyerekszobában. Ehhez a lakás adottságaitól és megszokott páratartalmától függően páraelszívó vagy párásító készülék nyújthat segítséget, amellyel pontosan mérhető és szabályozható a páratartalom.

 

Jó tudni, hogy míg a 40% alatti páratartalom túl száraz levegőt jelenthet, ami irritálhatja a légutak nyálkahártyáját, a 60% fölötti érték már kedvez az allergének (például a háziporatka és a penészgombák) elszaporodásának.

 

Dohányfüstnek való kitettség megszüntetése

 

Sajnos a dohányzás passzív formája is rendkívül káros az egészségre: a gyerekek akár maradandó légúti károsodást is szenvedhetnek erős dohányos felnőttek mellett, ami igazán motiváló lehet a leszokásra a felnőtteknek.

Éjszakai köhögés gyerekeknél – mikor kell orvoshoz fordulni?

Mikor kell orvoshoz fordulni?

 

Szülőként örök dilemma, hogy milyen panaszokkal érdemes orvoshoz fordulni. Első gyermekes szülők a kezdeti ijedség után hamar rájönnek arra, hogy a köhögések nem mindig utalnak súlyos betegségre. Ugyanakkor tény, hogy az éjszakai órákban jelentkező köhögés mögött akár komolyabb betegség vagy éppen allergia is állhat, ezért semmiképp nem szabad a véletlenre bízni a kicsi gyógyulását.

 

Szerencsére viszonylag könnyű eldönteni, hogy az éjszakai köhögés mikor érdemel orvosi vizsgálatot. Ha a köhögés több mint 3-4 nap után sem enyhül, akkor valószínűleg nem csupán „magától” elmúló tünetről van szó, és az otthoni praktikák után ideje szakemberhez fordulni, és az általa előírt kezelést alkalmazni. Az is intő jel, ha a gyermek egyéb megfázásos tünetekkel is küzd (például orrdugulással).

 

Emellett léteznek olyan kísérőtünetek, amelyekkel akkor is mielőbb orvoshoz kell fordulni, ha csupán az egyikük áll fenn. Ilyen a láz, ami tüdőgyulladásra vagy más súlyos légúti gyulladásra utalhat, valamint a gyengeség és a mellkasi fájdalom. A légzési nehézség, a sípolás, a hirtelen megváltozott jellegű köhögés, a véres vagy nyákos felköhögött váladék, a fejfájás, a fülfájdalom, az izomfájdalom és a látszólag indokolatlan súlyvesztés is felveti a kivizsgálás szükségességét – ráadásul ez nem csak gyerekekre érvényes!

 

Összegzés

 

Éjszakai köhögés bármilyen életkorban jelentkezhet, a gyerekeket sem kíméli. Köhögés ellen elsődlegesen mindig a kiváltó okot kell kezelni, mert ennek hiányában szövődmények jelentkezhetnek. A leggyakoribb okok között szerepel a felső légúti fertőzés, a tüdőgyulladás, az allergia, az asztma és a reflux betegség.

 

A köhögéscsillapító gyógyszerek és nem gyógyszernek minősülő készítmények hatékony megoldást nyújthatnak a hurutos váladék feloldására és a nyálkahártya megnyugtatására gyermekek esetében is. A megfelelő gyógyszer a köhögés típusától függ. Az orrspray vagy orrcsepp használata ugyancsak hozzájárul a felső légutak átjárhatóságához és a hátsó garatfali csorgás enyhítéséhez. Különösen fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás; a mézes és gyógynövényes teák is sokat segíthetnek, például a hársfatea, a kakukkfű tea, a csalántea vagy az útifű tea. A méz is hatékony köhögéscsillapító, de 1 éven aluli gyerekeknek csak nagynyomás melletti hőkezelt méz adható, amit a készítményen jelez is a termelő, illetve a gyártó.

 

A gyermekszoba megfelelő hőmérséklete és páratartalma szintén hozzájárul az éjszakai köhögés csillapításához.

2023. október 28.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek