Echinacea: miért van helye a házi patikánkban?

Echinacea: miért van helye a házi patikánkban?

Kapcsolódó tünetek:

A gyógynövényekben számos olyan hatóanyag található, melyek jótékonyan hatnak az egészségünkre, így érdemes tisztában lenni azzal, hogy melyiket milyen célra lehet használni. Rendkívül sok betegségnél enyhítenek a panaszokon, sőt mi több, segítségükkel akár olyan problémákat is orvosolhatunk, amelyeket a hagyományos gyógyászat nem tud hatásosan kezelni. Az echinacea, aminek kúp alakú fészekvirágzata van, egy ilyen gyógynövény, ami nagymértékben erősíti az immunrendszert, azaz annak védekezőmechanizmusát, ezáltal sokkal hatásosabban tud fellépni a baktériumokkal, vírusokkal és más kórokozókkal szemben. Cikkünkben közelebbről is bemutatjuk az echinaceát, annak jótékony hatásait és alkalmazását.

Szép és hatékony: az echinacea

Az echinacea kifejezés az ógörög echinos szóból ered, ami tengeri sünt jelent. Ennek magyarázata abban rejlik, hogy az echinacea szirmai a sündisznók tüskéire hasonlítanak. A növény Észak-Amerika keleti és középső részein őshonos, és már feltehetőleg az indián törzsek is használták gyógyászati célokra, főként köhögésre, torokfájásra és mandulagyulladásra, de még kígyómarásra is. Erre bizonyos települések ásatásaiból jöttek rá a kutatók. Manapság leginkább légúti és húgyúti fertőzések során alkalmazzák, illetve külsőleg nehezen gyógyuló sebekre. Utóbbi esetén a föld felett található részeit szokták felhasználni, míg az előbbi problémákra a gyökerei is gyógyírt nyújthatnak. Már kaphatók kasvirág kivonatok, illetve szárított leveleket és hajtásokat tartalmazó gyógyteák is.

Echinacea fajtái

  • Bíbor kasvirág (Echinacea purpurea): Ennek az echinacea fajtának a föld feletti részeit szokták használni, méghozzá külső sérülések esetén. Ha belső problémát szeretnénk vele kezelni, akkor a gyökereit kell használni. Ezáltal gyógyír nyújt többek között a felső légutak krónikus, állandóan visszatérő fertőzéseire, illetve húgyúti problémákra.
  • Halvány kasvirág (Echinacea pallida), illetve keskenylevelű kasvirág (Echinacea angustifolia): Ennek a kettő fajtának a gyökereit szokták felhasználni a visszatérő felső légúti fertőzések megelőzésére vagy kiegészítő kezelésére.

Az echinacea fajtáinak mindegyike tartalmaz kávésav származékokat, poliacetiléneket, alkamidokat és flavonoidokat. Az alkamidok gyulladáscsökkentő és immunmoduláló tulajdonságait már tudományosan is bizonyították. Számos tanulmány igazolja, hogy az echinacea ténylegesen segíti a szervezetet a fertőzések és vírusok leküzdésében. A legtöbb bizonyíték a bíbor kasvirág jótékony hatásait igazolja.

Hatóanyagok

  • Antioxidánsok: Csökkentik a szabad gyökök számát a szervezetünkben, ezáltal megelőzik az ebből eredő károsodásokat, illetve betegségeket.
  • Flavonoidok: Ezek elősegítik a C-vitamin felvételét, továbbá segítenek helyreállítani a keringési zavarokat, és sikeresen felveszik a harcot a vírusok, baktériumok és gombák ellen.
  • Rozmarinsav: Megvédi a szervezetet az oxidatív stressz ellen.
  • Cikorsav: Erősíti az immunrendszert.
  • Fenolok: A fenolok számos enzim és sejtreceptor aktivitását szabályozzák.

Az echinacea jótékony hatásai

Immunerősítő

Az echinacea csodás hatásait a benne rejlő hatóanyagoknak köszönhetjük. Ezek megtalálhatók a növény virágaiban, szárában, leveleiben és a gyökereiben is. A kasvirágnak számos pozitív hatása van, melyek közül az egyik, hogy erősíti az immunrendszert, ami a poliszacharidoknak és fitoszteroloknak köszönhető. Ezen kívül antimikróbás és fertőzésgátló hatással is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy megvédi a szervezetünket a baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal és minden más kórokozóval szemben. Ezeken kívül az olyan allergiás reakcióknál is enyhülést hozhat, mint például az ekcéma, ugyanis normalizálja az immunválaszt. A húgyúti fertőzéseket is képes kezelni, de gargalizálni is tökéletesen alkalmas, így a torokfájást és mandulagyulladást is enyhíti.

Fontos megemlíteni, hogy ezek a hatások csak rövid ideig tartanak, így betegség esetén ajánlott akár naponta többször is alkalmazni.

Külsőleg alkalmazva

A kasvirág nem csupán belsőleg képes kifejteni hatását, hanem külsőleg is, ugyanis tökéletes választásnak bizonyul a felületi sérülések, égési sebek, tályogok, akné, de akár a felfekvés kezelésére is, ami antibakteriális és gyulladáscsökkenti hatásának köszönhető.

Daganatos megbetegedések esetén

Az echinacea immunerősítő és antioxidáns hatása miatt az olyan betegeknek is ajánlják a kasvirág alkalmazását, akik szervezetét károsította sugár- vagy kemoterápia. Azoknál, akik ilyen kivonatot kaptak, sokkal gyorsabb volt a fehérvérsejtek regenerációja. Ezt a hatást német kutatások is alátámasztották, sőt, vastagbélrák és májrák esetén is bizonyított az echinacea jótékony hatása.

Stressz és más civilizációs betegségek

A stressz köztudottan negatívan befolyásolja a szervezetünket, így nem árt némi immunerősítés. Az echinacea azonban ilyen esetben is többre képes, ugyanis csökkenti a szorongást és oldja a stresszt. Ezen kívül a krónikus fáradtságra is jó választásnak bizonyul. A bíbor kasvirág továbbá rendkívül hatékonyan felveszi a harcot a kórokozókkal szemben, így abban az esetben is fontos az alkalmazása, ha például candida albicans fertőzést diagnosztizál az orvos. Szintén egy német kutatás bizonyította be, hogy az echinaceának köszönhetően előbb elpusztulnak a gombák. Ez a hatást a makrofágok jobb hatékonyságának köszönhető.

Légúti betegségek

Szintén számos kutatás bizonyította jótékony hatását légúti megbetegedések, azaz nátha vagy megfázás esetén. Alkalmazásával lerövidül a gyógyulási idő, sőt mi több, a betegségek kialakulását is megelőzi. A torokgyulladást okozó baktérium elszaporodását is képes megakadályozni, viszont serkenti az interferon hormon termelődését. Egy vírusos fertőzés esetén ez a hormon aktiválja azokat a sejteket, melyek abban segítik a szervezetet, hogy minél előbb leküzdje a betegséget.

A kasvirág jótékony hatásait a gyógyszeripar is felfedezte magának, így számos gyulladáscsökkentő készítmény egyik alapanyaga. Enyhíti a gyulladás mértékét, így gyorsítva a gyógyulási folyamatot. Ennek köszönhetően fogbántalmak vagy influenza esetén is hatékony, akár szájon át szedett gyógyszerek formájában is.

Mikor ne alkalmazzuk?

Amennyiben rendszeresen szedünk más gyógyszereket, akkor mindenféleképpen konzultáljunk az orvosunkkal, mielőtt elkezdenénk alkalmazni az echinaceát. Ha azonban nem áll fenn ez a helyzet, akkor nyugodtan használhatjuk, ugyanis önmagában teljesen veszélytelen. Ennek ellenére vannak olyanok, akik nem alkalmazhatják. Ide soroljuk azokat, akik autoimmun betegségben szenvednek, akik gyermeket terveznek – mert csökkenti a fogantatás esélyét –, illetve akik allergiások a napraforgóra, mert nagy valószínűséggel az echinaceával szemben is allergiás reakciót fognak tapasztalni. A mellékhatások a következők lehetnek: kiütés, viszketés, duzzanatok, csalánkiütés, gyomorfájdalom, hányinger és légszomj.

A kasvirág alkalmazása

Az echinaceának tehát számos jótékony hatása ismert, és több formában is használható: kapható teaként, cseppekként, kapszulaként, szirupként és kenőcsként is.

Tea

Teaként is erősíti az immunrendszer ellenállóképességét, így bátran fogyasszuk a bíbor kasvirág hajtásaiból készülő főzetet. Ha teaként szeretnénk alkalmazni az echinaceát, akkor 1,5 dl forró vízhez adjunk 2 kávéskanál szárított kasvirágot, majd 5-10 percig hagyjuk állni. Ízesítéséhez használhatunk mézet. Az echinaceán kívül a mezei kakukkfű, a kamilla, a bodza, a hársfa és a verbena is remek immunerősítők.

Cseppek

Az echinacea cseppek akár évekig is elállnak, így amint tapasztaljuk magunkon a megfázás első jeleit alkalmazhatjuk. Első nap vegyünk be 3x30 cseppet, majd 3 napon át 3x20 cseppet. A cseppek elkészítéséhez tegyünk egy lezárható üvegbe 1 evőkanál megmosott és feldarabolt gyökeret 1 dl gabona pálinkába vagy vodkába. Jól zárjuk le az üveget, majd 10 napig hagyjuk állni. Ezt követően szűrjük le, és öntsük bele egy cseppentős üvegbe.

Kapszula

Influenza vagy nátha esetén nagyobb adagra van szükség, ami naponta akár ötször 200 mg szedését is jelentheti. Ilyen betegségek esetén más gyógynövényekkel – például aranyvesszőfűvel, kakukkfűvel vagy ginsenggel – együtt ajánlott használni a kasvirágot.

Szirup

A szakértők az echinacea szirupot is előszeretettel ajánlják, amely antioxidáns forrásként járul hozzá az immunrendszer normál működéséhez.

Kenőcs

Az echinacea kenőcsöt mi magunk is elkészíthetjük otthon, amit bőrbetegségek gyógyítására tudunk használni. Leginkább tályogok, égési sérülések, felfekvések, szájfekélyek és ekcémák kezelésére alkalmas. Ehhez olvasszunk meg 300 g vazelint, majd adjunk hozzá kétmaréknyi apróra vágott echinacea gyökeret. Ezt hagyjuk állni 3 órán át, nyomkodjuk át egy kendőn és töltsük zártható üvegbe, ami a hűtőben tárolva sokáig eláll.

Összegzés

Az echinaceáról elmondható, hogy egy igazi csoda gyógynövény, ami számos problémára nyújt gyógyírt. Legyen szó megfázásról, bőrbetegségekről, immunerősítésről vagy akár gyomorhurutól, képes enyhíteni a panaszokat, vagy akár gyorsítani a gyógyulást. Jótékony hatásait számos kutatás bizonyítja. Amennyiben nem tartozunk azok közé, akiknek nem javasolt alkalmazniuk ezt a gyógynövényt, akkor adjunk neki egy esélyt, sőt mi több, minden gyógynövénynek, hiszen a szelíd gyógymódok is számos panaszon segíthetnek.

2022. április 18.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek