Csökkenthetők a pollenallergia tünetei

2017. március 26.

Az allergia mára népbetegséggé vált, több millió ember életét keseríti meg csak Magyarországon.

A betegség ugyan nem gyógyítható, a kellemetlen tünetek azonban jól kezelhetőek, s a patikákban, orvosi rendelvény nélkül kapható szerek is sokat javíthatnak a betegek életminőségén.

Orrfolyás, állandó tüsszögés, viszketés és köhögés – a felsorolt tünetek több százezer embernek lehetnek ismerősek, akik kora tavasztól késő őszig gyakorlatilag egyfolytában szenvednek a pollenallergiától. Magyarországon például minden 10. ember. Pedig a tünetek, jól választott készítményekkel akár minimálisra is csökkenthetők!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Claritine 10mg tabletta 30x

  Claritine 10mg tabletta 30x

  <p><span>Napi 1 tabletta a szénanátha, a házipor és állatszőr okozta allergia tünetei ellen, valamint a krónikus csalánkiütéssel szemben.</span></p>

  2 939 Ft helyett:2 349 Ft

Folyásra, tüsszögésre

tanacsok_pollen_nk

A pollenallergia egyik megjelenési formája a szénanátha, amikor az allergiás beteg tüsszög, köhög, folyik az orra, vagy épp bedugul, szemviszketést tapasztal az allergén növények virágzásának idején. Az allergének által kiváltott túlérzékenységi reakció anthisztamin tartalmú szerekkel csökkenthető. Az első generációs antihisztaminok kellemetlen mellékhatásai (szájszárazság, fáradékonyság, koncentrációképesség csökkenése, alkohol hatásának fokozása) miatt ma már inkább a másodgenerációsokat ajánlják az orvosok és a gyógyszerészek.

A cetirizin és loratadin hatóanyagú antihisztaminok vényre és vény nélkül is kaphatóak, míg más készítmények csak orvosi rendelvényre. Átmeneti panaszokra alkalmasak a vény nélküli készítmények, tartós tünetek esetében azonban keressük fel orvosunkat! Orrspray formájában is kereshetünk antihisztaminokat a patikában, ami helyi tünetmentesítésre, vagyis az orrfolyás, orrviszketés és tüsszögés megszüntetésére lehet alkalmas.

Viszketésre

A másik gyakori panasz a bőrtünetek megjelenése, vagy rosszabbodása a pollenszezonban, s a pollenek okozhatnak ekcémát is. Amennyiben ezekkel a tünetekkel találkozunk, a kialakult bőrtünetekre szintén alkalmazhatunk antihisztamin tartalmú gyógyszert, a viszketésre zsírozó hatású kenőcsöt, vagy súlyosabb esetben rövidebb ideig szteroid tartalmú kenőcsöt is.

Szempanaszokra

Viszonylag ritka esetekben pedig az is előfordulhat, hogy az adott pollen csak szemtünetet, kötőhártya-gyulladást, szemhéj- és arcduzzanatot okoz. A tünetek enyhítésére szintén választhatunk antihisztaminokat és helyi hatású szteroidokat is. Léteznek specifikus allergia elleni szemcseppek is, ezek egy része vény nélkül is kapható, s a kromoglikát tartalmú cseppek megelőzésre is használhatóak. Választhatunk helyi érszűkítőt tartalmazó készítményt is, amelyek szintén vény nélkül kaphatóak, ám hosszú távon nem javasolt az alkalmazásuk ugyanis a szem túlzott kiszáradását okozzák.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Rhinospray Plus orrspray 10ml

  Rhinospray Plus orrspray 10ml

  <p>A Rhinospray plus oldatos orrspray az orrnyálkahártya duzzanatának mérséklésére szolgál meghűlés vagy szénanátha esetén. Ezen kívül orrmelléküreg- és középfül-gyulladásban az izzadmány kiürülésének elősegítésére is alkalmazható.</p>

  2 479 Ft
Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Az allergia az immunrendszerünk védekezése különböző anyagokkal szemben. Annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza váltja ki ezt a reakciót, allergiavizsgálatot kell elvégeztetnünk.

A rovarcsípés allergia – 7 dolog, amit tudni kell róla!

Rovarcsípés allergiát hazánkban leginkább a méhek és a darazsak csípése válthat ki.

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

A macskaallergiáról még mindig sok féligazság és tévhit kering, pedig a betegség a legtöbbször előforduló állatallergiák közé tartozik. Összeszedtük, kik az allergia érintettjei, hogy alakul ki a betegség, melyek a tünetei, és azok kezelhetők-e.

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Bedugult, kipirosodott orr, viszkető szemek – ezek a pollenallergia leggyakoribb tünetei, melyeken gyógyszerekkel vagy egy speciális immunterápiával lehet enyhíteni.

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

Évről évre egyre több az allergiás, ennek ellenére a legtöbben csak keveset tudunk immunrendszerünk ezen reakciójáról. Ebből adódóan összegyűjtöttük a legalapvetőbb kérdéseket és válaszokat.