Csökkenthetők a pollenallergia tünetei

Csökkenthetők a pollenallergia tünetei

Kapcsolódó tünetek:

A betegség ugyan nem gyógyítható, a kellemetlen tünetek azonban jól kezelhetőek, s a patikákban, orvosi rendelvény nélkül kapható szerek is sokat javíthatnak a betegek életminőségén.

Orrfolyás, állandó tüsszögés, viszketés és köhögés - a felsorolt tünetek több százezer embernek lehetnek ismerősek, akik kora tavasztól késő őszig gyakorlatilag egyfolytában szenvednek a pollenallergiától. Magyarországon például minden 10. ember. Pedig a tünetek, jól választott készítményekkel akár minimálisra is csökkenthetők!

Folyásra, tüsszögésre

A pollenallergia egyik megjelenési formája a szénanátha, amikor az allergiás beteg tüsszög, köhög, folyik az orra, vagy épp bedugul, szemviszketést tapasztal az allergén növények virágzásának idején. Az allergének által kiváltott túlérzékenységi reakció anthisztamin tartalmú szerekkel csökkenthető. Az első generációs antihisztaminok kellemetlen mellékhatásai (szájszárazság, fáradékonyság, koncentrációképesség csökkenése, alkohol hatásának fokozása) miatt ma már inkább a másodgenerációsokat ajánlják az orvosok és a gyógyszerészek.

A cetirizin és loratadin hatóanyagú antihisztaminok vényre és vény nélkül is kaphatóak, míg más készítmények csak orvosi rendelvényre. Átmeneti panaszokra alkalmasak a vény nélküli készítmények, tartós tünetek esetében azonban keressük fel orvosunkat! Orrspray formájában is kereshetünk antihisztaminokat a patikában, ami helyi tünetmentesítésre, vagyis az orrfolyás, orrviszketés és tüsszögés megszüntetésére lehet alkalmas.

Viszketésre

A másik gyakori panasz a bőrtünetek megjelenése, vagy rosszabbodása a pollenszezonban, s a pollenek okozhatnak ekcémát is. Amennyiben ezekkel a tünetekkel találkozunk, a kialakult bőrtünetekre szintén alkalmazhatunk antihisztamin tartalmú gyógyszert, a viszketésre zsírozó hatású kenőcsöt, vagy súlyosabb esetben rövidebb ideig szteroid tartalmú kenőcsöt is.

Szempanaszokra

Viszonylag ritka esetekben pedig az is előfordulhat, hogy az adott pollen csak szemtünetet, kötőhártya-gyulladást, szemhéj- és arcduzzanatot okoz. A tünetek enyhítésére szintén választhatunk antihisztaminokat és helyi hatású szteroidokat is. Léteznek specifikus allergia elleni szemcseppek is, ezek egy része vény nélkül is kapható, s a kromoglikát tartalmú cseppek megelőzésre is használhatóak. Választhatunk helyi érszűkítőt tartalmazó készítményt is, amelyek szintén vény nélkül kaphatóak, ám hosszú távon nem javasolt az alkalmazásuk ugyanis a szem túlzott kiszáradását okozzák.

2017. március 26.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek