A zöldségek-alapú diéta jó hatással van a szívre?

A zöldségek-alapú diéta jó hatással van a szívre?

Kapcsolódó tünetek:

A rochesteri Mayo Clinic legújabb kutatása arra a megállapításra jutott, hogy ha az étkezések fő alkotóelemei közé a gyümölcsök, a zöldségek és a halak tartoznak, 41 százalékkal csökken a szívelégtelenség kialakulásának a kockázata. Az eredményeket az American College of Cardiology nevű szaklapban publikálták. A kutatók különböző étkezési formák és a szívelégtelenség kialakulása közötti összefüggéseket vizsgálták. Körülbelül 16.000, átlagban 45 éves személy étkezési szokásait elemezték ki. A tanulmányban résztvevőknek egy 150 pontból álló kérdőívet kellett kitölteniük, melyben 107 élelmiszer volt felsorolva. A kutatók végül az étkezési szokások szerint csoportosították az embereket:
  • Kényelmi: húsban gazdag ételek, tészta, pizza, gyors kaja
  • Növényi: legfőképp zöldség, gyümölcs, hal
  • Délies: sült ételek, feldolgozott húsok, zsír, cukrozott italok
  • Saláta/alkohol: leveles zöldségfélék és salátaöntetek, bor, rövid italok, sör
  • Édes: desszertek, cukor, kenyér
Dr. Lara és csapata majdnem 9 éven keresztül kísérte figyelemmel a résztvevők egészségi állapotát. Ez idő alatt összesen 363 ember került kórházba szívelégtelenség miatt. A kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy a délies étkezési forma követése 72 százalékkal növeli a szívelégtelenség kialakulásának rizikóját. Mindez arra vezethető vissza, hogy az ebbe a csoportba tartozó ételek fogyasztása túlsúlyhoz vezethet, ami köztudottan káros az egészségre.

A szakemberek továbbá azt is kiderítették, hogy 41 százalékkal csökkent a szívelégtelenség előfordulásának a kockázata azoknál, akik többségében zöldséget, gyümölcsöt és halat fogyasztottak. A másik három csoport és a szívelégtelenség kialakulása között nem találtak statisztikailag szignifikáns összefüggéseket.
2019. június 11.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek