A zöldségek-alapú diéta jó hatással van a szívre?

2019. június 11.

Kapcsolódó tünetek:

elhízás

Világszerte körülbelül 26 millió ember szenved szívelégtelenségben, amikor a szív nem képes elegendő vérrel és oxigénnel ellátni a fő szerveket. Szakemberek szerint egyre több személynél alakul ki ez a kórkép.

A zöldségek-alapú diéta jó hatással van a szívre?

A zöldségek-alapú diéta jó hatással van a szívre?

A rochesteri Mayo Clinic legújabb kutatása arra a megállapításra jutott, hogy ha az étkezések fő alkotóelemei közé a gyümölcsök, a zöldségek és a halak tartoznak, 41 százalékkal csökken a szívelégtelenség kialakulásának a kockázata. Az eredményeket az American College of Cardiology nevű szaklapban publikálták.

A kutatók különböző étkezési formák és a szívelégtelenség kialakulása közötti összefüggéseket vizsgálták. Körülbelül 16.000, átlagban 45 éves személy étkezési szokásait elemezték ki. A tanulmányban résztvevőknek egy 150 pontból álló kérdőívet kellett kitölteniük, melyben 107 élelmiszer volt felsorolva. A kutatók végül az étkezési szokások szerint csoportosították az embereket:

  • Kényelmi: húsban gazdag ételek, tészta, pizza, gyors kaja
  • Növényi: legfőképp zöldség, gyümölcs, hal
  • Délies: sült ételek, feldolgozott húsok, zsír, cukrozott italok
  • Saláta/alkohol: leveles zöldségfélék és salátaöntetek, bor, rövid italok, sör
  • Édes: desszertek, cukor, kenyér

Dr. Lara és csapata majdnem 9 éven keresztül kísérte figyelemmel a résztvevők egészségi állapotát. Ez idő alatt összesen 363 ember került kórházba szívelégtelenség miatt.

A kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy a délies étkezési forma követése 72 százalékkal növeli a szívelégtelenség kialakulásának rizikóját. Mindez arra vezethető vissza, hogy az ebbe a csoportba tartozó ételek fogyasztása túlsúlyhoz vezethet, ami köztudottan káros az egészségre.

A szakemberek továbbá azt is kiderítették, hogy 41 százalékkal csökkent a szívelégtelenség előfordulásának a kockázata azoknál, akik többségében zöldséget, gyümölcsöt és halat fogyasztottak. A másik három csoport és a szívelégtelenség kialakulása között nem találtak statisztikailag szignifikáns összefüggéseket.

Megvan a hormon, ami gátolhatja a fogyást

Megvan a hormon, ami gátolhatja a fogyást

A Sao Paulo-i Egyetem kutatói kiderítették, hogy a növekedési hormonnak (GH) komoly szerepe van a fogyásban. Agyunkra olyan hatást gyakorol, melynek következtében energiát spórolunk meg, amikor megpróbálunk megszabadulni a plusz kilóktól.

5 életmódváltó tanács, amivel a nyáron fogyhatunk

5 életmódváltó tanács, amivel a nyáron fogyhatunk

Egyre csak közeledik a nyári kánikula, amikor az idő nagy részét legszívesebben a strandon töltenénk. Ehhez azonban sokan még meg szeretnénk szabadulni a plusz kilóktól.

Hasra hízik? Ez lehet az oka!

Hasra hízik? Ez lehet az oka!

Valószínűleg már mindannyian megtapasztaltuk már a hízással járó kellemetlenségeket, köztük pedig az igencsak frusztráló élményt, amikor a felesleges zsírpárnák egy bizonyos, nem éppen hízelgő helyen, a hasunkon, halmozódnak fel. De miért pont itt?

Diéták, amelyek károsak az agyra

Diéták, amelyek károsak az agyra

Ahogy közeledik a jó idő, egyre többen kezdenek bele különböző fogyókúrákba, melyek közül a legkedveltebbek kiiktatnak egy vagy akár több tápanyagcsatornát. Rövid távon működnek, azonban hosszú távon még az agyunkra is ártalmasak lehetnek.

Kimutatták – a közös étkezés jót tesz a gyerekeknek

Kimutatták: a közös étkezés jót tesz a gyerekeknek

Fontos eredményre jutott a kanadai Guelph Egyetem kutatócsoportja: már heti két családi étkezés is nagyban hozzájárulhat a gyermekek megfelelő étrendjéhez és egészségesebb táplálkozásához – akár beszélgetünk közben, akár nem.

Összes cikk Fogyókúra, egészséges táplálkozás témában