A zöldségek-alapú diéta jó hatással van a szívre?

2019. június 11.

Kapcsolódó tünetek:

elhízás

Világszerte körülbelül 26 millió ember szenved szívelégtelenségben, amikor a szív nem képes elegendő vérrel és oxigénnel ellátni a fő szerveket. Szakemberek szerint egyre több személynél alakul ki ez a kórkép.

A zöldségek-alapú diéta jó hatással van a szívre?

A zöldségek-alapú diéta jó hatással van a szívre?

A rochesteri Mayo Clinic legújabb kutatása arra a megállapításra jutott, hogy ha az étkezések fő alkotóelemei közé a gyümölcsök, a zöldségek és a halak tartoznak, 41 százalékkal csökken a szívelégtelenség kialakulásának a kockázata. Az eredményeket az American College of Cardiology nevű szaklapban publikálták.

A kutatók különböző étkezési formák és a szívelégtelenség kialakulása közötti összefüggéseket vizsgálták. Körülbelül 16.000, átlagban 45 éves személy étkezési szokásait elemezték ki. A tanulmányban résztvevőknek egy 150 pontból álló kérdőívet kellett kitölteniük, melyben 107 élelmiszer volt felsorolva. A kutatók végül az étkezési szokások szerint csoportosították az embereket:

  • Kényelmi: húsban gazdag ételek, tészta, pizza, gyors kaja
  • Növényi: legfőképp zöldség, gyümölcs, hal
  • Délies: sült ételek, feldolgozott húsok, zsír, cukrozott italok
  • Saláta/alkohol: leveles zöldségfélék és salátaöntetek, bor, rövid italok, sör
  • Édes: desszertek, cukor, kenyér

Dr. Lara és csapata majdnem 9 éven keresztül kísérte figyelemmel a résztvevők egészségi állapotát. Ez idő alatt összesen 363 ember került kórházba szívelégtelenség miatt.

A kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy a délies étkezési forma követése 72 százalékkal növeli a szívelégtelenség kialakulásának rizikóját. Mindez arra vezethető vissza, hogy az ebbe a csoportba tartozó ételek fogyasztása túlsúlyhoz vezethet, ami köztudottan káros az egészségre.

A szakemberek továbbá azt is kiderítették, hogy 41 százalékkal csökkent a szívelégtelenség előfordulásának a kockázata azoknál, akik többségében zöldséget, gyümölcsöt és halat fogyasztottak. A másik három csoport és a szívelégtelenség kialakulása között nem találtak statisztikailag szignifikáns összefüggéseket.

Van kapcsolat a súly és a termékenység között?

Van kapcsolat a súly és a termékenység között?

Friss kutatások egyértelmű kapcsolatot találtak az elhízás és termékenység között a férfiaknál.

A reggeli lehet az oka, ha nem tudunk lefogyni

A reggeli lehet az oka, ha nem tudunk lefogyni

Hiába edzünk már több hónapja, a testsúlyunk mégsem változott érdemben? Lehet, hogy a reggeli a probléma. Egy angol szaklapban megjelent friss kutatás szerint a reggeli mozgás előtti étkezés a fogyás ellen hathat.

Az elhízás rossz hatása a kognitív képességekre

Az elhízás rossz hatása a kognitív képességekre

Egy új amerikai kutatás bebizonyította, hogy az elhízás súlyosan károsítja a vér-agy gátat, ami a különböző alapvető kognitív képességek – például tanulási képességek és memória – zavaraihoz is vezethetnek.

Megvan a hormon, ami gátolhatja a fogyást

Megvan a hormon, ami gátolhatja a fogyást

A Sao Paulo-i Egyetem kutatói kiderítették, hogy a növekedési hormonnak (GH) komoly szerepe van a fogyásban. Agyunkra olyan hatást gyakorol, melynek következtében energiát spórolunk meg, amikor megpróbálunk megszabadulni a plusz kilóktól.

5 életmódváltó tanács, amivel a nyáron fogyhatunk

5 életmódváltó tanács, amivel a nyáron fogyhatunk

Egyre csak közeledik a nyári kánikula, amikor az idő nagy részét legszívesebben a strandon töltenénk. Ehhez azonban sokan még meg szeretnénk szabadulni a plusz kilóktól.

Összes cikk Fogyókúra, egészséges táplálkozás témában