Bőrápolási kisokos zsíros bőrre

Bőrápolási kisokos zsíros bőrre

Kapcsolódó tünetek:

A zsíros bőr ápolása különös figyelmet igényel, hiszen a fokozott faggyútermelés miatt sokkal nagyobb a pattanások és a mitesszerek kialakulásának kockázata.

 

A bőrápolási rutin szempontjából azonban nem mindegy, hogy a zsíros bőrtípuson belül melyik altípushoz tartozunk, hiszen megkülönböztethetjük egymástól a korpás-szeborreás (mérsékelten zsíros) és az olajos-szeborreás, vagyis extrém zsíros bőrt. Míg előbbi vízhiányos, érdesebb felületű és hámlásra hajlamos, utóbbi erőteljesen fénylik és könnyen ürülnek a mitesszerei.

 

Cikkünkben bemutatjuk a zsíros bőr leggyakoribb okait, az általa okozott problémákat, azt, hogy mit tehetünk a zsíros bőr ellen házilag, illetve mikor érdemes vele szakemberhez fordulni.

 

A zsíros bőr okai

 

A zsíros, problémás bőrnek többféle oka is lehet a szakértők szerint.

 

Genetika

 

Bőrtípusunk öröklött tényezőktől is függ. Ha a szülők valamelyikének zsíros a bőre, akkor a gyermeknek is nagyobb eséllyel lesz az. Az összefüggés hátterében az áll, hogy a faggyúmirigyek mérete örökletes, és a nagyobbak több olajat tudnak termelni.

 

Hormonok

 

Serdülőkorban a fiúk és a lányok szervezete is több tesztoszteront termel. Ez serkenti a faggyúmirigyek működését, amitől a bőr zsírosabbá válik. Maga a faggyútermelődési folyamat szoros összefüggésben áll a hormonális változásokkal, így a hormonális egyensúlytalanság felnőttkorban is zsíros bőrhöz vezethet.

 

Étrend

 

Mivel gyakran a hormonok állnak a zsíros, aknés bőr hátterében, különösen érdemes odafigyelni arra, hogy milyen tápanyagokat viszünk be a szervezetünkbe. Bizonyos élelmiszerek ugyanis – a vegyi és adalékanyagok miatt – negatívan hathatnak a hormonháztartásra. Emiatt célszerű kerülni a feldolgozott élelmiszereket, valamint minimálisra csökkenteni a tartósítószerek, a színezékek és az ízfokozók jelenlétét az étrendünkben.

Bőrápolási kisokos zsíros bőrre

Stressz

 

A kortizol nevű stresszhormon tovább serkenti a faggyútermelést az aknés, pattanásos bőrre hajlamos nőknél. A kortizolszint csökkentése tudatos stresszkezeléssel és olyan stresszoldó technikákkal is megoldható, mint a meditáció, a relaxáció vagy akár a rendszeres sport. Hosszú távon fennálló stresszhelyzet esetén érdemes lehet pszichológus szakember segítségét kérni.

 

Nem megfelelő bőrápolási rutin

 

Az ideális bőrápolási rutin zsíros bőrre más, mint amit a többi bőrtípus megkíván. Érdemes olyan termékeket választani, amiket kifejezetten a zsíros bőr problémáinak kezelésére fejlesztettek ki. A non-komedogén (vagyis a pórusokat nem eltömítő), olajmentes, víz alapú termékek például jobbak, mint azok, amik akadályozhatják a szabad bőrlégzést.

 

Időjárás

 

A tavaszi és a nyári hónapokban fokozódik a faggyútermelődés. Vannak, akik csak ilyenkor harcolnak a pattanások ellen, mert ősszel és tavasszal szárazabb és problémamentesebb a bőrük.

 

Légszennyezettség

 

A légszennyezettség akár más tényezőktől függetlenül is képes lehet befolyásolni a faggyútermelődést. Azoknál, akik szennyezettebb, nagyvárosi környezetben élnek, nagyobb a zsíros bőr kialakulásának esélye, így a bőrápolási rutin során érdemes nagyobb gondot fordítaniuk a szennyeződések rendszeres eltávolítására.

 

Milyen problémákat okozhat a zsíros bőr?

 

A zsíros bőrrel összefüggésbe hozható problémák, tünetek sokak mindennapjait megnehezítik.

 

Akné

 

Nemcsak az arcon, hanem a nyakon, a mellkason, a háton és a vállakon is előfordulhat – vagyis a faggyúmirigyekkel sűrűbben behálózott területeken.

 

Amikor a túlzott faggyútermelődés miatt eltömődnek a faggyúmirigyek, akkor a P. acnes nevű baktérium természetes folyamatként lebontja a faggyút, ám eközben olyan anyagok keletkezhetnek, amik fokozzák a gyulladást. Fontos tudni, hogy az akné hátterében álló gyulladás nem akkor kezdődik, amikor a pattanások már megjelennek a bőrfelszínen, hanem jóval hamarabb, ami segít a megfelelő kezelésben. A túl sok faggyú mellett a pórusokba kerülő szennyeződések is ronthatnak a helyzeten.

 

Hiperkeratózis

 

Zsíros, problémás bőr esetén gyakori a bőr külső rétegeinek megvastagodása. Ilyenkor a faggyúmirigyek járataiban túl sok szarusejt keletkezik, ám a természetes életciklusuk végén elhalt hámsejtek nem tudnak hámlás útján távozni a felszínről, mert a túlzott faggyútermelődés miatt lényegében „odaragadnak”, és egyfajta dugót képezve fokozzák a faggyúmirigyek eltömődését. Ennek hatására annyira felhalmozódik a faggyú a szőrtüszőkben, hogy azok kidudorodnak, és fekete vagy fehér fejű mitesszerek és pattanások jelennek meg.

 

Tág pórusok

 

A fokozott faggyútermelés megnyitja és jól láthatóvá teheti a pórusokat, ami egyfelől zavaró látványt nyújthat, másfelől pedig fokozza a pórusok eltömődésének kockázatát.  A tág pórusokra és az emiatt egyenetlen bőrfelületre érdemes külön odafigyelni a bőrápolásnál és a sminkelésnél is.

 

Fakó bőr

 

A zsíros bőr könnyen ölthet fakó, sárgás színt a már említett hiperkeratózis miatt. Ha az elhalt hámsejtek nem tudnak megfelelően távozni, mert beletapadnak a faggyúba, szó szerint eltakarják az életteli hámsejteket.

 

Extra fényes területek az arcon

 

Az úgynevezett „T-zóna” – vagyis a homlok, az orr és az áll – extrém mértékű zsírosodása sokaknak okoz problémát a mindennapokban. A fényességért felelős rengeteg faggyú a bőrproblémák kialakulásának kockázatát is növeli az érintett területen.

 

Nehezített sminkelés

 

A zsíros bőr sminkelése különös figyelmet igényel, hiszen normál bőrre gyártott készítményekkel szinte képtelenség tartós hatást elérni. Szerencsére ma már szép számmal léteznek dekorkozmetikai termékek zsíros bőrre, amik összetételükben és tartósságukban is megfelelnek a zsíros bőr speciális igényeinek.

Mit tehetünk a zsíros bőr ellen otthon?

Mit tehetünk a zsíros bőr ellen otthon?

 

Lássuk, milyen módokon lehet kezelni a zsíros bőr tüneteit, és hogyan előzhetjük meg őket otthoni módszerekkel!

Milyen a megfelelő bőrápolási rutin?

 

A megfelelő bőrápolási rutin kulcsszerepet játszik a zsíros bőr állapotának javításában, majd a problémák újbóli kialakulásának megelőzésében.

 

Ennek első lépése a tisztítás, amelynek feladata a szennyeződések eltávolítása a bőrfelszínről, hogy a pórusok végre fellélegezhessenek. Érdemes kímélő, mégis hatékony arctisztítót választani, amit speciálisan a zsíros bőr igényeire fejlesztettek ki, és képes eltávolítani a felesleges faggyút, valamint az ahhoz tapadó hámsejteket és környezeti szennyeződéseket is. A tisztítás részeként 2-3 naponta célszerű hámlasztásra is sort keríteni.

 

A második lépés a tonizálás, vagyis a bőr pH-értékének visszaállítása, a maradék szennyeződések eltávolítása és a pórusok összehúzása. Ez készíti fel a bőrt a tápláló hatóanyagok befogadására.

 

A szérumok olyan koncentrált hatóanyagkomplexumok, amelyeket tonizálás után és az arckrém használata előtt érdemes felvinni a bőrre. A zsíros bőrre kapható szérumok egyszerre segítik a bőr egyensúlyának helyreállítását és a faggyútermelődés csökkenését. A szérumot követően jöhet a hidratálókrém. A zsíros bőrnek is éppúgy szüksége van a nedvességpótlásra, csak éppen könnyen felszívódó, nyomot nem hagyó, inkább zselés textúrájú krém formájában.

 

A hidratáló krém tartalmazhatja a fényvédőt is, ami akár külön készítmény formájában is felvihető – a zsíros bőr igényeinek megfelelően könnyű texturával.

 

Milyen hatóanyagokat válasszunk zsíros bőr ápolására?

 

A leggyakoribb összetevők a túlzott faggyútermelés, a pattanások és a mitesszerek ellen a tisztító-hámlasztó szalicilsav, a tápláló és egyensúlyvisszaállító retinol és niacinamid, valamint a sejtmegújító hatású, gyulladáscsökkentő C-vitamin, a cink, bizonyos algafélék vagy éppen a zöld tea antioxidánsai.

 

Extra tippek

 

Az agyagos maszk rendszeres használata segít a pórusok mélytisztításában és a bőr egyensúlyának helyreállításában. Zsíros bőrrel élőknek érdemes hetente 1-2 alkalommal mélytisztító maszkkal serkenteniük a tisztulási folyamatokat. A mattító arcápoló vagy primer használata is sokat javít az összképen és akár a bőr állapotán is, hiszen kordában tartja a fokozott faggyútermelést.

 

Az altípustól függő egyszeri-kétszeri alapos arctisztításon kívül napközben érdemes eltávolítani a felesleges faggyút például erre szolgáló higiénikus mattító papírral. Megfelelő sminktermékek választásával is látványos eredmény érhető el: célszerű könnyű, nem komedogén alapozót és mattító púdert választani. Az olyan természetes hatóanyagokból készült otthoni pakolás is segíthet, mint például a mézes, zabkásás, tojásfehérjés, citromos, mandulás, aloe verás, paradicsomos vagy jojobaolajos.

 

Mikor keressünk fel szakembert?

 

Előfordulhat, hogy a zsíros bőr kezelési igénye meghaladja az otthoni kereteket. Feltétlenül érdemes szakemberhez fordulni abban az esetben, ha a zsíros bőr – és annak kísérőtünetei – rontják az életminőséget, és önértékelési problémákhoz vezetnek.

 

A középsúlyos vagy súlyos akné megjelenése, a gyulladt bőrfelület vagy a gyakori bőrfertőzés mind árulkodó jele lehet annak, hogy orvosi kezelésre van szükség. Noha az olyan kozmetikai kezelésekkel is jelentősen javítható a bőr állapota, mint a szakszerű arctisztítás vagy a hámlasztás, olykor bőrgyógyászati vagy endokrinológiai kezelés is szükséges a hormonháztartás és a bőr egyensúlyának visszaállításához.

 

Összegzés

 

A fokozott faggyútermelésű, zsíros bőr ápolása különös figyelmet igényel, nagyobb a pattanások és a mitesszerek kialakulásának kockázata. Megkülönböztethetjük egymástól a korpás-szeborreás (mérsékelten zsíros) és az olajos-szeborreás, vagyis extrém zsíros bőrt.

 

A zsíros bőr okai lehetnek genetikai, hormonális, életmódbeli vagy környezeti tényezők. A fokozott faggyútermelődés olyan bőrproblémák megjelenéséhez vezethet, mint az akné, a hiperkeratózis, a tág pórusok, a fakó bőr, az extra fényes T-zóna vagy a nehezített sminkelés.

 

Megfelelő bőrápolási rutinnal, azaz tisztítással, hámlasztással, tonizálással és hidratálással sokat tehetünk a zsíros bőr állapotának javításáért. Hatóanyagok közül keresendő a tisztító-hámlasztó szalicilsav, a tápláló és egyensúlyvisszaállító retinol és niacinamid, valamint a sejtmegújító hatású, gyulladáscsökkentő C-vitamin, a cink, bizonyos algafélék vagy éppen a zöld tea antioxidánsai.

 

Középsúlyos vagy súlyos akné és gyulladt bőrfelület megjelenése esetén mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.

2024. március 19.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek