Arcápolási rutin 6 lépésben az egészséges arcbőrért

A helyes arcápolási rutin

Kapcsolódó tünetek:

A problémás arcbőr több szempontból is kellemetlen, hiszen a gyulladt pattanások fájdalmasak, esztétikailag is zavarók, a száraz bőr pedig viszket és húzódik. Az egészséges arcbőrért azonban nem csak azért kell tennünk, mert az szebb, hanem azért is, mert bőrünk megérdemli a gondoskodást, hiszen számos káros behatástól, az időjárási viszontagságaitól és kórokozótól megvéd minket.

Cikkünkben sorra vesszük a leggyakoribb bőrproblémákat, lépésről lépésre bemutatjuk, milyen egy nap ideális arcápolási rutinja, de azt is megnézzük, mikor szükséges egy bőrgyógyász felkeresése.

Melyek a leggyakoribb arcbőr panaszok?

Pattanásos bőr

A pattanásos és aknés bőr a legtöbb esetben a tinédzsereknél figyelhető meg, de néha a felnőtteket is érinti. Pattanások, mitesszerek és gyulladások jellemzően a bőr azon területein jelentkeznek, ahol sok a faggyúmirigy – tehát elsősorban az arcon, a vállakon, a háton és a dekoltázson. Kialakulásuk hátterében az áll, hogy túl sok faggyú termelődik, a pórusok eltömődnek és a kórokozók elterjednek. Ezen kívül genetikai tényezők is közrejátszhatnak ebben, de a stressznek, a helytelen táplálkozásnak, a dohányzásnak és bizonyos gyógyszereknek is szerepük lehet benne.

Száraz bőr

A száraz bőr húzódik, viszket és néha repedezett. Ekcéma esetén vörös foltok is társulnak az előbb felsorolt tünetekhez. A bőrszárazságot alapvetően genetikai tényezők okozzák, de akár környezeti behatások vagy túl intenzív tisztítás következtében is kialakulhat.

Zsíros bőr

Zsíros bőr esetén szintén túl sok faggyú termelődik, így fényes és olajos hatása van a bőrnek. Ezen kívül rendkívül nagyok a pórusok, a bőr a szokásosnál vastagabb, és a rosszabb vérellátás miatt sápadt. A túlzott faggyútermelésen kívül hormonproblémák, nem megfelelő krémek használata, helytelen táplálkozás vagy tisztítás is állhat a háttérben.

Kipirosodott bőr

Ha a bőrünk a legkisebb változásra kipirosodással reagál, akkor valószínűleg valamilyen anyag áll ennek a hátterében. A vörös foltokon kívül kellemetlen a bőr tapintása és az erek kitágulnak. Ennek hátterében zömében az áll, hogy a bőr védekező mechanizmusa nem tudja tökéletesen ellátni a feladatát, így az amúgy is kényes bőr, még érzékenyebben reagál. A stressz, az UV-sugarak, a forróság, a hideg, de akár az intenzív érzelmek is kiválthatják a kipirosodást, ami a leggyakrabban rozaceát jelent, de vér- és nyirokkeringési problémákra is utalhat.

A helyes arcápolási rutin

Napi arcápolási rutin 6 lépésben

A bőrünk nap mint nap ki van téve különféle környezeti behatásoknak, szmognak és a káros UV-sugárzásnak. Ezek mind károsíthatják, ezért annyira fontos az alapos tisztítás és ápolás. Nézzük ennek menetét lépésről lépésre.

  1. Tisztítás

Az első lépés a bőr megtisztítása, hiszen így tudunk eltávolítani róla mindennemű szennyeződést, sminket és felesleges faggyút, továbbá előkészítjük az arcunkat a további lépésekre. Ha normál vagy száraz a bőrünk, akkor krém állagú készítményeket használjunk, míg kevert vagy zsíros bőr esetén inkább egy könnyebb textúrájú terméket vagy zselét. Mindenféleképpen kerüljük a bőrirritáló anyagokat, mint a paraffin vagy a szintetikus illatanyagok, ezek ugyanis kiszárítják a bőrt, és kedveznek a ráncoknak. Arra szintén figyeljünk, hogy az arctisztítást reggel és este is elvégezzük, méghozzá langyos vagy hideg vízzel, ugyanis csak így nem távolítjuk el a bőrünkről a jótékony hatású olajokat. A meleg, illetve forró víz ráadásul irritálja és szárítja a bőrt.

  1. Kémiai peeling

A második lépés a bőrradírozás. A kémiai peelinghez AHA vagy BHA savakra van szükségünk. Ezek a termékek jók anti-agingre is, azaz bőröregedésgátló hatásúak is egyben, ugyanis fiatalítják és frissebbé varázsolják a bőrt azzal, hogy eltávolítják róla az elhalt hámsejteket, és kitisztítják az eltömődött pórusokat. A peelinget mindig alaposan le kell öblíteni. A bőrtípusunktól függ, hogy melyik termék javasolt számunkra:

  • AHA: Ez a bőr felső rétegén fejti ki a hatását, így száraz bőrre ideális választása.
  • BHA: Ez a sav a bőr felső rétegét és a mély pórusokat egyaránt megtisztítja, ezáltal remek választás kevert és zsíros bőr esetén. Ezen kívül gyulladáscsökkentő hatása is van, így érzékeny, illetve kipirosodott bőrre is jó.
  1. Tonik

Az arctisztítás és a peeling után használjunk tonikot, ami helyreállítja a bőr pH-értékét, eltávolítja róla a maradék szennyeződést, továbbá fertőtleníti az azt. Tudni kell, hogy a krémek, a peelingek és a víz felboríthatják a bőr természetes védőrétegét, vagyis a bőr egyensúlyát, amit éppen egy tonik képes helyreállítani. A toniknak emellett frissítő hatása is van, és megelőzi a pattanások kialakulását. Száraz bőr esetén olyan készítményt használjunk, ami ápoló olajokat, aloe verát vagy rózsavizet tartalmaz. Kevert és zsíros bőr esetén az olyan készítmények bizonyulnak jó választásnak, melyek fertőtlenítő hatású teafaolajat tartalmaznak.

  1. Kényes területek

A szemkörnyéket, az ajkakat és az orr körüli területet külön is kezelhetjük. Ha például sötét karikák vannak a szemeink alatt, nyugodtan használjunk kifejezetten a szemekre kifejlesztett termékeket.

  1. Szérum

Ennél a lépésnél következnek a szérumok, melyek könnyen bejutnak a mélyebb bőrrétegekbe is, ugyanis állaguk sokkal folyósabb a krémekéhez képest. Ezért is annyira fontos, hogy a szérumokat mindig a hidratálókrém előtt kenjük fel az arcbőrre. Kevert és zsíros bőr esetén akár ki is válthatjuk a szérumokkal a hidratálókrémek használatát. Száraz bőrnél hialuronsavas szérumokat válasszunk, ugyanis ezek nedvességgel látják el a bőrt, továbbá rugalmasabbá varázsolják azt. Normál bőrre, illetve pigmentfoltok kialakulására hajlamos bőr esetén a C-vitaminos szérumok bizonyulnak jó választásnak, ugyanis a C-vitamin lelassítja a melanintermelést, továbbá védelmet nyújt a szabadgyökökkel szemben. Az érzékeny és pattanásos bőrrel a szalicilsav képes csodát tenni, amit gyulladáscsökkentő és pórustisztító hatásának köszönhetünk. A cink szintén jó választás ilyen bőrtípus esetén.

  1. Hidratálás

A szérumot követően következhet a nappali vagy éjszakai krém. Ideális esetben ez a termék hidratál, továbbá antioxidánsokat és regeneráló összetevőket is tartalmaz. A krém textúrája a bőrtípusunktól függ. Száraz bőr esetén válasszunk krém állagú terméket, ami nedvességgel látja el a bőrt. A készítmény tartalmazzon hialuronsavat, aloe verát, uerát vagy jojoba-olajat. Zsíros bőr esetén a könnyed zselék ajánlottak, melyek nem tömítik el a pórusokat. Ezeket gyakran a „nem komedogén” jelzővel is ellátják. Kevert bőr esetén két különböző terméket is használhatunk: a T-zónára kenjünk egy könnyed állagú terméket, míg az arcunk más területeire válasszunk egy hidratáló készítményt. Érzékeny bőrnél az antibakteriális hatóanyag-tartalmú termékek bizonyulnak ideális választásnak.

Az éjszakai ápolótermék kiválasztásánál ugyanezekere figyeljünk. Amennyiben a bőrünk a könnyed textúra ellenére is zsírosodik, akkor használjunk szérumokat, és mellőzzük a nappali és éjszakai krémeket.

Az arcápolási rutin fontossága

Mikor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni?

A bőr a legnagyobb szervünk, így fokozottan kell figyelnünk annak egészségére. Az teljesen normális, ha pattanások vagy szokatlan elváltozások jelennek meg rajta, legalábbis abban az esetben, ha azok gyorsan elmúlnak. Vannak azonban olyan bőrproblémák, melyek kezelés hiányában súlyosabbá válnak. Jogosan merül fel bennünk a kérdés: mikor kell egyáltalán orvoshoz fordulnunk. Alapvetően kijelenthető, hogy minél előbb kérjük egy bőrgyógyász segítségét, ha eddig még nem tapasztalt elváltozásokat veszünk észre magunkon.

Ilyenek lehetnek az elszíneződő, rózsaszín vagy piros foltok. Abban az esetben is menjünk el egy dermatológushoz, ha érdes foltok alakulnak ki. Ezek mindegyike akár rákra is utalhat, ezért ajánlott minél hamarabb szakember segítségét kérni.

Folyamatosan visszatérő pattanások esetén is keressünk fel egy bőrgyógyászt, ugyanis ezek hátterében hormonális problémák is állhatnak. Az orvos pontosan meg tudja állapítani a kiváltó okokat, és amennyiben szükséges, gyógyszereket is fel tud adni rá. Ha a pattanások nagyok, fájdalmasak és nehezen gyógyulnak, akkor cisztás akné is állhat a háttérben, ami szintén orvosi kezelést igényel.

Túl érzékeny bőr esetén a rosacea gyanúja is fennáll, aminek kezeléséhez mindenféleképpen szükség van szakorvosi segítségre, ugyanis akár rosszabbodhat is.

A túl száraz bőr hátterében számos betegség állhat, ezért érdemes egy szakértő segítségét kérni. A bőrgyógyász a megfelelő vizsgálatok elvégzése után ugyanis pontosan meg tudja állapítani, hogy mi váltja ki a problémát.

Szintén kérjünk orvosi segítséget, ha egy anyajegy színe vagy formája megváltozik, ha pigemntációs zavarok alakulnak ki, ha hólyagok, kiütések jelennek meg a bőrünkön, csalánkiütés lép fel, esetleg bőrnövedékek alakul ki.

Összegzés

A bőrünk egészségére és állapotára fokozottan figyeljünk, és nem csupán azért, mert ez a legnagyobb szervünk, hanem azért is, mert számos káros behatástól véd minket. Annak érdekében, hogy a különféle szennyeződések, a mindennapokban megkerülhetetlen vegyi anyagok, a smink és az időjárás viszontagságai ne tegyenek kárt a bőrünkben, minden egyes nap időt kell szánnunk annak alapos tisztítására és ápolására. A megfelelő termékek kiválasztásakor természetesen mindig vegyük figyelembe az esetleges bőrproblémáinkat és a bőrtípusunkat.

2022. november 22.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek