Bőrvédelem télen

Bőrvédelem télen

A téli időszakban különösen bőrünk van kitéve a hideg, szeles időjárásnak.

Kevesebb napfényhez, kevesebb friss zöldséghez, gyümölcshöz jutunk ilyenkor, ez bőrünk vitalitását is negatívan befolyásolja. A fűtés, a kinti és benti hőmérséklet közti különbség szintén megterhelő legelső védvonalunknak. A fűtés legyen bármilyen típusú is, erősen szárítja a helyiség levegőjét, a száraz levegő vizet von el bőrünkből, ezért érezzük azt fűtési szezonban durvábbnak, szárazabbnak.

A mínuszokban az erek összeszűkülnek, így bőrünk vérkeringése sem kielégítő, lelassul az anyagcsere, kevesebb tápanyag jut a sejtekbe és a salakanyagok is lassabban tudnak kiürülni. A verejték- és faggyúmirigyek kivezető csövei is beszűkülnek hideg időben, így kevesebb saját védőréteget tud termelni a bőr.

Tünetek, felismerés

A téli hónapokban ezért érezhetjük bőrünket száraznak, kellemetlenül feszülőnek, viszketési inger is gyakran felléphet a bőr szárazsága miatt. A természetes védőréteg csökkenésével együtt járhat a bőr kipirosodása, szélsőséges esetben ki is repedezhet, különösen a kéz bőre veszélyeztetett.

Az ajkak védelme is fontos a hideg időjárásban, hiszen mindenki számára ismerős, hogy egy-egy fagyos téli napon, szabadban töltött pár óra után az ajkak repedezetté, cserepessé, fájdalmasan érzékennyé válhatnak. Kiemelt figyelmet érdemelnek az eleve száraz bőrtípussal rendelkezők, a csecsemők, kisgyermekek és az idősek.

Kezelési lehetőségek, tanácsok

Házi praktikák, patikai készítmények és dermokozmetikumok széles választéka áll rendelkezésre, hogy télen is megfelelően tudjuk ápolni és védeni bőrünket.

  • Amennyiben zuhanyzás helyett a lazító fürdést választjuk a téli időszakban, tudnunk kell, hogy a szappan, a hagyományos, szappan tartalmú tusfürdők, és a forró víz is szárítja bőrünket. Érdemes a fürdővízbe ilyenkor megfelelő tisztaságú illóolajokat, speciálisan száraz bőrre kifejlesztett fürdőolajokat keverni. Zuhanyzásnál is törekedjünk arra, hogy szappanmentes, nem szárító inkább visszazsírozó készítményeket alkalmazzunk.
  • A nyáron használatos könnyebb krémek helyett válasszunk tartalmasabb, zsírosabb készítményeket. Vegyük igénybe gyógyszerész tanácsát a termékek kiválasztása során. Széles körben állnak magisztrális készítmények is rendelkezésre: allergiások, érzékeny bőrűek is bátran választhatják ezeket. A patikai készítményeken túl, gyógyszertárakban vásárolhatóak meg azok a minőségi dermokozmetikumok, melyek bőrgyógyászok közreműködésével fejlesztett, megbízható termékek. Ezek a készítmények biztonságosan alkalmazhatóak kisgyermekek, érzékeny, allergiára hajlamos felnőttek és idősek bőrének védelmére is.
  • Speciális védelmet igényel a téli sport szerelmeseinek bőre. Ők fokozottabban ki vannak téve a hideg, száraz, szeles időjárásnak, ezzel párhuzamosan, gondolniuk kell a hóról visszaverődő erős napsugárzás miatti fényvédelemre is.
2014. január 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink