Belső láz: tünetek, okok és kezelési módok

Belső láz: tünetek, okok és kezelési módok

Forró test láz nélkül? Lehetséges! Amikor lázasnak érezzük magunkat, első dolgunk az szokott lenni, hogy elővesszük a hőmérőt. De mi a helyzet akkor, ha az nem mutat átlagosnál magasabb hőmérsékletet? Ilyenkor belső lázzal lehet dolgunk, aminek a kellemetlen kísérőtünetei a lázhoz hasonlóak, ám nem jár testhőmérséklet-emelkedéssel.

 

A következőkben áttekintjük a belső láz okait, a vele járó panaszok széles skáláját, és azokat a módszereket, amelyekkel csillapíthatjuk a tüneteket, így visszanyerhetjük a jó közérzetünket. Fontos tudni, hogy a belső láz bizonyos esetekben felveti az orvosi kivizsgálás szükségességét – ennek a részleteire is kitérünk cikkünk zárásaként.

 

A belső láz tünetei

 

Tekintsük át, milyen tünetek észlelése esetén gyanakodhatunk belső lázra. A felismerést és a kezelést megnehezítheti, hogy alapvetően egy megfoghatatlan panaszról van szó, aminek az orvosi háttere önmagában – más, diagnózist egyértelműsítő tünet hiányában – tisztázatlan.

 

A belső lázzal járó panaszok igencsak hasonlítanak a hőemelkedés vagy a láz kísérőtüneteire, ám normális, vagyis nagyjából 36 és 37 Celsius-fok közötti testhőmérséklet mellett jelentkeznek. Érdemes megjegyezni, hogy a testhőmérséklet normális tartománya kortól és a mérés helyétől is függ, ráadásul olyan tényezők is befolyásolják, mint a napszak, az aktivitási szint, a menstruációs ciklus vagy az érzelmi állapot. A normális értéktartományokat általában a hőmérőhöz mellékelt tájékoztató is tartalmazza, de bizonytalanság esetén nyugodtan kérdezzük meg a háziorvosunkat.

 

A leggyakoribb tünetek, amelyek a belső lázat kísérhetik:

 

  • fejfájás,
  • izzadás,
  • hidegrázás,
  • fáradtság,
  • gyengeség,
  • szívdobogás,
  • émelygés.

 

Ezek közül egy vagy több tünet is jelentkezhet egyidejűleg úgy, hogy a mért testhőmérséklet nem indokolja. A jelenség gyakoribb, mint hinnénk, tehát nem kell tőle megijedni, viszont célszerű rá odafigyelni – csakúgy, mint a testünk valamennyi jelzésére.

A belső láz tünetei

Mi okozhatja a jelenséget?

 

A fizikai tényezők mellett a belső láz lelki okai is sokfélék lehetnek. A folytatásban sorra vesszük a leggyakoribb testi és mentális kiváltó tényezőket.

 

Mentális, lelki okok

 

Mint oly sok panasz, a belső láz is lehet pszichés eredetű. Kiválthatják külső vagy belső tényezők miatt bekövetkező szélsőséges érzelmi változások (például traumatikus események, stresszes helyzetek, stresszkezelési problémák), szorongás vagy pánikbetegség.

 

Mindezek a mentális tényezők akár „rendes”, magas testhőmérséklettel járó lázat is kiválthatnak, mégpedig azért, mert ilyenkor megnő a szervezetben a stresszhormonok szintje, ami fokozza a vérkeringést. A láz bármelyik formájáról legyen szó, szorongásos zavar, pánikbetegség vagy pánikroham esetén általában erőteljes szívdobogás, verejtékezés, szapora levegővétel, általános feszültségérzet is társul hozzá, illetve kísérheti remegés, akaratlan izomösszehúzódás vagy hányinger is.

 

Fóbiák is előidézhetnek belső lázat, amennyiben találkozunk a túlzott és irracionális félelmünk tárgyával. Ilyenkor szívremegés vagy akár légzési nehézség is jelentkezhet, ami egybeesik a súlyosabb pánikroham tüneteivel.

 

Fizikai vonatkozások

 

A belső láznak gyakran testi okai vannak. Előfordulhat, hogy gyulladás található a szervezetben, tehát természetes immunválaszról van szó, amivel valamilyen fertőzés leküzdése a cél (pl. légúti fertőzésé vagy akár herpeszé). Az is lehet, hogy a belső láz tünetei a magas testhőmérséklettel járó láz előtt jelentkeznek, tehát a hőmérő néhány óra múlva már egyértelműen igazolja a lázhoz társuló panaszokat.

 

Mivel a pajzsmirigy kulcsszerepet játszik a szervezetünk hőháztartásában, bármilyen szokatlan hőérzet – legyen szó külső tényezők alapján indokolatlan fázásról vagy melegérzetről – árulkodhat a működési problémájáról. A hidegrázás vagy éppen a hőhullámok a pajzsmirigy alulműködését vagy túlműködését mutathatják, valamint olyan esetek is vannak, pajzsmirigy hormonok csökkent, vagy fokozott termelése egymással váltakozik.

 

A krónikus fáradtság, a súlygyarapodás, a száraz bőr, a lehangoltság, a székrekedés és a koncentrációs zavarok inkább alulműködésre utalnak, míg a gyakran „felpörgött” mentális és fizikai állapot, a szívdobogás, a folytonos melegérzet és verejtékezés pedig túlműködést jelezhet.

 

A túl alacsony vércukorszint is járhat belső lázszerű tünetekkel. Cukorbetegség esetén ennek a kockázata nagyobb – különösen akkor, ha túl sok idő telik el két étkezés között, vagy még nem sikerült megfelelően beállítani a gyógyszerelést –, ám nagy glükózfelhasználással járó extrém terhelés vagy kihagyott étkezés nyomán gyakorlatilag bárkinél előfordulhat. A kísérőtünetekhez ebben az esetben kifejezett éhség is társulhat.

 

Nőknél eleve gyakoribb a belső láz, hiszen olyan hormonális változások is előidézhetik, amelyek a menopauzával, a terhességgel vagy éppen a menstruációs ciklussal járhatnak. A peteérés néhány tized fokkal emelheti a testhőmérsékletet, ami mintegy jelzésként segíthet a családtervezésben. A menopauzára sokaknál a kifejezetten erős hőhullámok jellemzők, amelyeket hüvelyszárazság és gyakoribb vizeletürítés is kísérhet.

 

Egyéb körülmények

 

Hideg környezet is előidézheti a belső lázat, hiszen a szervezetünk izomösszehúzódásokkal védi magát a kihűlés ellen, ami hidegrázással járhat. A kihűlés jelei közé tartozik az álmosság, az alacsony energiaszint, a lelassult légzés és szívverés, a kipirult és lehűlt bőr, vagy akár a zavart tudatállapot.

 

A túlzásba vitt alkoholfogyasztást követő másnapossághoz is társulhat belső láz, ami viszont felgyorsult szívveréssel, szédüléssel, fejfájással és izomfájdalmakkal, gyengeségérzettel, hányingerrel vagy hányással, verejtékezéssel és szomjúsággal jár.

 

Végezetül meg kell említenünk, hogy a nem megfelelő ruházkodás – túl vastag, nem légáteresztő ruhadarabok – és a túlzottan magas külső hőmérséklet is kiválthat belső lázszerű tüneteket, akárcsak a túl csípős, fűszeres ételek.

 

Tanácsok, amikkel mérsékelhetjük a tüneteket

 

Néhány belső láz elleni egyszerű tippel máris jelentősen csökkenthetjük a kellemetlen jelenség kialakulásának kockázatát, illetve csillapíthatjuk annak tüneteit.

 

Nyáron rengeteget segíthet, ha forróságban kerüljük a közvetlen napfényt, például a déli órákban igyekszünk zárt beltérben vagy árnyékban tartózkodni, nem pedig a tűző napon. A test átforrósodása ugyanis könnyen belső lázhoz vezethet.

 

A megfelelő folyadékfogyasztás hozzájárul a szervezetünk hőháztartásának egyensúlyához, tehát mindig érdemes az igényeinknek megfelelő mennyiségű és minőségű pótlásról gondoskodni, lehetőleg minél több tiszta vízzel.

 

Az időjárásnak és a körülményeknek megfelelő öltözködés is fontos. Meleg időben a könnyű, légáteresztő ruhadarabok segíthetnek, míg hidegben azok, amelyek remekül tartják a testhőt, ugyanakkor szellőznek is. Sportoláshoz vagy huzamosabb szabadban tartózkodáshoz különösen fontos szellős ruházatot választani.

 

Az alkohol és a koffein elkerülése is segíthet megelőzni a belső láz tüneteit, hiszen ezek a szerek jelentősen befolyásolhatják az emberi test hőháztartását. Ugyanez érvényes a túl fűszeres vagy túl csípős ételekre, melyek ugyan nem számítanak káros szenvedélynek, ám a fogyasztásuk után tapasztalhatunk kellemetlen tüneteket.

 

A probléma okától függően lázcsillapítók, szorongás elleni szerek vagy éppen a pszichoterápia is rengeteget segíthet. A vércukorszintünk és a pajzsmirigyünk állapotának ellenőrzése ugyancsak nagy lépés lehet a belső láz leküzdése felé.

 

Mikor okozhat komolyabb aggodalmat a belső láz?

 

Mikor okozhat komolyabb aggodalmat a belső láz?

 

Ha a belső lázat neurológiai (idegrendszeri) tünetek kísérik, akkor mindenképpen orvosi figyelmet igényel. Ugyanez elmondható akkor is, ha olyan fertőzésre utaló jeleket is megfigyelhetünk, mint a tüsszögés, a köhögés, a hányinger vagy a hasmenés. A krónikusan jelentkező panaszok szintén indokolttá teszik a kivizsgálást, mint ahogy az is, ha a probléma a fenti tanácsok megfogadása ellenére továbbra is fennáll.  A belső láz gyerekeknél ugyancsak kivizsgálandó, főleg akkor, ha kiütések is társulnak hozzá.

 

Összegzés

 

Belső lázról akkor beszélünk, ha normális testhőmérséklet mellett jelentkeznek lázhoz társítható jellegzetes tünetek, úgymint fejfájás, izzadás, hidegrázás, fáradtság, gyengeség, szívdobogás vagy émelygés. A jelenség gyakoribb, mint hinnénk, tehát nem kell tőle megijedni, viszont célszerű rá odafigyelni.

 

Kiváltói okai között lehetnek mentális, lelki tényezők (traumatikus események, stresszes helyzetek, stresszkezelési problémák, szorongás, fóbiák vagy pánikbetegség). Olyan fizikai körülmények is előidézhetik, mint például gyulladás a szervezetben, pajzsmirigyproblémák, túl alacsony vércukorszint, cukorbetegség, extrém terhelés vagy kihagyott étkezés. Nőknél olyan hormonális változások is okozhatják, mint a menopauza, a terhesség vagy az ovuláció.

 

Háttérében állhat kihűlés, másnaposság, nem megfelelő ruházkodás, túl magas külső hőmérséklet, esetleg túl csípős, fűszeres ételek fogyasztása is.

 

A belső láz megelőzhető vagy csillapítható a közvetlen napfény kerülésével nyáron, megfelelő folyadékfogyasztással, megfelelő öltözködéssel, az alkohol és a koffein elkerülésével, kiváltó októl függően lázcsillapítók vagy szorongás elleni szerek alkalmazásával, pszichoterápiával, valamint a vércukorszint és a pajzsmirigy állapotának ellenőrzésével.

2024. június 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek