A lázgörcs tünetei és kezelése

A lázgörcs tünetei

Kapcsolódó tünetek:

Egy szülő számára a lázgörcs átélése rendkívül ijesztő élmény, holott féléves és 5 éves kor között a panasz meglehetősen gyakran előfordul: a gyerekek majd 5 százaléka átesik rajta. Az erre való hajlam genetikailag kódolt, ha tehát a családban volt már a lázgörcsre hajlamos személy, nagy a valószínűsége annak, hogy gyermekünknek is szembe kell ezzel néznie. De mi ennek az oka, és szülőként mit tehetünk ellene? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.

Mi az a lázgörcs?

A lázgörcs egy eszméletvesztéssel, az izmok megfeszülésével és rángásokkal járó idegrendszeri tünet, mely leggyakrabban magasabb, 39-40 fokos láznál jelentkezik, tipikusan annak felszállása során, de ennél alacsonyabb testhőmérsékletnél is előfordulhat. A görcs kialakulhat egy fertőzés (gyakran valamilyen felső légúti megbetegedés) vagy gyulladás miatt, de akár egy védőoltást követően is jelentkezhet. Itt fontos megjegyezni, hogy a lázgörcsöt valójában nem a láz váltja ki, hanem a fertőzés, tehát a görcsös állapot hőemelkedés és 39 fokos láz mellett is felléphet.

Az első roham általában 14-18 hónapos kor között jelentkezik, majd többször is visszatérhet, 5 éves kor felett azonban szinte minden esetben megszűnik. Minél fiatalabb a gyermek az első lázgörcs jelentkezésekor, annál valószínűbb annak ismétlődése. Fontos tudni, hogy a lázgörcsös rohamok funkcionális eredetűek, hátterükben tehát nem mutatható ki agyi szervkárosodás.

A lázgörcs lefolyása

A roham jellemzően 10 másodperctől néhány percig tart, a lázgörcs jelei között pedig megtalálható a végtagok és a törzs rángatózása és a test megfeszülése. A gyermek szemei fennakadnak vagy fixálnak, a légzés hörgővé, préselővé válik. Előfordulhat olyan roham is, melyre inkább az elernyedés, elsápadás a jellemző. A tünetek idővel spontán megszűnnek, a beteg elálmosodik majd általában elalszik.

A komplikált lázgörcs

Az esetek háromnegyedében a fenti tünetek tapasztalhatók, a fennmaradó 25 százalékban azonban komplikált lázgörccsel állunk szemben.

Ilyenkor a roham naponta több mint ötször megismétlődhet, vagy akár 15 percnél is tovább tarthat. Lehetséges, hogy a test egyik fele vagy bizonyos testrészek erőteljesebben vagy éppen kizárólagosan vesznek részt a megfeszülésben és a rángásban, de átmeneti neurológiai eltérések is tapasztalhatóak, például az élénkebb vagy gyengébb reflexek, a merev pupillák vagy a mozgászavarok.

Mit tehet a szülő a lázgörcs esetén?

Bár egy lázroham átélése a külső szemlélőnek rendkívül ijesztő, mégis a legjobb amit tehetünk az az, hogy megőrizzük nyugalmunkat. A lázgörcs kezelése során a legfontosabb teendőnk annak megakadályozása, hogy váladék kerüljön a légutakba, ennek érdekében a fejet fordítsuk oldalra, de a végtagokat semmiképp ne szorítsuk le, hiszen így megnő a sérülés, törés veszélye. Ahogy egy epilepsziás roham során, úgy itt is a sérülések elkerülése az elsődleges szempont, így vegyünk el a gyermek közeléből minden éles, szúrós tárgyat, helyezzünk teste mellé párnákat, lazítsuk meg a ruháját, a szájába viszont ne nyúljunk bele se kézzel, se valamilyen tárggyal!

Figyeljük meg a görcs lefolyását, mérjük annak időtartamát, ezek az információk ugyanis fontosak lesznek az egyszerű és a komplikált görcsroham elhatárolásában.

A mentőszolgálat riasztására és a kórházba szállításra csak akkor van szükség, ha a görcs elhúzódik, egymás után többször jelentkezik vagy egyéb olyan tünetet tapasztalunk, ami valamilyen komolyabb problémára utal. Egyéb esetekben a roham elmúltával következhet a lázcsillapító beadása, első alkalommal pedig mindenképp keressük fel a gyermekorvost, aki megállapíthatja, hogy fennáll-e valamilyen idegrendszeri elváltozás lehetősége. Minden esetben – különösen az ismétlődő, komplikált lázgörcs esetén – érdemes lehet részt venni egy ideggyógyászati kivizsgáláson, rendszeres gyógyszerszedésre azonban az esetek nagy részében szerencsére nem lesz szükség.

A lázgörcsben szenvedő gyermek szüleit a biztonság kedvéért általában ellátják a roham gyors csillapítására alkalmas gyógyszerrel, melynek végbélen keresztül történő beadását is megtanítják.

Hogyan előzhetjük meg a lázgörcsöt?

Ha gyermekünk hajlamos a görcsökre, azok bekövetkezését teljes bizonyossággal nem tudjuk elkerülni, azonban érdemes odafigyelni a testhőmérséklet emelkedése esetén a lázcsillapításra. Ezen kívül teremtsünk megfelelő higiéniai körülményeket, így csökkenthetjük a lázzal járó fertőzések kialakulásának esélyét.

A lázgörcs lehetséges szövődményei

A lázgörcs általában szerencsére nem jár semmilyen mentális vagy idegrendszeri károsodással. Az esetek kis részében, nagyjából 1-4 százalékában előfordulhat, hogy később epilepszia alakul ki; a komplikált lázgörcsöt esetében ez az arány már 17 százalékos, így a tünetek figyelése ilyenkor nagyon fontos lehet.

A hosszan, akár 20 percig is eltartó tünetek ritka esetben járhatnak igen súlyos következményekkel, így szívelégtelenséggel vagy szívmegállással, agykárosodással, légzési elégtelenséggel, de akár csonttörések is előfordulhatnak.

Maradjunk nyugodtak!

Szülőként a legnehezebb dolog azzal szembesülni, hogy gyermekünk beteg, mi pedig semmit sem tehetünk ellene. Egy lázgörcs rendkívül ijesztő látvány lehet, de próbáljuk tudatosítani magunkban azt, hogy a legtöbbet azzal segíthetünk, ha megőrizzük hidegvérünket. Legyünk gyermekünk mellett, figyeljük a roham lefolyását és helyezzük őt biztonságba, ennél többet azonban nem tehetünk. Figyeljünk oda a lázcsillapításra, ha pedig úgy véljük, komolyabb a helyzet, azonnal keressük fel gyermekorvosunkat, aki megnyugtató választ ad majd a kérdéseinkre.

2024. március 22.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink