A tartós magas láz következményei

A tartós magas láz következményei

A testhő emelkedése a testünk védekező mechanizmusa a vírusok, baktériumok és egyéb kórokozókkal szemben.

A láz kialakulásának hátterében állhatnak még mérgezések, bizonyos kemikáliák, gyógyszerkészítmények, de hormonális problémák is. A láz fellépése valójában hasznos, hiszen fokozza az anyagcserét, az oxigénigényt és serkenti a szervezet védelméért felelős immunrendszer működését, ezáltal megnő az immunanyagok termelése.

A láz erősödésével csökken a kórokozók szaporodási mechanizmusa, növekszik a fehérvérsejt-szám, ezért sem lehet cél a teljes láztalanság állapotának elérése, csak annyira érdemes csillapítani, hogy javuljon közérzet.

Hosszú ideig nem szabad hagyni

A tartósan magas láz káros és veszélyes, mert nagyon megterheli a szervezetet, szapora szívverést, nehézlégzést, keringési rendellenességet, kábultságot, fejfájást, átmeneti tudatzavart is okozhat. A kisgyermekek immunrendszere nem olyan fejlett, ezért ők gyakrabban lázasodnak be.

A hőemelkedést és mérsékelt lázat csak akkor kell csillapítani, ha más egyéb kockázati tényező is felmerül, például szívelégtelenség, korábban már fellépett lázgörcs vagy esetleg a kiszáradás veszélye.

A tartósan magas láz sok szerv működését érinti, hatására elsősorban érrendszeri zavarok állhatnak elő. A magas láz fokozza az anyagcserét, növeli a pulzust, rontja a szervezet működését, ez hosszú távon megterhelő lehet a szervezet számára.

A hyperpirexiás toxicosis kialakulásában nagy szerepe van a hőleadás megakadályozása következtében fellépő hőpangásnak. Keringési elégtelenség, lázgörcs (lázas eklampszia) és mély kómával járó eszméletzavar jellemzi. Ha a láz a 42 °C-ot meghaladja, akkor az anyagcsere annyira felgyorsul, hogy a keletkezett hőt - normális külső hőmérsékletnél - a környezet már nem tudja elvonni. Ugyanilyen hőpangás léphet fel nem lázas csecsemőknél és kisgyermekeknél is, ha a hőleadást a túlöltöztetésükkel mesterségesen megakadályozzák.

A magas láz fokozza az anyagcserét, növeli a pulzust, rontja a szervezet működését, ez hosszú távon megterhelő lehet a szervezet számára.

Lázcsillapítóval nem előzhető meg a lázgörcs!

Gyakori tévhit, ha engedjük a lázat felmenni, begörcsöl a gyermek. Minden görcsös rosszullét esetén orvosi vizsgálat kell, hiszen a lázgörcs utólagos orvosi diagnózis. Már az elnevezése is megtévesztő, helyesebb lenne fertőzés által generált görcsnek nevezni, mert a háttérben működő élettani folyamatok okozzák a görcsöt, nem a magas testhőmérséklet: a „láz”görcs már 37 foknál bekövetkezhet!

A lázcsillapítók semmilyen hatással nincsenek a „láz”görcsre, sem megelőzni, sem megszüntetni nem tudjuk vele.

Az egyszerű lázgörcs egyébként bár ijesztő, de jóindulatú tünet, amely az esetek többségében néhány perc alatt magától megszűnik.

2016. november 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink