Az ősz leghasznosabb ehető gyógyszerei a kertből 1. rész

Az ősz leghasznosabb ehető gyógyszerei a kertből 1. rész

Az emésztés segítői

Szőlő

A szőlő az ősz egyik legzamatosabb csemegéje, melynek felhasználása rendkívül sokoldalú: összetört magjából kiváló testradír készíthető, míg a belőle kinyert olaj csodálatosan ápolja a bőrt. A szőlő számos vitamint tartalmaz, többek között B12- és C-vitamint, valamint olyan fontos ásványi anyagokat, mint a kálium, a magnézium, a vas vagy a kalcium. A gyümölcsben található kvercetin csökkenti a koleszterinszintet, tisztítja a véredényeket, ezáltal mérsékli a vérnyomást és a szívbetegségek előfordulásának kockázatát. A resveratrol antioxidáns, sejtvédő hatóanyag, amely belsőleg fejti ki anti-ageing hatását, ugyanakkor megelőzi a rosszindulatú elváltozások kialakulását is. Gyümölcssavtartalma könnyíti, a benne található rost, illetve a héj pedig serkenti az emésztést.

  • Tipp: A szőlő jó szolgálatot tehet külsőleg és belsőleg, fogyókúra során és bőrszépítésben is. Hatóanyagai számos készítményben megtalálhatóak.

Alma

A C-vitaminban gazdag alma remek immunrendszer erősítő, ugyanakkor kiváló alapja lehet egy egészséges, karcsúsító diétának is. Az almában lassan felszívódó szénhidrát és a sok rost gondoskodik róla, hogy ne essen le hirtelen a vércukrunk. Magas kálium- és magnéziumtartalma nemcsak a csontokra és az idegrendszerre van kedvező hatással, de segít a hízásért felelős hormonok és az inzulin termelődésének szabályozásában is. Akárcsak a szőlő, az alma is tartalmaz kvercetint, mely gyulladáscsökkentő, csökkenti a gyomorban, illetve a bélrendszerben kialakuló fertőzések kialakulásának kockázatát, az emésztést pedig felpezsdíti.

  • Tipp: Minden nap együnk meg egy almát! Az alma bőven tartalmaz glükózt, ami segít elűzni az édesség utáni sóvárgást, pektintartalma pedig sokáig telítettségérzetet biztosít.

Körte

A körte kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, jódot, a vitaminok közül pedig A-, B1-, B2- és extra adag C-vitamint tartalmaz. A körte nem csupán ínycsiklandóan finom, de magas rosttartalmának köszönhetően a legerősebb salaktalanító gyümölcsök egyike is, melynek jelentős a savközömbösítő hatása is. Ezt a tulajdonságát használhatják ki a reumások, a köszvényesek, az érelmeszesedésben szenvedők és többek között  a vesebetegek is.

  • Tipp: Ha gyomorpanaszok gyötörnek, fogyasszunk frissen préselt körtelevet! Az ugyanis gyógyítja a beteg, hurutos gyomrot.

Szilva

A kékes színű gyümölcsök, így a szilva is, erős antioxidáns hatású antocianidokat tartalmaz. A szilva gazdag A-, B-, és C-vitamin forrás, a nyomelemek közül elsősorban a hormonháztartásra és a bőrre is jótékonyan ható cinket, valamint káliumot, kalciumot, foszfort , vasat és magnéziumot is tartalmaz. A szilvában található klorogénsav és kvercetin pusztítja a káros szabadgyököket, semlegesíti a környezeti rákkeltő anyagokat.

  • Tipp: Ha lassú az emésztése, a szilva segít, hiszen magas rosttartalmának köszönhetően elsőrendű emésztésserkentő és kiváló méregtelenítő, vízhajtó, a máj és a vesék működését is magasabb sebességre kapcsolja.
2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink