Az orrdugulás kezelése házi módszerekkel

Az orrdugulás kezelése házi módszerekkel

Kapcsolódó tünetek:

Mi történik, ha bedugul az orrunk, és ez miért kellemetlen? Az eldugult orr az egyik leggyakoribb felső légúti panasz, ami rengeteg embert kínoz kisebb-nagyobb rendszerességgel. Gyakran nátha vagy allergia áll a hátterében, de más kiváltó tényezők is felmerülhetnek. Mivel az orrunk nemcsak légzési, hanem szaglási, védekezési és hangképzési funkciót is ellát, különösen fontos megoldani a problémát, és biztosítani a megfelelő levegőáramlást.

 

Cikkünkben bemutatjuk az átmeneti vagy tartós orrdugulás okait, anatómiai hátterét, illetve azt is, hogy mit tehetünk a bedugult orr ellen házilag, mik a lehetséges szövődmények, végül pedig a megelőzés lehetőségeit.

 

Az orrdugulás anatómiája

 

Első lépésként vizsgáljuk meg a bedugult orr anatómiai hátterét: röviden kitérünk az orr fő feladataira és felépítésére, majd általánosságban ismertetjük, mit is jelent az orrdugulás.

 

Az orr felépítése

 

Az orr látható része a külső orr, amit az orr váza – részben csont, részben porc – alkot a kötőszövetekkel együtt. A külső orr öt elkülöníthető része az orrgyök, az orrhát, az orrcsúcs, az orrszárnyak és az orrsövény. Az orrnyílásokat „U” alakú porc határolja, a bőr alatt pedig az orr izomzata helyezkedik el.

 

Az orr belsejében található a tojás formájú orrüreg, ami az orrnyilásoknál kezdődik, és az orrgaratba nyílik. Az orrüreg oldalsó faláról benyúló három orrkagyló járatokat hoz létre, és az azokat fedő nyálkahártya rövid idő alatt meg tud duzzadni és vérrel telítődni, hiszen sűrű az érhálózata. Négy orrmelléküregünk van: az arcüreg, a homloküreg, az iküreg és a rostasejtek. Ezek a melléküregek ideális esetben nyitottak, tehát a termelődő váladék szabadon távozhat az orrfőüreg felé.

 

Az orr funkciói

 

  • Érzékszerv;
  • Légzőszerv;
  • Védelmet nyújt külső ingerekkel szemben;
  • Belélegzett levegő tisztítása és szűrése;
  • Hangképzés, beszéd.

 

Mit jelent az orrdugulás?

 

Az orrdugulás röviden szólva az orrlégzés akadályozottságát jelenti. A legtöbb ember normális esetben az orrán keresztül veszi a levegőt, ám az orrnyálkahártya különböző okokból, de elsősorban gyulladás következtében megduzzadhat, szűkítve vegy elzárva a levegő útját. Ilyenkor fontos feltérképezni a kiváltó okot, hogy mi okozza az orrdugulást.

Az orrdugulás okai

Az orrdugulás okai

 

Lássuk, milyen okok vezethetnek orrduguláshoz, és kik vannak leginkább kitéve az orrdugulás veszélyének!

 

Kiket érinthet gyakrabban az orrdugulás?

 

A kellemetlen panasz fokozottan érintheti azokat, akik hajlamosabbak a felső légúti megbetegedésekre (pl. azért, mert legyengült az immunrendszerük, vagy még kisgyermekkorban vannak), a fekvőbetegeket, továbbá mindazokat, akiknek volt már orrsérülésük, valamilyen anatómiai eltérés van az orrukban, esetleg olyan tartós orrnyálkahártya-duzzanattal élnek, ami lehet gyulladásos, allergiás vagy strukturális eredetű, de akár gyógyszerek is kiválthatják.

 

Milyen okok idézhetik elő az orrdugulást?

 

Az allergia számos esetben orrdugulással is együtt járhat. Ilyenkor orrfolyás is jelentkezhet, és kiválthatja por, növény, háziállat vagy más allergén anyag. Allergia gyanúja esetén fontos orvoshoz fordulni, hiszen elhanyagolt állapotban rosszabbodik, asztma is kialakulhat. Az orrdugulást ilyenkor hosszabb távon is a nyálkahártya allergiás gyulladása okozza, ami nem elég, hogy tartósan fennállhat, de rendszeresen vissza is térhet. A diagnózis felállításához allergiavizsgálat szükséges. A probléma gyógyszerek szedésével hatékonyan enyhíthető.

 

Nátha vagy influenza gyanúja is felmerülhet orrdugulás esetén. A felső légúti gyulladások gyakran meghűlés vagy vírusos fertőzés következtében jönnek létre; többek között köhögéssel, rövid ideig tartó lázzal, fejfájással is járhatnak. Ezek a tünetek mind arról árulkodnak, hogy pihenésre és a tünetek kezelésére van szükség – antibiotikum szedése ilyenkor kerülendő.

 

Reflux betegség esetén a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, sőt a garatban és az orrüregben is irritációt okozhat. Tartós duzzanat alakulhat ki miatta az orr nyálkahártyáján, ami gátolhatja az orrlégzést.

 

Az orrsövényferdülés az orrdugulás leggyakoribb fül-orr-gégészeti vizsgálat során feltárható okai közé tartozik. Az orrsövény osztja két részre az orrot, és ha nem megfelelően, vagyis ferdén helyezkedik el, akkor gátolja a levegő áramlását. A krónikus arcüreggyulladás és az orrhangú beszéd is erről árulkodhat.

 

Az orrpolip nem más, mint szőlőfürtszerű, kocsonyás állagú, jóindulatú nyálkahártya duzzanat. Ártalmatlan, de kellemetlen jelenség, ami nem tartozik a daganatok közé. Okozhat féloldali dugulást, de mindkét oldalon is jelentkezhet. Megoldása – az orrsövényferdüléshez hasonlóan – műtétileg lehetséges.

 

Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak orrdugulást akkor, ha valaki éppen erre a mellékhatásra fogékony. A túl gyakran használt orrcseppek mellett olyan készítmények is kiválthatják, mint a bétablokkolók vagy a vérnyomáscsökkentők.

Gyermekeknél gyakran az orrmandula megnagyobbodása nyomán nem ürül megfelelően az orrváladék, ami 9-10 éves korra rendszerint visszafejlődik, ám súlyos probléma esetén indokolt lehet eltávolítani.

 

Az egyéb lehetséges okok közé tartoznak például az idegentest az orrban, az orrüregbe jutó irritáló anyagok (pl. dohányfüst), az orron át alkalmazott kábítószerek (pl. kokain), a korábbi arcot vagy orrot érintő műtétek, az orrot ért balesetek vagy sérülések, illetve a nyálkahártyára kiható hormonális változások.

Az orrdugulás kezelése házilag

Az orrdugulás kezelése házilag

 

Szerencsére az orrdugulás ellen házilag is sokat tehetünk. Az orrspray és a gyógyszerek mellett megemlítjük az otthoni praktikákat, természetes gyógymódokat.

 

Első lépés az ok felderítése

 

Strukturális elváltozás (pl. orrsövényferdülés vagy orrpolip) esetén fontos annak célzott kezelése. Ha alapbetegség okozza az orrdugulást vagy akár orrmelléküreg-gyulladást, akkor azt kell kezelni. Egyéb esetekben tüneti kezelés is megfelelő, ami alapvetően otthon is alkalmazható. Súlyos vagy elhúzódó panaszok esetén viszont keressünk fel egy orvost!

 

Az orrdugulás otthon is kezelhető

 

A lakás párásítása – párásító berendezés beszerzésével – gyakran csillapítja az orrdugulást, enyhíti a szem és torok kiszáradását. A gőzölés méltán népszerű otthoni gyógymód: ehhez egy tálba tegyünk forró vizet, ami fölé hajolva a mély lélegzetvételek segítenek megnyitni a légutakat. A meleg, nedves borogatás tisztítja a légutakat és enyhíti a nyomást. A fekvési pozíció megváltoztatása hozzájárulhat az éjszakai orrdugulás kezeléséhez.

 

A megfelelő folyadékpótlás a nyálkahártya-duzzanat lelohasztása mellett csillapítja a torokfájást és megelőzi a kiszáradást. Sokan esküsznek a forró zuhanyra vagy a sós vízzel történő orröblítésre. A vitaminpótlás folyamatos biztosítása is fontos tápanyagdús ételekkel (zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával) vagy szükség esetén étrend-kiegészítők útján.

 

Az orrdugulás enyhítésére is használható gyógyító ételek közé tartozik az orrjáratokat tisztító, természetes gyulladáscsökkentő vöröshagyma, fokhagyma, citrom és gyömbér. A gyömbéres vízbe áztatott pamutkendő éppolyan elterjedt a népi gyógyászatban, mint a meleg vízben elkevert almaecet, a lereszelt feketeretek mézzel és citrommal összekeverve, vagy a nyelvre helyezett reszelt torma.

 

Az orrdugulás gyógyszeres kezelése

 

A recept nélkül kapható orrsprayk összehúzzák az ereket, így csökkentve a duzzanatot. Megnyitják az utat a levegő előtt, és fellazítják a váladékot. Az orrsprayk túlzásba vitt használatának veszélyei közé tartozik, hogy egyfajta függőséget okozhatnak, emiatt fontos, hogy csakis a betegtájékoztatóban foglaltak szerint használjuk őket.

Súlyosabb esetben – orvosi rendelvényre – szteroidos készítményeket, antihisztaminokat vagy antibiotikumot is kaphatunk.

 

Az orrdugulás lehetséges szövődményei

 

A kezeletlen orrdugulás sajnos komolyabb következményekhez is vezethet.

 

Amennyiben a szájunkon keresztül veszünk levegőt, az orr levegőtisztító funkciója nem érvényesül, és könnyebben bejutnak a baktériumok a szervezetünkbe. Ennek következményei lehetnek:

 

  • erős szájszárazság,
  • rossz lehelet,
  • fogszuvasodás,
  • horkolás,
  • alvási apnoé,
  • alvászavar,
  • torokfájás.

 

Jó hír, hogy orrdugulás esetén a legtöbb esetben elég kezelni a tüneteket – sőt, sokszor magától elmúlik a probléma. A következő panaszok viszont arról árulkodnak, hogy érdemes mielőbb orvoshoz fordulni:

 

  • magas láz, fejfájás, köhögés;
  • arctájéki fájdalom;
  • ha az orrdugulás akadályozza az alvást és a mindennapi életet;
  • véres orrváladék ürül;
  • baleset, ütés következtében lép fel az orrdugulás.

 

Az orrdugulás megelőzése

 

A fertőzés miatt bekövetkező orrdugulás kockázata minimálisra csökkenthető megfelelő higiéniával, fertőtlenítéssel, kézmosással – különösen járványos időszakokban. Ismert allergia esetén sokat segít az allergének kerülése, a lakás rendszeres szellőztetése, takarítása, portalanítása, és az ágynemű gyakori mosása. A párásítás is hasznos lehet, főként fűtési szezonban. Az egészséges életmód is sokat számít kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres sportolással és az immunrendszer erősítésével. A sérülések elkerülése ugyancsak hozzájárul az orrjáratok átjárhatóságának megőrzéséhez.

 

Összegzés

 

Az orrdugulás sokakat érintő, gyakori panasz. Röviden szólva az orrlégzés akadályozottságát jelenti, többnyire az orrnyálkahártya duzzanata miatt. A probléma lehet gyulladásos, allergiás vagy strukturális eredetű, de akár gyógyszerek is kiválthatják. Az orrdugulás leggyakoribb okai az allergia, a nátha, az influenza, a reflux, az orrsövényferdülés, az orrpolip, bizonyos gyógyszerek mellékhatása, az orrmandula megnagyobbodása, valamint az orrot érintő műtétek és balesetek.

 

Az orrdugulás kezelése többnyire házilag is megoldható, ám az első lépés minden esetben az ok felderítése. A lakás párásításával, gőzöléssel, meleg-nedves borogatással, megfelelő folyadékpótlással, forró zuhannyal, sósvizes orröblítéssel, vitaminpótlással és a népi gyógyászatban is alkalmazott praktikákkal sokat tehetünk az orrdugulás ellen. Az orrdugulás gyógyszeres kezelése vény nélkül kapható orrsprayekkel vagy orvosi rendelvényre szedhető szteroidos készítményekkel, antihisztaminokkal vagy antibiotikumokkal is lehetséges. Súlyosabb problémára utaló kísérőtünetek esetén indokolt orvoshoz fordulni.

 

 

2024. január 23.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek