Mikor van szükség aranyérműtétre?

2017. december 17.

Kapcsolódó tünetek:

anális fájdalom, aranyér

Az aranyér stádiumától függően a kezelés sokféle lehet és gyakran elég a gyógyszeres, házi gyógymódokkal kiegészített változat. Ám az is előfordul sajnos, hogy műtétre van szükség. Mi történik ilyenkor és milyen formái vannak?

aranyérműtét

aranyérműtét

Az aranyérbetegség a kor előrehaladtával sok embert érint, egyáltalán nem ritka jelenség. Külső és belső megjelenési formája létezik. Első esetben a második és harmadik stádiumban látható először eltérés hasprés során, a negyedik stádiumban pedig az aranyeres csomók már folyamatosan kitüremkednek. A külső aranyér ezzel szemben mindig látható, kékes színű, kizáródás esetén kékesfekete, amikor pedig spontán megnyílnak, kis vérrög jelzi helyüket.

Az aranyér a korai stádiumban még nem okoz nagymértékű kellemetlenséget és gyógyszeresen, valamint kiegészítő gyógymódokkal, diétával hatékonyan kezelhető, tünetei enyhíthetőek.  A kezelés célja ilyenkor az aranyerek fertőtlenítése, a fájdalom csökkentése és a gyulladás orvosolása. Figyelni kell az életmódra is, hiszen a táplálkozási szokások megváltoztatása sokat segíthet, illetve a párnán való ülés és az ülőfürdő is enyhítheti a panaszokat.

Amikor már az aranyérbetegség későbbi stádiumokba lép, komolyan problémát, például jelentős fájdalmat, gyakori és erősebb vérzést és gyulladást jelent, elkerülhetetlenné válik a sebészeti beavatkozás. Ilyenkor kerül sor először ambuláns beavatkozásokra, aranyérműtétre. A cél minden esetben az, hogy az utolsó lehetőségként válassza csak a sebész az aranyér eltávolítását, és anélkül valósuljon meg a betegség kezelése, tüneteinek megszüntetése.

Ambuláns beavatkozások

Az ambuláns beavatkozások közül a legegyszerűbb az injekciós scleroterápia, aminek során a befecskendezett oldalt hegesedést és gyulladást okozva zárja el az aranyér keringését. Létezik gumigyűrűzés is, ebben az esetben a vérellátás megszüntetését szorítógyűrűvel oldják meg.  A beavatkozás két etapban történik, melyek között 2-4 hét szünet telik el. Szintén ambuláns megoldás az aranyerek fagyasztása, lézerrel, infravörös sugárral megoldott kezelése. Ilyenkor a hő szövetroncsoló hatását használják ki az orvosok és az eljárásokat önmagukban vagy a gyűrűzés mellett is alkalmazzák. Mindegyik ambuláns beavatkozásnak lehetnek következményei, ezért nagy odafigyelést és utógondozást igényelnek, hogy valódi megoldást nyújthassanak

Aranyérműtét

Az aranyérbetegség harmadik és negyedik stádiumában alkalmazzák hagyományos módon a műtéti beavatkozást. Lekötik az oda- és elvezető ereket, illetve eltávolítják a megnagyobbodott csomókat és előteremtik a szűkület nélküli gyógyulás feltételeit.

Ahogy az ambuláns beavatkozásoknál, úgy a klasszikus aranyérműtétnél is nagyon fontos az utólagos ellenőrzés annak érdekében, hogy a fájdalmat elkerüljük, a fertőzéseket, gyulladásokat és szövődményeket elkerüljük, és minél hamarabb felismerjük. Komplikációként felléphetnek a későbbiekben inkontinencia ( széklettartási ) zavarok vagy végbélszűkület, melyeket szintén meg kell előzni.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Mi a teendő aranyér esetén?

Mi a teendő aranyér esetén?

Az aranyér egy civilizációs betegség, ami számos kellemetlen panaszt okoz, így az érintettek minél előbb meg akarnak szabadulni tőle. Erre szerencsére több lehetőség is van, melyekről cikkünkben olvashat.

Aranyér – Tények és tévhitek

Aranyér – Tények és tévhitek

Az aranyér népbetegségként van számon tartva, ennek ellenére rengeteg tévhit kering róla, melyek közül összegyűjtöttük a leggyakoribbakat. Ezek mellett természetesen a legfontosabb tények közléséről sem feledkezünk meg.

Hogyan előzhető meg az aranyér?

Hogyan előzhető meg az aranyér?

A stresszes és hektikus életvitelünknek köszönhető, hogy egyre többen szenvedünk aranyeres panaszoktól. Tudatos étkezéssel, mozgással és jó személyes higiéniával azonban könnyedén meg tudjuk előzni a kialakulását.

Leghatásosabb tippek aranyér ellen

Leghatásosabb tippek aranyér ellen

Mivel a lakosság felnőttkorú rétegének 50 százalékát, vagyis felét valamilyen formában érinti, így íme az aranyér ellen néhány valóban hasznos tanács.

aranyér tünetei kezelése

Aranyér tünetei és kezelése

Nem szeretünk beszélni róla, pedig sokunk életében visszatérő, nem kívánatos "vendég." Lássuk, mik az aranyér tünetei, és milyen lehetőségek vannak a kezelésre!

Összes cikk Egészség A-Z témában