Aranyér tünetei és kezelése

2017. november 20.

Kapcsolódó tünetek:

aranyér, hasmenés, véres széklet

Nem szeretünk beszélni róla, pedig sokunk életében visszatérő, nem kívánatos “vendég.” Lássuk, mik az aranyér tünetei, és milyen lehetőségek vannak a kezelésre!

aranyér tünetei kezelése

aranyér tünetei kezelése

Az aranyér egy, a 45 év felettiek nagy százalékát érintő probléma, de fiatalabb, sőt gyermekkorban is gyakran előfordul. A külső és belső aranyér sok kellemetlenséget okoz az ülő, vagy nehéz fizikai munkát végzőknek és a terhes nőknek egyaránt! Íme részletesen az aranyér tünetei, diagnózisa, lehetséges szövődményei és megoldások a kezelésére arra az esetre, ha nem sikerült az aranyér megelőzése!

Az aranyér tünetei

Fájdalommentes vérzés – a beteg a vécépapíron vagy a wc csészében élénkvörös színű vért láthat. További tünet a viszketés, vagy irritáció érzése az anális területen. A hasmenés lehet belső és külső aranyér tünete is. Szokásos tünet a kellemetlen érzésés, vagy fájdalom az anális régióban. Jellemző tünet, hogy egy megduzzadt eret érezhetően ki lehet tapintani a végbélnyílás környékén. Más esetben, maga az ánusz is megduzzadhat. Ritkábban a széklet kiszivároghat, nem zár a záróizom. A tünetek kellemetlenek vagy riasztóak lehetnek, de általában nem adnak okot aggodalomra.

Az aranyér diagnózisa

A fenti tünetekkel küzdő személyeknek fel kell venniük a kapcsolatot orvosukkal. Ne feledje, hogy más dolgok, köztük a vastagbélrák és a végbélrák, is okozhatják a vérzést. Tévedés lenne feltételezni, hogy az anális vérzés csak az aranyér miatt következhet be, ezért ne hagyatkozzon a saját véleményére és keressen fel panaszaival egy orvost!

Az orvos végezhet fizikális vizsgálatot és más vizsgálatokat is, annak megállapítására, hogy kiderítse van-e aranyere. Ezek a vizsgálatok magukban foglalják a megtekintést és az ujjal végzett (digitalis) rektális vizsgálatot, valamint az anoscopiát , rectoscopiát és a laborvizsgálatot is! Ha a tünetek jelentős mennyiségű vérzést, szédülést és ájulásközeli állapotot okoznak, az egyénnek azonnali sürgősségi ellátásra lesz szüksége.

Az aranyér lehetséges szövődményei

Általában az aranyeret sikeresen és komplikáció nélkül ki lehet kezelni, különösen ha a kezelés idejében megkezdődik. Bár ritkán, a következő szövődmények merülhetnek fel:

Beszorult aranyér: az aranyér beszorul a végbélnyílás záróizmába. Ez jelentős fájdalmat okozhat.

Anaemia: ha az aranyétől jelentős, krónikus vérveszteséget szenvedett, akkor vérszegénység fordulhat elő.

Vérrögök: néha a gyulladás trombózist (vérrögöt) okozhat, amely fájdalmas lehet. A terület ilyenkor megduzzad és begyullad.

Az aranyér kezelése

Az esetek többségében az egyszerű intézkedések enyhítik a tüneteket, miközben a probléma is megszűnik. Előfordulhat azonban, hogy néha szükség van gyógyszeres kezelésre, vagy akár még műtéti beavatkozásra is.

Hogyan kezelje ki otthonában az aranyeret?

Speciális krémek vagy kúpok, melyeket gyógyszertárakban receptre és egyeseket recept nélkül megtalál, amelyek segítséget nyújthatnak Önnek! Vannak olyan párnák is, melyek csökkentik az ülés fájdalmasságát, vagy helyi érzéstelenítő szerek használata is javasolt lehet. A jegelés is az érintett teületen, segítheti a duzzanat lelohadását. A gyulladáscsökkentő ülő fürdő is kellemes és jó hatású, melyet akár naponta többször is elvégezhetünk, 15-20 perces időtartammal, csípőig érő vízben, melybe gyógynövényeket, és sókat tehetünk. Ez enyhíti az égő vagy viszkető tüneteket. A nedves törlőkendő használata nagyon kedvező aranyeres betegek számára, ugyanis a száraz toalettpapír súlyosbíthatja a problémát. A legjobb a csak vizet tartalmazó nedves kendő. Az analgetikumok – egyes fájdalomcsillapítók, mint például az aszpirin, az ibuprofen és az acetaminofen (Tylenol) enyhíthetik a fájdalmat és kellemetlen érzést.

Aranyér elleni gyógyszerek

A legtöbb aranyér gyógyszer vény nélkül kapható; ezek közé tartoznak a kenőcsök, párnák vagy kúpok illetve a vénás és nyirokkeringést javító tabletták. Ha ezek a gyógyszerek egy héten át tartó kezelés után hatástalannak bizonyulnak konzultáljon orvosával.

Nem sebészeti kezelési lehetőségek

A leggyakoribb nem sebészeti aranyér eltávolítási technika a gumiszalagkötés. Ez egy hivatalos eljárás a belső aranyér kezelésére, ahol egy rugalmas szalagot helyeznek az aranyér alapjára, hogy elvágják a vérellátástól. Így az aranyér vagy összezsugorodik vagy leesik. Egy másik eljárás a szkleroterápia, ahol egy oldatot injekcióznak egy belső aranyérbe, és ez egy olyan heget eredményez, amely megszünteti az aranyér vérellátását. Az infravörös fotokoaguláció és az elektrokoaguláció két másik lehetőség.

Sebészeti lehetőségek az aranyér kezelésére, eltávolítására

Ma már létezik ultrahangos készülék aranyér műtéthez. A tünetek enyhíthetők ezzel a módszerrel, azonban nem fogják megszüntetni az aranyeret. A műtéti beavatkozás hemorrhoidectomiát (az aranyér eltávolítását teljes egészében) vagy tűzést jelent, ahol a prolapsusos (kiugró) aranyeret visszahelyezik a helyére. Ezeket az eljárásokat helyi érzéstelenítéssel végzik és a legtöbb beteg hazatérhet még aznap, amikor a műtétet elvégezték.

vakbélgyulladás tünetei

Mit tegyünk vakbélgyulladás esetén?

Melyek a vakbélgyulladás tünetei és mikor forduljunk orvoshoz? Egyáltalán mi is az orvosi nevén heveny féregnyúlvány gyulladás vagy más néven appendicitis acuta?

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

aranyérműtét

Mikor van szükség aranyérműtétre?

Az aranyér stádiumától függően a kezelés sokféle lehet és gyakran elég a gyógyszeres, házi gyógymódokkal kiegészített változat. Ám az is előfordul sajnos, hogy műtétre van szükség. Mi történik ilyenkor és milyen formái vannak?

leggyakoribb gyermekbetegségek

A leggyakoribb gyermekbetegségek

A közösségbe járó gyerekek és családjuk jól ismert listája következik, ezek ugyanis a leggyakoribb gyermekbetegségek.

Mit tegyünk, ha karácsonykor betegszik le valaki a családból

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?

Összes cikk Egészség A-Z témában