A vérnyomáscsökkentés életet menthet

A vérnyomáscsökkentés életet menthet

Kapcsolódó tünetek:

A vérnyomásunk mindig változik, így például alvás közben alacsonyabb, mint máskor. Ennek ellenére vannak olyanok, akiknek az idő túlnyomó részében magas a vérnyomása. Ez az állapot számos betegség kialakulásának kedvezhet, többek között érelmeszesedésnek, ami az érfalak megvastagodásához és megkeményedéséhez vezethet, ami pedig növeli a szívroham esélyét, hiszen a koszorús erek is beszűkülhetnek, majd elzáródhatnak. Ezeken kívül okozhat szívelégtelenséget, stroke-ot, vesebetegséget, látásromlást, aneurizmát, demenciát, illetve memóriazavart. Ezen betegségek megelőzése miatt fontos a magas vérnyomás mielőbbi és megfelelő kezelése. Cikkünkben minden fontos tudnivalót megosztunk a magas vérnyomásról, lehetséges szövődményekről, továbbá tippeket adunk annak csökkentésére.

Mikor megfelelő a vérnyomásunk?

A vérnyomás fogalma

A szív látja el a szerveket és szöveteket vérrel: minden egyes szívverésnél összehúzódik a szívizom, és vért pumpál az erekbe, ekkor nyomást gyakorol a vér az érfalakra. A vérnyomás mérésénél két értéket különböztetünk meg:

  • Szisztolés vérnyomás: Ez a szív maximális összehúzódásakor kialakuló nyomást mutatja.
  • Diasztolés vérnyomás: Ez azt a nyomást mutatja, ami az ereket éri, amikor a szívizom elernyed.

A vérnyomást higanymilliméterben (Hgmm) mérik, és a két értéket mindig együtt adják meg. A magasabb szám a szisztolés, míg az alacsonyabb a diasztolés érték.

Magas vérnyomás esetén különbséget kell tenni elsődleges és másodlagos hipertónia között. Előbbi esetén nem sikerül kiváltó tényezőt kimutatni, míg utóbbit valamilyen szervi probléma, illetve alapbetegség okozza. Felnőtteknél gyakoribb az elsődleges hipertónia, gyermekekben pedig az esetek többségében másodlagos hipertónia jelentkezik.

Vérnyomásmérés

A vérnyomásmérés során nagyon fontos megjegyezni, hogy a nap folyamán ingadozik, továbbá olyan tényezők befolyásolhatják, mint a fizikai megterhelés, stressz, fájdalom, hideg idő vagy épp forróság. A vérnyomás pontos megítélésére a legjobb módszer a 24 órás monitorozás. Ilyenkor a speciális vérnyomásmérőt egy napig viseli a beteg, és általában 30 percenként történik automatikusan vérnyomásmérés. 

Egyszeri méréshez kényelmesen helyezkedjünk el egy széken, várjunk 5-10 percet, hogy megnyugodjon a keringésünk, ezután tegyük azt a karunkat, amelyiken mérjük a vérnyomást, a szív magasságába az asztalra, és már kezdhetjük is a mérést.

Alacsony és magas vérnyomás

Egy felnőtt esetében a normális szisztolés vérnyomás értékét – annak felső határát – 130 Hgmm-ben határozták meg, míg a diasztolé normális felső határát 90 Hgmm-ben. Már abban az esetben is magas vérnyomásról beszélünk, ha mindössze az egyik érték magasabb a normálisnál. A magas vérnyomás tünetei közé sorolják a szédülést és a látászavarokat, de sok esetben ezek sem jelentkeznek. Panaszok nélkül azonban fennáll annak a veszélye, hogy a betegek tudta nélkül megnő a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának az esélye. Ezért annyira fontos, hogy ha magas a vérnyomásunk, akkor rendszeresen ellenőrizzük az értékeket.

Okok

A magas vérnyomás kialakulásának olyan tényezők kedvezhetnek, mint a túlsúly, a mozgáshiány és a stressz, de genetikai tényezők is hajlamosítanak rá. Az egészségtelen életmód pedig csak még tovább növelheti ennek az esélyét. Ha azonban rendszeresen mozgunk, kiegyensúlyozottan étkezünk és nincsenek káros szenvedélyeink, akkor csökkenthetjük a hipertónia kialakulásának az esélyét.

Vezessünk vérnyomásnaplót!

A szakemberek azt tanácsolják, hogy 40 éves kor felett mindenféleképpen rendszeresen mérjük meg a vérnyomásunkat, havonta 1-2 alkalommal. Erre a célra használhatunk digitális vérnyomásmérőt is. Már kaphatók olyan készülékek, melyeket a csuklóra kell felhelyezni, és vannak olyan típusok is, melyek egy mandzsetta segítségével a felkarunkon végzik el a mérést. Utóbbiak esetén választhatunk automata és félautomata eszközök közül. Az előbbi esetén egy kompresszor pumpálja fel a mandzsettát, míg utóbbi esetén kézzel kell ezt megtenni. A csuklóra helyezhető gépek leginkább sportolóknak ajánlottak, ennek ellenére ezeket, illetve az automata, felkaron mérő eszközöket használják a legtöbben az otthoni mérés során. Ezek a készülékek nem csupán a vérnyomást, hanem a pulzusszámot is mutatják. A digitális eszközökkel történő mérés esetén üljünk le, pihenjünk meg, tegyük a karunkat a szívünkkel megegyező magasságba, helyezzük fel a vérnyomásmérőt, és indítsuk el a mérést.

Vérnyomásnapló

Ha magas vérnyomásban szenvedünk, akkor ajánlott vérnyomásnaplót vezetni, amibe feljegyezhetjük az értékeinket, ezáltal az orvos és mi magunk is követni tudjuk az esetleges változásokat. Ezáltal előbb kiderül, hogy hatékony-e az adott kezelés, vagy szükség van valamilyen módosításra, esetleg az orvos által felírt gyógyszer cseréjére. A naplóba minden mérést, illetve értéket írjunk fel: a szisztolést, a diasztolést és a pulzusszámot is.

Gyógyszeres vérnyomáscsökkentés

A magas vérnyomás kezelése számos tényezőtől függ: az értékektől, illetve az abból adódó betegségek kialakulásának az esélyétől. Ezeken kívül az orvos szem előtt tartja az érintett életkorát, illetve alapbetegségeit. Akkor válik szükségessé a gyógyszeres kezelés, ha a vérnyomás tartósan magasabb 140/90 Hgmm-nél. A kezelés célja, hogy a normál szintre vagy egy kicsivel az alá csökkenjen a vérnyomás.

A vérnyomás csökkentése érdekében az alábbi gyógyszerek valamelyikének szedése javasolt, amennyiben az életmódváltás nem hoz javulást:

  • Angiotenzin konvertáz enzim gátlók (ACE-gátlók)
  • Angiotenzin receptor blokkolók (ARB-k)
  • Béta-blokkolók
  • Kalcium-csatorna blokkolók
  • Diuretikumok

Teljesen egyénfüggő, hogy melyik típusú gyógyszer válik be. Ritkábban elegendő egyfajta gyógyszer a vérnyomás csökkentésére, amit monoterápiának hívnak. Legtöbbször a kedvező hatás több gyógyszer kombinációjával érhető el.

Mit tudnak a gyógyszerek?

  • ACE-gátlók: Gátolják az angiotenzin konvertáz enzim működését, így nem keletkezik angiotenzin II, ami felelős a vérnyomás emelkedéséért, csökkentve a vese víz és nátrium kiválasztását. Általában nem okoz mellékhatásokat, egyes esetekben azonban száraz köhögés jelentkezhet.
  • ARB-k: Ezek a gyógyszerek is a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszert befolyásolják, meggátolva, hogy az angiotenzin II a receptorához kapcsolódjon. Szedésüket akkor szokták javasolni, ha az ACE-gátlókat valamilyen okból kifolyólag nem szedheti a beteg. Mellékhatásként szédülés és fejfájás jelentkezhet.
  • Béta-blokkolók: Ezek a készítmények lassítják a szívet, így csökkentve a terhelést, ezen kívül növelik az oxigénellátást. Mivel az ereket is tágítják, csökken a vérnyomás is. Szedésüket nem szabad hirtelen abbahagyni, hanem csak fokozatos adagcsökkentéssel.
  • Kalcium-csatorna blokkolók: Ezeknek érfalvédő hatásuk van, továbbá a kis érszűkületek ellen is fellépnek, méghozzá a vörösvérsejtek rugalmasságának a javításával. Pozitív hatásuk kifejtéséhez 1-2 hétnek kell eltelnie.
  • Diuretikumok: Ezek megnövelik a kiválasztott vizelet mennyiségét, ezzel csökkentve a keringő vér mennyiségét, így a vérnyomást is. Jótékony hatásuk ellenére óvatosan kell bánnunk ezekkel, ugyanis a káliumot is kihajtják a szervezetből, ami szívritmuszavarokhoz és izomgyengeséghez vezethet. Ezért kell ilyenkor gondoskodni a megfelelő kálium-pótlásról kálium tabletta adásával, illetve javasolt káliumban gazdag ételek fogyasztása is (banán, bab, burgonya). Mellékhatásként a vércukor-, a vérzsír- vagy a húgysav szint emelkedése jelentkezhet.

Vérnyomáscsökkentés szelíd gyógymódokkal

A magas vérnyomás okaira nem mindig találnak az orvosok magyarázatot, a terápia pedig zömében gyógyszeres kezelést jelent. Valójában azonban sokat tehetnek az érintettek azzal, ha változtatnak az életvitelükön és étkezésükön, ugyanis számos élelmiszernek van vérnyomást csökkentő hatása.

  • Fokhagyma: Ez a gyógynövény nyersen fogyasztva a leghatékonyabb. Csodaerejét a benne rejlő allicinnek köszönheti. A vérnyomáscsökkentésen kívül értágító hatása is van.
  • Fahéj: A fahéj nem csupán a vércukorszintre van pozitív hatással, hanem a vérnyomásra is. Ha naponta elfogyasztunk 1,2 grammot ebből a fűszerből, akkor a szisztolés értéket képes csökkenteni.
  • Lenmag: A lenmaggal akár hosszú távon is csökkenthetjük a vérnyomásunkat, főleg akkor, ha rendszeresen fogyasztjuk. Napi 30 gramm lenmag elfogyasztásával akár 10 Hgmm-rel lehet csökkenteni a szisztolés értéket, míg a diasztolést 7 Hgmm-rel.
  • Galagonya: A galagonya antioxidáns, gyulladáscsökkentő, vérhígító és értágító hatású. Ezeknek köszönhetően csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot.
  • Medvehagyma: A medvék egyik kedvenc nassolni valója remek vérnyomáscsökkentő, továbbá képes megelőzni az érszűkületet is. Többek között ezen okok miatt ajánlott rendszeresen fogyasztani.
  • Fehér fagyöngy: Ezt a gyógynövényt már nagyon régóta ismerjük, és nem csak a vérnyomást csökkenti, az erek és a szív egészségére is jótékonyan hat.
  • Étcsokoládé: Ki gondolná, hogy az étcsokoládé rendszeres, kis mennyiségben történő fogyasztása csökkenti a vérnyomást? A 70 százalékos csoki rugalmasabbá varázsolja az ereket, továbbá csökkenti az érelmeszesedést.
  • Komplex teakeverék: Számos olyan teakeverék kapható, amely kifejezetten a vérnyomás csökkentését segíti. A hibiszkusz-, a zöld-, a citromfű- és a fagyöngy tea mind hatékonyan fellépnek a hipertóniával szemben. Utóbbi jótékony hatását már tudományosan is alátámasztották.

Összegzés

Ha folyamatosan magas a vérnyomásunk, az kedvezőtlen hatással lehet a szív- és érrendszer egészségre, azaz hosszú távon súlyos betegségek alakulhatnak ki. Ezért kell odafigyelnünk a szervezetünk állapotára! Ennek legegyszerűbb módja, ha fokozottan ügyelünk az egészséges életmódra – rendszeresen mozgunk, továbbá odafigyelünk a helyes és kiegyensúlyozott étkezésre, és minél több egészséges ételt fogyasztunk. Az életvitelünk szempontjából a stressz megfelelő kezelése is rendkívül fontos, hiszen az szintén megemelheti a vérnyomást. Alakítsunk ki egy napi rutint, és végezzünk relaxációs gyakorlatokat. Ezek mellett pedig a káros szenvedélyekről is le kell mondanunk, kerülnünk kell például az alkohol fogyasztását. Immunrendszerünk erősítésénél sokat segíthetnek a különféle étrend-kiegészítők, melyek olyan fontos anyagokat juttatnak be a szervezetünkbe, mint az omega-3, omega-6 és omega-9, illetve vitaminokkal és ásványi anyagokkal is ellátják azt.

2022. április 28.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek