A vashiányról

A vashiányról

Kapcsolódó tünetek:

A vashiány olyan betegség, amikor túl kevés vas található a szervezetben.

A vérszegénység, vashiány, vashiányos anémia olyan kifejezések, melyeket gyakran egymás szinonimájaként alkalmaznak azonos jelentéssel. A vashiány széles skálán mozog: a kimerült vasraktárak miatt bekövetkező funkcionális vagy egészség-károsodástól egészen a vashiányos anémiáig, mely számos szervrendszer működését befolyásolja.

A vashiány a következők miatt adhat okot az aggodalomra:

  • A vashiány miatt késleltetett lehet az újszülött motoros funkcióinak fejlődése (normál mozgás és fizikai tevékenység) és a mentális fejlődés (normál gondolkodás és szellemi képességek).
  • A terhesség során kialakuló vashiányos anémia növeli a kis súlyú újszülöttek, valamint a koraszülés kockázatát. A kis súlyú babák vagy koraszülöttek nagyobb eséllyel betegszenek meg vagy halnak meg az első életévben, mint azok, akik normál testsúllyal vagy pedig rendes időben születnek.
  • A vashiány felnőtteknél fáradtságot idéz elő, mely miatt nem tudják feladatukat megfelelően elvégezni.
  • Tinédzsereknél a vashiány memóriazavarhoz és egyéb mentális zavarokhoz vezethet.

A vashiány jelei és tünetei

A túl kevés vas miatt romolhat a szervezet működése, de a tünetek nagy része csak vashiányos anémia fellépését követően jelentkezik. A vashiány kezdeti szakasza még tünetmentes lehet. Ezért fontos, hogy szűrjük a magas kockázatú csoportokat.

A vashiányos anémia tünetei:

  • Fáradtság és gyengeség
  • Csökkent munkabeli és iskolai teljesítmény
  • Gyermekkorban lassú kognitív és szociális fejlődés
  • Testhőmérséklet változása
  • Csökken az immunrendszer működése, mely növeli a fertőzésre való hajlamot
  • Glossitis (nyelvgyulladás)

Hogyan kezelhető a vashiány?

Amennyiben kimutatják valakinél, hogy vashiányos, azonnal forduljon orvoshoz, mert ezt az állapotot kezelni kell. A kezelést több minden befolyásolja, többek között az életkor, egészségi állapot és a vashiány oka.

Ha a kezelőorvos vashiányt állapít meg, vaspótló kezelést indít el, mely során rendszeresen ellenőrizni kell a hemoglobin és a hematokrit értékeket.

Ha a kezelőorvos úgy látja, hogy a vashiány oka az alacsony vastartalmú étrend, akkor vasban gazdag ételeket kell fogyasztani. Ebben az esetben vastartalmú táplálék-kiegészítőt is írhat fel a betegnek.

Nagyon fontos tehát, hogy a vashiányt időben észleljék, mert nem csak amiatt alakulhat ki, hogy kevés vastartalmú ételeket fogyasztunk. A kezelőorvos mindenkinek a saját állapotára vonatkozólag kezdi meg a kezelést.

Hogyan előzhető meg a vashiány?

Általánosságban elmondható, hogy egészségesen kell étkezni, olyan ételeket kell fogyasztani, melyek megfelelő mennyiségű vasat tartalmaznak. Egészséges ételek közé tartoznak a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabona, zsírmentes vagy zsírszegény tej és tejtermékek, sovány húsok, hal, szárazbab, tojás, dió, valamint azok az ételek, melyek telített zsírban szegények, illetve kevés transz-zsírt, koleszterint, sót és hozzáadott cukrot tartalmaznak.

2016. június 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek