A vashiányról

2016. június 15.

Kapcsolódó tünetek:

ásványianyag-hiány

Az egyik leggyakoribb táplálkozási elégtelenség, a vérszegénység legfőbb kiváltója.

A vashiány olyan betegség, amikor túl kevés vas található a szervezetben.

A vérszegénység, vashiány, vashiányos anémia olyan kifejezések, melyeket gyakran egymás szinonimájaként alkalmaznak azonos jelentéssel. A vashiány széles skálán mozog: a kimerült vasraktárak miatt bekövetkező funkcionális vagy egészség-károsodástól egészen a vashiányos anémiáig, mely számos szervrendszer működését befolyásolja.

A vashiány a következők miatt adhat okot az aggodalomra:

 • A vashiány miatt késleltetett lehet az újszülött motoros funkcióinak fejlődése (normál mozgás és fizikai tevékenység) és a mentális fejlődés (normál gondolkodás és szellemi képességek).
 • A terhesség során kialakuló vashiányos anémia növeli a kis súlyú újszülöttek, valamint a koraszülés kockázatát. A kis súlyú babák vagy avashiany301koraszülöttek nagyobb eséllyel betegszenek meg vagy halnak meg az első életévben, mint azok, akik normál testsúllyal vagy pedig rendes időben születnek.
 • A vashiány felnőtteknél fáradtságot idéz elő, mely miatt nem tudják feladatukat megfelelően elvégezni.
 • Tinédzsereknél a vashiány memóriazavarhoz és egyéb mentális zavarokhoz vezethet.

A vashiány jelei és tünetei

A túl kevés vas miatt romolhat a szervezet működése, de a tünetek nagy része csak vashiányos anémia fellépését követően jelentkezik. A vashiány kezdeti szakasza még tünetmentes lehet. Ezért fontos, hogy szűrjük a magas kockázatú csoportokat.

A vashiányos anémia tünetei:

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Ferrocomp forte tabletta 40x

  Ferrocomp forte tabletta 40x

  <p>Vashiány és az általa okozott vérszegénység gyakori tünetei: szédülés, alacsony vérnyomás, szapora pulzus, sápadtság, gyenge fizikai és szellemi teljesítmény, hajhullás. Ennek hatékony kezelésére szolgál ez a régóta jól bevált vastabletta.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

  3 899 Ft
 • Fáradtság és gyengeség
 • Csökkent munkabeli és iskolai teljesítmény
 • Gyermekkorban lassú kognitív és szociális fejlődés
 • Testhőmérséklet változása
 • Csökken az immunrendszer működése, mely növeli a fertőzésre való hajlamot
 • Glossitis (nyelvgyulladás)

Hogyan kezelhető a vashiány?

Amennyiben kimutatják valakinél, hogy vashiányos, azonnal forduljon orvoshoz, mert ezt az állapotot kezelni kell. A kezelést több minden befolyásolja, többek között az életkor, egészségi állapot és a vashiány oka.

Ha a kezelőorvos vashiányt állapít meg, vaspótló kezelést indít el, mely során rendszeresen ellenőrizni kell a hemoglobin és a hematokrit értékeket.

Ha a kezelőorvos úgy látja, hogy a vashiány oka az alacsony vastartalmú étrend, akkor vasban gazdag ételeket kell fogyasztani. Ebben az esetben vastartalmú táplálék-kiegészítőt is írhat fel a betegnek.

Nagyon fontos tehát, hogy a vashiányt időben észleljék, mert nem csak amiatt alakulhat ki, hogy kevés vastartalmú ételeket fogyasztunk. A kezelőorvos mindenkinek a saját állapotára vonatkozólag kezdi meg a kezelést.

Hogyan előzhető meg a vashiány?

Általánosságban elmondható, hogy egészségesen kell étkezni, olyan ételeket kell fogyasztani, melyek megfelelő mennyiségű vasat tartalmaznak. Egészséges ételek közé tartoznak a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabona, zsírmentes vagy zsírszegény tej és tejtermékek, sovány húsok, hal, szárazbab, tojás, dió, valamint azok az ételek, melyek telített zsírban szegények, illetve kevés transz-zsírt, koleszterint, sót és hozzáadott cukrot tartalmaznak.

A vashiány tünetei és kezelése

A vashiány tünetei és kezelése

A vashiány vérszegénységet okoz, ami súlyos problémákhoz is vezethet. A vas a vörösvérsejtek hemoglobinjában és több enzimünkben is jelen van, így alacsony szintje az egész szervezetet érinti.

Vitaminkisokos – Mit, mennyit, mire?

Vitaminkisokos – Mit, mennyit, mire?

A vitaminok olyan anyagok, amelyek elengedhetetlenek szervezetünk mindennapi egészséges működéséhez. Cikkünkben összeszedtük, melyek közülük a legfontosabbak, mire használja őket testünk, és mennyi az ajánlott mennyiség belőlük.

A zsírban oldódó vitaminok szerepe

A zsírban oldódó vitaminok szerepe

A vitaminokat két különböző csoportba soroljuk. Vannak a vízben, illetve a zsírban oldódók. Lássuk, hogy pontosan melyek a zsírban oldódó vitaminok, és mik a jellemzőik.

Vastartalmú ételekkel elkerülhető a vashiány

Vastartalmú ételekkel elkerülhető a vashiány

A vas elengedhetetlen nyomeleme a szervezetünknek, melyet állati és növényi vastartalmú ételekből is fedezhetünk. Tudjon meg cikkünkből mindent a vasról.

Így vegyük be a vitaminokat és más kiegészítőket

Így vegyük be a vitaminokat és más kiegészítőket

A legtöbben összevissza szedjük a különböző vitaminokat és gyógyszereket, pedig nagyon lényeges, hogy mit mikor juttatunk be a szervezetünkbe, ugyanis a bevétel időpontja befolyásolhatja azok hatását.