A trombózis tünetei

2019. június 1.

Kapcsolódó tünetek:

magas vérnyomás

Trombózis esetén vérrög keletkezik az erekben, ami megakadályozza a vér szabad keringését, ezzel komoly problémát okozva.

A trombózis tünetei

A trombózis tünetei

A trombózis leggyakrabban az alsó végtagokat érinti. Két típust különböztetünk meg: felületes, illetve mélyvénás trombózist. Előbbi esetében a vérrög a felületes vénákban található (maga a véna tömött, érzékeny), a visszértágulatok növelik kialakulásának  esélyét, továbbá szemmel látható gyulladásos jelek (bőrpír, meleg tapintat) is kíséri. Ez önmagában nem életveszélyes, de itt is fontos a megfelelő kezelés.

Ha azonban a gyulladás a mélyen fekvő vénákat érinti, sokkal komolyabb a helyzet, hiszen ez életveszélyes állapot, ugyanis megfelelő kezelés nélkül tüdőembóliához vagy akár halálhoz is vezethet.

Alsó végtagi mélyvénás trombózis – röviden összefoglalva

 • Tipikus tünetek: a láb erősen duzzadt, lilásvörös,fényes, fájdalmas, feszül, jelentős a körfogateltérés a másik lábhoz képest
 • Kezelések: szigorú ágynyugalom, kompressziós harisnya vagy fásli, felpolcolás, véralvadásgátló gyógyszerek, esetleg trombektómia
 • Legfontosabb vizsgálatok: ultrahang, vénák kontrasztanyagos röntgenvizsgálata, CT, vérvizsgálat
 • Veszélyek: tüdőembólia, érrendszeri és szöveti károsodás
 • Minden esetben kórházi kezelés szükséges

A legtöbb esetben akkor alakul ki trombózis a lábban, ha sokáig nem mozgunk – például órákon át egy repülőn ülünk –, vagy be van gipszelve a lábunk, esetleg betegen fekszünk az ágyban. Ezek mind növelik egy vérrög kialakulásának az esélyét. Ennek oka, hogy az ilyen esetekben a véráramlás nagyon lelassul, melynek következtében vérrög alakul ki, ami eltömíti az eret.

A vérrög kialakulásának veszélye akkor is megnő, ha kevés folyadékot iszunk, véralvadási zavarban szenvedünk, dohányzunk, vagy olyan hormonkészítményeket szedünk, mint például fogamzásgátlók.

A meleg idő szintén fokozza a trombózis kialakulásának veszélyét, főleg, ha a fenti okok is fennállnak.

Ha felületes vénagyulladásra gyanakszunk, keressük fel orvosunkat kompressziós pólya vagy harisnya viselése mellett, hogy beállítsa a megfelelő kezelést. De ha mélyvénás trombózisra utaló tüneteket tapasztalunk, maradjunk ágyban, és úgy hívjunk orvost.

Trombózis

Alapvetően az összes érben keletkezhetnek vérrögök, azonban – a végtagokban kialakuló trombózissal ellentétben – máshol nem ilyen egyértelműek a tünetek. Erős fájdalom jelentkezhet a szervekben, illetve zavar léphet fel a működésükben. Ilyen esetekben további vizsgálatokra van szükség a diagnózis felállításához.

A leggyakoribb trombózistípusok a következők:

Kizáródott aranyérben előforduló trombózis

Az aranyérben előforduló trombózist gyakran keverik össze a szimpla aranyérrel, azonban előbbiben az előreesett erekben vérrög alakul ki. Az erek begyulladnak, fájnak, és kemény, fájdalmas csomó alakul ki bennük (vérrög). Feltétlenül ajánlott egy orvos felkeresése.

Kar

A karban található  mélyvénákban is keletkezhet vérrög, mely általában szegényesebb tünetekkel, kevesebb fájdalommal jár, mint a lábban. Az összes trombózis mindössze 2 százaléka a karban alakul ki, így az orvosok elsőre sokszor nem erre a problémára gondolnak. A másik ok, amiért nem veszik észre az érintettek, hogy vérrög alakult ki a karjukban, hogy nem éreznek fájdalmat. A legtöbb esetben megduzzad a karjuk, vöröses-lilás elszíneződések és foltok keletkeznek rajta, de nem minden esetben riasztóak a tünetek. A leggyakoribb tünetek a következőek lehetnek:

 • Az érintett kar megdagadása
 • A kézfej megduzzadása
 • Kékes színű bőrvénák megjelenése
 • Helyenként a kar vöröses-lilás elszíneződése
 • Fájdalom a kar mozgatásakor vagy megnyomásakor

Ha a felületes vénákban alakul ki trombózis, csak az érintett érszakasz fájdalmas, tömött tapintatú, csak körülötte tapasztalunk duzzanatot és bőrpírt.

Agytrombózis

Agytrombózis esetén a tünetek hirtelen, de fokozatosan súlyosbodva jelennek meg, és az érintett agyterülettől függően alakulnak ki. A tünetek az alábbiak lehetnek:

 • Erős fejfájás
 • Bénulás
 • Zavartság
 • Láz
 • Bágyadtság
 • Szédülés
 • Émelygés, hányás

Minden agyi trombózisra gyanús esetben fontos a gyors kórházi kezelés!

Milyen vérnyomásmérők vannak?

Milyen vérnyomásmérők vannak?

Alig van olyan háztartás, amelyikben ne találnánk legalább egy vérnyomásmérőt. Ezek zömében a felkaron vagy a csuklón használandóak, de ezen kívül számos más dologban is különböznek. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen típusú vérnyomásmérők léteznek.

Mi állhat a magas vérnyomás hátterében?

Mi állhat a magas vérnyomás hátterében?

A magas vérnyomás sok esetben nem jár panaszokkal, de akár súlyos problémákhoz is vezethet. Amennyiben nem kezelik megfelelően, szívinfarktust, agyvérzést vagy vesekárosodást okozhat. Alább sorra vesszük, milyen kiváltó okai lehetnek.

Mi a teendő felületi trombózis esetén?

Mi a teendő felületi trombózis esetén?

A felületi trombózis a bőr alatt található vénákban alakul ki. Annak ellenére, hogy ez nem okozhat olyan súlyos problémákat, mint a mélyvénás trombózis, elengedhetetlen a kezelése. Cikkünkből kiderül, hogy erre milyen lehetőségeink vannak.

Vércsoportok jellemzői

Vércsoportok jellemzői

A két legelterjedtebb vércsoportrendszer az AB0 és az Rh, melyeket az alábbiakban mutatunk be közelebbről.

A magas vérnyomás veszélyei

A magas vérnyomás veszélyei

A magas vérnyomás sokszor tünetmentes, leggyakrabban véletlenszerű vagy orvosi vizsgálat során történő mérés alapján derül fény a betegségre. Mire észleljük, elképzelhető, hogy már károsodások alakultak ki, ezért hívják „néma gyilkosnak” is.

Összes cikk Szív- és érrendszer, vérnyomás témában