A testzsír befolyásolná az agytérfogatot?

2019. február 19.

Kapcsolódó tünetek:

elhízás

A testben található zsír magas aránya számos negatív egészségügyi kockázatot hordoz. Közöttük találjuk a szív- és érrendszeri problémák vagy a cukorbetegség kialakulását is. Egy nemrégiben készült kutatás szerint pedig az agyunkat érintheti.

A testzsír befolyásolná az agytérfogatot?

A testzsír befolyásolná az agytérfogatot?

Egy közelmúltban publikált kutatás során, brit tudósok több mint 10.000 ember agyi képalkotó eljárásokkal készült eredményeit elemezték. A felhasznált adatbázis 500.000, az Egyesült Királyságban élő ember folyamatosan frissített egészségügyi adatait tartalmazza. A kiválasztott résztvevők BMI – vagyis testtömegindex –, illetve derék- és csípőbőség értékeit vizsgálva fedezték fel, hogy a magasabb BMI és mért bőség számokkal rendelkezőknek átlagosan kisebb volt az agyi szürkeállomány térfogatuk, mint karcsúbb társaiknak.

Az eredmények azután is helytállók maradtak, hogy a kutatók számításba vettek olyan különféle, egészséget befolyásoló tényezőket, mint például a dohányzás, a fizikai aktivitás vagy az életkor. A tanulmány vezető szerzője és az angliai Loughborough Egyetem professzora, Mark Hamer így fogalmazott: „Mivel az már régóta köztudott és bizonyított, hogy a magasabb testzsír arány és az elhízás rengeteg negatív következménnyel jár az egészségre nézve, nem meglepő, hogy most kiderült, ez alól agyunk működése sem kivétel.”

A kutatás vezetői mindazonáltal hangsúlyozták, hogy annak ellenére, hogy egyértelmű kapcsolatot fedeztek fel az agytérfogat és a testtömegindex értéke között, az korántsem egyértelmű, hogy melyik tényező váltja ki a másikat. Mivel a kutatás során elemzett adatok egy-egy konkrét időpontban készültek, nem pedig dinamikusan követték a változásokat, a tudósok abban nem lehetnek biztosak, hogy a testzsír arány növekedése váltotta-e ki az agy szürkeállományának csökkenését, vagy épp ellenkezőleg: az agyban lezajlott változások idézték elő az étrend vagy az életmód megváltozását, ezáltal pedig a testtömeg növekedését.

Érdekesség még ezen kívül, hogy az eredmények arra is rámutattak, hogy nem mindegy milyen zsírról beszélünk. A BMI érték növekedése ugyanis sokszor csalóka lehet – például az átlagnál magasabb vagy alacsonyabb, esetleg nagyobb izomzattal rendelkező emberek esetén –, a csípő- és derékbőség növekedése ezzel szemben mindig nagyobb testzsírarányt és ezzel jelentősebb hízást jelent. Ez a kutatási adatokból is látszott: a magasabb BMI értékkel, de alacsonyabb mért bőségekkel rendelkezők szürkeállomány-térfogata közel maradt a karcsúbb egyénekéhez, míg az egyaránt magas BMI-vel és nagy csípő- és derékbőséggel rendelkezők agytérfogata a legalacsonyabb tartományba tartozott.

6 étel, ami segít fogyni karácsonykor

6 étel, ami segít fogyni karácsonykor

Valószínűleg sokan esünk kétségbe karácsonykor, mondván „kukába dobhatom az eddigi diétám” Persze nem alaptalan a félelem, de következzen 6 étel, ami kordában tarthatja az ünnepi kilókat.

Mennyit számít a BMI?

Mennyit számít a BMI?

A BMI, vagyis a testtömeg index megmutatja a magasságunk és a súlyunk arányát, így megtudhatjuk, hogy megfelelő-e az aktuális testsúlyunk vagy esetleg fogynunk, illetve gyarapodnunk kellene-e. Felvetődik azonban a kérdés, hogy a kapott érték mennyire ad valós képet.

5 tipp, hogy egészségesen indítsuk az újévet

5 tipp, hogy egészségesen indítsuk az újévet

Karácsony után a legtöbben fogadalmakkal indítják az új évet, melyek rendszerint az egészséges életmódot hivatottak elérni. Az alábbi 5 tanács betartása mellett biztosan egészségesebben élhet a következő esztendőben.

Tartsuk kordában testsúlyunkat az ünnepek alatt

Tartsuk kordában testsúlyunkat az ünnepek alatt

A karácsony a szeretteinkkel töltött minőségi időn túl a roskadozó asztalokról és a jól ismert karácsonyi extra kilókról szól általában. Bár a kísértés nagy, érdemes néhány alapszabályt betartanunk, hogy kordában tarthassuk testsúlyunkat.

A hosszú élet 5 titka

A hosszú élet 5 titka

Évszázadok óta kutatják a hosszú élet titkát, és most úgy tűnik, hogy végre megtalálták. Legalábbis az alábbiak betartásával nagy eséllyel sikerülhet meghosszabbítanunk az életünket.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában