A tél leghatékonyabb gyógynövényei 1. rész

A tél leghatékonyabb gyógynövényei 1. rész

Kapcsolódó tünetek:

Tél közeledtével egyre gyakoribbak a felső légúti megbetegedések, mivel a kórokozók szervezetbe jutásának nagyobb az esélye a vitaminraktárak kiürülése, a mozgásszegényebb életmód, a zárt térben való összezártság miatt.

A gyógynövény-kivonatokat tartalmazó gyógyhatású készítmények rendkívül hatásosak vírusos eredetű felső-és alsólégúti fertőzések megelőzésében, a kialakult hurutos gyulladás kezelésében, a kellemetlen tünetek enyhítésében.

Echinacea

A kasvirág (echinacea) segít a vírusos eredetű megfázások megelőzésben. A növény hatóanyagát tartalmazó szerek szedése akkor is segít, ha már megbetegedtünk, mert gyorsítja a gyógyulási folyamatot. Enyhe, középsúlyos megfázás, légúti és húgyúti fertőzés kiegészítő kezelésére alkalmas.

Kamilla

A kamillavirág a legsokrétűbb gyógynövényünk, amelyet külsőleg és belsőleg is alkalmazhatunk. A kamillában előforduló illóolajok gyulladáscsökkentőek, főzete enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit, serkenti az immunrendszeri működést. Kamillateás gargarizálással megszüntethető a torokgyulladás. Hörghurut esetén pedig inhalálószerként alkalmazható.

Bodza

A bodzának a virágzata és a bogyója is értékes. Míg az előbbi flavonoidokat, illóolajat, addig az utóbbi ezeken kívül gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint valamint antociánokat tartalmaz. A bodzából készíthető tea, de a hatóanyagait tartalmazó gyógykészítmények is nagyszerűen bevethetők meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként. Hársfával együtt alkalmazva verhetetlen párost alkotnak a vírusok visszaverésében.

Hársfa

Izzasztó, lázcsillapító, köptető hatású és görcsoldó. Enyhíti a köhögést, a hörghurutos panaszokat, mivel nyákoldó. Külsőleg alkalmas száj- és toroköblítésre és inhalálásra is. A meghűléses tünetek enyhítésére nem kell mást tenni, csak forrón meginni egy-két bögre hársfateát, melegen betakarózni és várni a hatást.

A tél leghatékonyabb gyógynövényeinek listáját folytatjuk cikkünk 2. részében.

2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek