A tél leghatékonyabb gyógynövényei 2. rész

A tél leghatékonyabb gyógynövényei 2. rész

Kapcsolódó tünetek:

Verbena

A vasfű már a középkorban is igen kedvelt volt, igaz, akkor szerelmi bájitalt főztek belőle. Hogy ilyen minőségében használt-e azt nem tudjuk, viszont aki megitta, az olyan erős lett, mint a vas, s ez adta a gyógynövény nevét. Bizonyítottan jó nyálkaoldó, megkönnyíti a letapadt váladék felköhögését, ezért forrázatát megfázás és influenza ellen használják. Készítményei alkalmasak az orrmelléküregek és a légutak gyulladásainak kezelésére, valamint antibakteriális kezelés kiegészítésére is.

Kankalin

A legenda szerint mikor Szent Péter leejtette a mennyország kulcsát, az gyökeret verve kankalinná változott. A kankalin valóban csodaszer, mely hatékonyan gyógyítja a meghűléses panaszokat: köptető, vizelethajtó hatású, meghűlés, szédülés, álmatlanság esetén is bevethető. A gyökértea és a virágtea is köhögés elleni teakeverékek alkotórésze nyálkaoldó hatása miatt.

Kakukkfű

A kakukkfű hatóanyagai az illóolajok, a tannin, a szaponin, a kávésav és a flavonoidok, melyek kiváló antibakteriális tulajdonságát adják. Gyógyteája megvéd a betegségektől, meghosszabbítja a sejtek életét, erősíti immunrendszerünket. Kezelhető vele köhögés, hörgő- és szájüregi gyulladások, inhalálással pedig az orrdugulás ellenszere. Nyálkaoldó, köptető hatása is van és újabban vírusos betegségekre is javasolják.

Csipkebogyó

Rendkívül magas C-vitamin tartalma fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a benne található flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. A bogyóból készített gyógytea és kivonatok influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején segítenek a megelőzésben, enyhítik a gyulladást, a hörghurutot és felgyorsítják a gyógyulás folyamatát.

Zsálya

Az egyik legjobb gyógynövény megfázásra. Leveleinek forrázata kitűnő fertőtlenítő, baktériumölő, gyulladásgátló hatású, a belőle készített tea izzaszt, kitűnő toroköblítő és szájfertőtlenítő, gyógyír a fogíny- száj- és torokfájásra.

Citromfű

Az egyik legkellemesebb aromájú gyógynövény, melynek  antivírus-tulajdonságai jól használhatók a megfázás és nátha ellen. Megfázás, influenza esetén izzasztásra használható, de hatékonyan orvosolhatóak vele alvási problémák is.

Lándzsás útifű

Leginkább köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő és váladékoldó hatásáról ismert, ezért a köptetők egyik kiemelt hatóanyaga. Ám ezen felül is számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik: baktériumölő, sebgyógyító, légúti betegségek kezelésében rendkívül hatásos, csökkenti a gyomorégést, szabályozza az emésztési zavarokat (székrekedést és hasmenést egyaránt).

2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek