A sápadtság okai

A sápadtság okai

Bőrünk egészséges, rózsaszínes színét a bőr ereiben található vér mennyisége, minősége valamint a bőr ereinek szűkülete befolyásolja. Amennyiben a bőr, az ajkak illetve a látható nyálkahártyák elhalványulnak, elvesztik vöröses színüket, sápadtságról beszélünk.

A sápadtság lehet körülírt vagy kiterjedt, nemcsak a bőrön, hanem a nyálkahártyákon is észlelhető. A sápadtság, mint tünet hátterében sokféle ok állhat. Krónikus sápadtságot általában a vérképzőrendszer valamilyen betegsége okoz, mely kialakulhat hiánybetegségek, tumorok, mérgezések következtében.

A vérszegénység, azon belül is a vashiányos vérszegénység az egyik leggyakoribb ok, mely krónikus sápadtsággal járhat. Ilyenkor a hemoglobin és a vörösvértestek mennyiségének csökkenéséből adódik a halványabb bőrszín és a sápadt nyálkahártyák. Vashiány kialakulásához hiányos vasraktárak, vas iránti fokozott igény, elégtelen vasbevitel, felszívódási zavar, illetve akut vagy krónikus vérvesztés vezethet. Számos fertőzés, krónikus gyulladás, rosszindulatú daganatok, előrehaladt stádiumú vesebetegségek okoznak vérszegénységet, sápadtságot.

Sápadtság vérszegénység nélkül

Bizonyos szívbetegségek, típusos angina pectoris (mellkasi fájdalom), nagyon magas vérnyomás, véráramfertőzés, akut, nagyobb volumenű vérvesztés esetén hevenyen alakulhat ki sápadtság. Ilyen esetekben hevenyen alakul ki vérellátási elégtelenség. Körülírt és átmeneti sápadtsággal járhat a Raynaud jelenség, amikor hideg hatására az ujjak elfehérednek, majd elkékülnek. Alacsony vércukorszint, cukorbetegség esetén is sápadt lesz a bőr. Heves fájdalomérzet hatására szintén elsápadunk, főként hasüregből kiinduló problémák esetén.

Nem minden sápadt ember vérszegény azonban, s nem minden sápadtság jelent betegséget. A bőrerek vérellátásának tónuszavara okozhatja az alkati eredetű sápadtságot. A hosszas álldogálás, levegőtlen, zsúfolt helyiségben, érzelmi okok - különösen arra érzékeny egyénekben - a vér megoszlásának zavarát idézik elő, így átmeneti sápadtság alakulhat ki. Halvány lesz a bőrszín, ha tartósan zárt helyiségben tartózkodunk. A bőr és a bőralatti szövetek rosszabb vérellátása okozza az idősek jellegzetes sápadtságát. Az erős dohányosok szintén gyakran sápadtak az oxigénhiány következtében.

Javaslatok

Sápadtság esetén a kiváltó okot kell megtalálnunk általában orvosi, laboratóriumi vizsgálat segítségével. Amennyiben az okot sikerül megszűntetni, rendeződik a sápadtság. Vashiány esetén patikákban vény nélkül beszerezhető vas és vitamin készítményekkel, helyes étrenddel segíthetünk. A kis mennyiségű, elhúzódó vagy visszatérő jellegű vérzések esetén nagyon fontos kideríteni a vérzés forrását. Ha nem dohányzunk, sokat tartózkodunk a friss levegőn, akár meg is előzhetjük a sápadt bőrszín kialakulását.

2014. június 16.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink