A legfontosabb nyomelemek

A legfontosabb nyomelemek

Kapcsolódó tünetek:

A külső védelem és ápolás mellett hajunk, bőrünk és körmeink belső tápanyag-ellátottságáról is gondoskodnunk kell. A nehezen gyógyuló sebek, az ekcéma, a hajhullás nyomelemek hiányára is utalhat.

A nyomelemek nevüknek megfelelően csak nyomokban találhatók szervezetünkben, azonban ez a kis mennyiség elengedhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez. A nyomelemeket hívják mikroelemeknek is, az ásványi anyagokat pedig makróelemeknek.

A nyomelemek biztosítják a biokémiai reakciók és folyamatok normális lefolyását; az enzimek 30%-ának megfelelő működéséhez szükségesek.

Nyomelemek

Vas: ahhoz, hogy a vér oxigént tudjon szállítani, vasra is szükség van. A vashiány egyik legfeltűnőbb tünete lehet a sápadt bőr. A vashiány hajhullást, fáradtságot, idegességet, bágyadtságot, étvágytalanságot is okozhat, és fokozza a fertőzésekre való hajlamot. Vashiányhoz vezethet az erős menstruációs vérzés, illetve a vegetáriánus táplálkozás is.

Réz: számos enzim alkotóelemeként fontos szerepe van jelentős anyagcsere-folyamatok szabályozásában. Hiányában a haj töredezetté és vékony szálúvá válik. A réz élelmi forrásai a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyes zöldségek, a diófélék, a szárított gyümölcsök és az élesztő.

Cink: megnyugtatja a fejbőrt, és szerepe van a gyulladások megelőzésében. Számos enzim alkotóeleme, különféle fontos szerepeket tölt be szervezetünken, így például kulcsszerepet játszik a cukor-, a fehérje- és a zsíranyagcserében. Az immun- és hormonrendszer egészséges működéséhez is nélkülözhetetlen. Elősegíti a sebgyógyulást, fokozza a bőr, a haj és a körmök ellenállóképességét. Mivel szervezetünk nem tudja tárolnia a cinket, élelmi forrásokból kell pótolnunk ezt a fontos nyomelemet. A cinkhiány a helytelen táplálkozási szokások miatt nem ritka jelenség, a fiataloknál sem, akiknek növésben lévő szervezete különösen sok cinket igényel. Sok cinket tartalmaznak a belsőségek, a marha-, a sertés- és a szárnyashús, a tojás és a tejtermékek, továbbá a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült élelmiszerek.

Férfiak napi cink igénye 10 mg, a nőké7 mg. Gyerekeknél, fiataloknál, bizonyos betegségekben és terhes nők esetében ennél is több cinkre lehet szükség naponta.

Szelén: a szabadgyökök lebontásában résztvevő enzimek alkotóeleme. A káros UV-sugarak hatására a bőrben lezajló gyulladásos folyamatokat csökkenti, megfelelő hozzáférés mellett sem szabad megfeledkezni bőrünk külső UV-sugarakkal szembeni védelméről! Kiváló forrásai a teljes kiőrlésű gabonafélék.

Króm: a szénhidrát anyagcserét szabályozza.

Molibdén: a sejtanyagcserében van szerepe.

Jód: a pajzsmirigy normális működéséhez és fontos hormonok termeléséhez szükséges.

Ásványi anyagok és víz

A nátrium, a klorid és a kálium-ionok a sejtek és szövetek vízháztartását szabályozzák.

A kalcium stabilizálja a sejteket. A kalcium hiány a fejbőr korpásodásában és a körmök töredezésében nyilvánul meg.

Kalcium: A körmökön megjelenő apró fehér pontok többnyire kisebb zúzódások következményei, ám ha gyakran előfordulnak, utalhatnak kalciumhiányra is. A probléma általában sok tejtermék fogyasztásával megoldható. Aki laktózintoleranciában szenved, laktózmentes termékeket válasszon!

Az ásványi anyagok és a víz segítenek megőrizni a bőr feszességét. A kor előrehaladtával bőrünk víztartalma csökken. A víz fontos tápanyagokat szállít. A túl kevés folyadékfogyasztás negatív hatása bőrünkön is észrevehető. Naponta másfél-két liter folyadékot fogyasszon ásványvíz, tea vagy ásványvízzel hígított gyümölcslé formájában. Ha szív- és érrendszeri betegségben vagy vesebetegségben szenved a fogyasztható folyadék mennyiségével kapcsolatban kérje ki orvosa véleményét!

2016. november 2.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek