A hosszú élet 5 titka

2019. június 25.

Kapcsolódó tünetek:

elhízás

Évszázadok óta kutatják a hosszú élet titkát, és most úgy tűnik, hogy végre megtalálták. Legalábbis az alábbiak betartásával nagy eséllyel sikerülhet meghosszabbítanunk az életünket.

A hosszú élet 5 titka

A hosszú élet 5 titka

Egészséges étkezés

A hosszú élet egyik titka az egészséges étkezés. Az elmúlt években több kutatás is bebizonyította, hogy ha zömében gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű termékeket, különféle magvakat és egészséges zsírokat fogyasztunk, akkor rendkívül jót teszünk a szervezetünkkel, azaz megnövelhetjük élettartamunkat.

Szerencsére akkor sem kell kétségbeesnünk, ha néha becsúszik egy-egy egészségtelenebb étel. Egy 2017-ben megjelent kutatás során 12 éven át több személy egészségi állapotát figyelték meg, majd megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik az eltelt évek alatt 20 százalékkal több egészséges élelmiszert ettek, mint a kutatás kezdetekor, 17 százalékkal csökkent a korai halálozás kockázata.

Rendszeres sport

A rendszeres edzésnek köztudottan rengeteg pozitív hatása van, méghozzá nem csak az egészségünkre, hanem a kedvünkre és a közérzetünkre is. Ebből kifolyólag nem nagy meglepetés, hogy a sportolás is egyike a hosszú élet 5 titkának. A szakemberek heti 150 perc mérsékelt intenzitású vagy heti 75 perc intenzív mozgást javasolnak. Emellett ajánlott heti két alkalom súlyzós edzést beiktatni. Állítólag az olyan sportok növelik leginkább a várható élettartamot, mint a tenisz és a labdarúgás.

Amennyiben nem szeretünk edzőterembe járni, akkor sem kell kétségbeesnünk, ugyanis a séta vagy a takarítás is megnövelheti az élettartamunkat. Sőt mi több, egy januárban megjelent kutatás szerint már az is 17 százalékkal csökkentheti a korai halálozás veszélyét, ha ülés helyett 30 percen keresztül mozgunk.

Megfelelő testsúly

Az egészséges étkezésnek és a sportolásnak köszönhetően nem leszünk túlsúlyosak, továbbá a testtömeg-indexünk is az ajánlott értékek, azaz 18,5 és 24,9 között lesz. A túlsúly rengeteg panaszhoz vezethet – például 2-es típusú cukorbetegséghez, rákhoz, szív-és érrendszeri betegségekhez, melyek sajnos lerövidíthetik az életünket.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Alkoholfogyasztás mellőzése

Több éven keresztül ártalmatlannak gondolták, ha mértékkel fogyasztunk alkoholt, sőt mi több, még jótékony hatást is tulajdonítottak neki. Mára ez azonban megváltozott. Egy tavalyi kutatás ugyanis arra a megállapításra jutott, hogy nincs olyan mennyiség, ami ne lenne káros, hiszen rengeteg betegségeket okozhat, többek közt rákot. Ezen kívül függőséget és közvetve balesetekhez is vezethet. Esetleges jótékony hatásai pedig nem olyan mértékűek, hogy megérjen alkoholt inni. A szakemberek véleménye szerint egy nő egy nap maximum egy italt ihat meg, míg a férfiak kettőnél ne fogyasszanak többet.

Dohányzás mellőzése

A cigizés káros hatásai kapcsán elsőre a tüdőrák jut eszünkbe, azonban ennél jóval több betegséget (például: szívinfarktus, stroke, száj- és torokrák) is okozhat, ezzel együtt pedig korai halált. A legnagyobb eséllyel úgy kerülhetjük el ezeket, ha sosem dohányzunk. Amennyiben pedig még nem tudtunk ellenállni ennek az elterjedt függőségnek, minél előbb szokjunk le.

6 étel, ami segít fogyni karácsonykor

6 étel, ami segít fogyni karácsonykor

Valószínűleg sokan esünk kétségbe karácsonykor, mondván „kukába dobhatom az eddigi diétám” Persze nem alaptalan a félelem, de következzen 6 étel, ami kordában tarthatja az ünnepi kilókat.

Mennyit számít a BMI?

Mennyit számít a BMI?

A BMI, vagyis a testtömeg index megmutatja a magasságunk és a súlyunk arányát, így megtudhatjuk, hogy megfelelő-e az aktuális testsúlyunk vagy esetleg fogynunk, illetve gyarapodnunk kellene-e. Felvetődik azonban a kérdés, hogy a kapott érték mennyire ad valós képet.

5 tipp, hogy egészségesen indítsuk az újévet

5 tipp, hogy egészségesen indítsuk az újévet

Karácsony után a legtöbben fogadalmakkal indítják az új évet, melyek rendszerint az egészséges életmódot hivatottak elérni. Az alábbi 5 tanács betartása mellett biztosan egészségesebben élhet a következő esztendőben.

Tartsuk kordában testsúlyunkat az ünnepek alatt

Tartsuk kordában testsúlyunkat az ünnepek alatt

A karácsony a szeretteinkkel töltött minőségi időn túl a roskadozó asztalokról és a jól ismert karácsonyi extra kilókról szól általában. Bár a kísértés nagy, érdemes néhány alapszabályt betartanunk, hogy kordában tarthassuk testsúlyunkat.

A testzsír befolyásolná az agytérfogatot?

A testzsír befolyásolná az agytérfogatot?

A testben található zsír magas aránya számos negatív egészségügyi kockázatot hordoz. Közöttük találjuk a szív- és érrendszeri problémák vagy a cukorbetegség kialakulását is. Egy nemrégiben készült kutatás szerint pedig az agyunkat érintheti.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában