A hajhullás okai – 10 dolog, ami a háttérben állhat

2016. szeptember 1.

Kapcsolódó tünetek:

korpás haj, Zsíros haj, hajhullás

Mi számít kóros hajhullásnak ősszel, mi az oka és hogyan kezelhető?

A hajhullás okai - 10 dolog, ami a háttérben állhat
 • 1. Az évszakok változása hajunkat is megviseli. Ősz elején több hajszálunk hullik ki, mint nyáron, ez teljesen természetes jelenség. Ezt nevezzük őszi hajhullásnak. Ugyanakkor normális esetben a fokozott hajhullás nem tarthat tovább egy-másfél hónapnál.
 • 2. Az őszi időszakban kihulló haj mennyisége 60-80 szál naponta. Ezt érdemes néha ellenőrizni is, és ha tartósan ennél nagyobb mennyiségű hajat veszítünk, mindenképpen forduljunk szakemberhez, hiszen a hátterében sokszor komolyabb betegségek is állhatnak.
 • 3. A hajunk sok esetben elsőként jelzi, ha valamilyen belső, egyelőre rejtett probléma áll fenn szervezetünkben. Férfiaknál gyakori a férfi nemi hormonhoz kötődő, öröklődő androgén hajhullás, ami már fiatal korban elkezdődhet.
 • 4. Az androgén hajhullás a nőknél is előfordul, akár már a húszas-harmincas éveiktől kezdve. Menopauza után csökken az ösztrogéntermelés és magasabb lesz az androgén hormonok aránya, ekkor is kialakulhat hajhullás.
 • 5. Hajhullást idézhet  elő a cink- és vashiány, a vérszegénység, valamilyen gyulladás, bakteriális fertőzések illetve pajzsmirigy-betegség is.
  A hajhullás okai - 10 dolog, ami a háttérben állhat
 • 6. Az agresszív, alacsony fehérjetartalmú diéta is vezethet a haj idő előtti kihullásához, aminek hátterében a vitamin- és aminosavhiány állhat.
 • 7. A szezonális hajhullás két tényezőre vezethető vissza. Egyrészt a nyári forróságban a haj beizzadhat, a klóros víz, a túl gyakori hajmosás pedig károsíthatja a hajat és a fejbőrt, ezen tényezők élettani hatása ősszel mutatkozik meg szembetűnően. Másrészt míg nyáron vitaminban gazdagon táplálkozhatunk, a hűvösebb idő beálltával mindannyian előnyben részesítjük a kalóriadúsabb, ásványi anyagokban szegényebb ételeket. A haj elgyengülését pedig nagyban befolyásolja táplálkozásunk.
 • 8. A szép haj belülről táplálkozik: figyeljünk oda a helyes, tápanyagban gazdag étkezésekre! Megoldás lehet a haj, a bőr és a köröm egészségét is támogató szépségvitamin-komplexek szedése mellett speciális fejbőrápoló és hajerősítő termékek – szérumok, samponok és balzsamok – használata, melyekkel a hajhullás mértéke csökkenthető, a hajszálak megerősödnek, tartásuk és minőségük javul.
 • BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Revalid Regrowth szérum 50ml

   Revalid Regrowth szérum 50ml

   <p>A Revalid® hajnövekedést serkentő szérum 3% Redensyl®-t tartalmaz, amely fokozza a hajnövekedést, csökkenti a hajhullást és dúsabbá teszi a hajat.</p> <p><strong>Az 50 ml-es szérum körülbelül 14 napra elegendő! </strong>A kedvező eredmény érdekében 3-6 hónap folyamatos használat javasolt!</p> <p>3 hónapos napi használat után akár 28 000 új hajszál nő*</p>

   16 990 Ft
 • 9. Válasszunk hajkímélő fésűt! Az a jó fésű, amelynek sörtéi természetes anyagból készültek, nem túl kemények, nem tépik a hajat és könnyen tisztíthatók!
 • 10. Tanuljuk meg a helyes hajmosási technikát: diónyi sampont oldjunk fel vízzel, ezt oszlassuk szét a hajon körkörös, masszírozó mozdulatokkal! A sampont alaposan öblítsük ki, mert ha a fejbőrön marad, kiszáríthatja, irritálhatja. A hajunkat alaposan töröljük meg és ne vizesen kezdjük el kifésülni, hanem kicsit szárítsuk meg, mivel a nedves hajszál a legsérülékenyebb! Hideg időben mindig teljesen szárazra szárítsuk a hajunkat, mert ha nem így teszünk, fejbőrünk megfázik, korpásodni kezd, a félig nedves haj miatt a hajhagymák is megbetegedhetnek és ettől  kezdhet hullani a hajunk.
5 házi praktika hajunk ápolásához a nyári hőségben

5 házi praktika hajunk ápolásához a nyári hőségben

Napsütés, strand, tengervíz – nyáron rengeteg káros hatás érheti a hajkoronánkat, épp ezért nagyon fontos, hogy megfelelően ápoljuk azt. Ebben az alábbi tippek nyújtanak segítséget.

tavaszi hajhullás

Normális a tavaszi hajhullás – Mérséklő tippek!

A tél megviseli szervezetünket, így hajunk állapotára is hatással lehet. A tavaszi hajhullás tulajdonképpen normális, de mit tehetünk csökkentésének érdekében?

Hajszépítő csodaszerek – 3 módszer a gyönyörű hajkoronáért

Ezek a módszerek valóban segítenek, ha egészséges, fényes hajkoronát szeretne!

Korpásodás – kiváltó okok, kezelés

Nem is gondolnánk, hogy a korpásodás kezelése - a fejbőr fokozott hámlása - a bőrápolás egyik nagy figyelmet igénylő területe.

Kezelhető a hajhullás?

Akkor kóros hajhullás, ha naponta 100-nál több hajszálat veszítünk el.