A fullasztó köhögés csillapítása házilag: hogyan csináljuk?

A fullasztó köhögés csillapítása házilag

Kapcsolódó tünetek:

A fullasztó köhögés bosszantó lehet, megnehezítheti a napközbeni tevékenységeket és az éjszakai pihenést is. Többféle módon is jelentkezhet – szűnni nem akaró száraz köhögés vagy hurutos köhögés formájában –, ráadásul az elnyúló, hosszú és intenzív formája sem ritka. Minden esetben tennünk kell valamit ellene, hogy visszatérhessünk a napi rutinhoz és visszakaphassuk a megszokott életminőségünket.

 

Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a kínzó köhögési rohamokról, a lehetséges kiváltó okoktól kezdve a legjobb köhögéscsillapító módszerekig. Mivel a szűnni nem akaró köhögési inger kezelést igénylő betegség (például légúti fertőzés) tünete is lehet, arról is fontos szót ejteni, hogy milyen esetekben forduljunk orvoshoz a problémával.

 

Mi okozhatja a fullasztó köhögést?

 

A köhögés egyfajta reflex a szervezet részéről, ami akkor jelentkezik, amikor valamilyen idegen, irritáló anyag kerül a légutakba vagy a tüdőbe. Ennek eltávolításához általában néhány köhögés elegendő, de ha nem, akkor kialakulhat a fullasztó köhögés. Ez intenzív, nehezen kontrollálható, és légszomjat okozhat.

 

Fertőzések

 

A száraz vagy hurutos köhögés csillapítása iránti igény bakteriális vagy vírusos eredetű légúti fertőzések esetén merül fel a leggyakrabban. Ilyenkor a nyáktermelődés hátsó garatfali váladékcsorgással járhat, ami makacs köhögéshez vezethet.

 

Allergia

 

Ha a köhögés folyamatosan jelentkezik, vagy éppen ismétlődő mintát követ – például egy adott napszakban vagy az év bizonyos időszakában jellemző, mint amilyen az éjszakai köhögés vagy a tavaszi-nyári köhögés –, akkor felmerül az allergiavizsgálatok szükségessége. Kül- és beltéri allergének egyaránt okozhatnak ilyen panaszokat, tehát a pollenek éppúgy, mint a háziporatka, a penészgomba vagy az állatszőr.

 

Irritáló anyagok

 

A füsttől, a portól és az irritáló anyagoktól ugyancsak köhöghetünk, ami tulajdonképpen a szervezetünk természetes reakciója, és a légutak tisztán tartását szolgálja.

 

Egyes betegségek

 

A köhögés az egyszerű légúti fertőzésen vagy az allergián kívül olyan betegséget is jelezhet, mint az asztma, a torok-, a gége- vagy a tüdőgyulladás, de akár kezdődő szívelégtelenség is lehet a háttérben. Hosszú távú fennállás esetén ezért célszerű az okát kivizsgálni.

 

Némelyik gyógyszer

 

Egyes vérnyomáscsökkentő vagy szívelégtelenségre szedett gyógyszerek, főként az ACE-gátlók viszonylag gyakori mellékhatása. Bármilyen nem kívánt mellékhatás gyanújának felmerülésekor érdemes mielőbb konzultálni a kezelőorvossal.

Mi állhat a fullasztó köhögés hátterében?

Dohányzás

 

A nikotin – számos egyéb káros hatása mellett – megbénítja azokat a csillókat a légutakban, amelyek kihajtanák az irritáló anyagokat. A méreganyagok így könnyebben bejutnak az alsó légutakba, ahol váladékképződéssel járó gyulladást okozhatnak.

 

Légutak elzáródása

 

A hirtelen jelentkező fullasztó köhögés a légutak elzáródásának következménye is lehet, például félrenyelés esetén. Szerencsés esetben éppen a kellemetlen köhögés segít az elzáródás megszüntetésében, további beavatkozásra nincs szükség. Ha azonban nem következik be javulás elengedhetetlen a sürgősségi orvosi ellátás.

 

Savas reflux

 

A nap közben vagy az éjszaka folyamán többször is jelentkező köhögési rohamok oka a nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsav is lehet, ami irritálja a légutakat.

 

A fullasztó köhögés csillapítása házilag: bevált módszerek, amiket érdemes kipróbálni

 

Összegyűjtöttük, mit lehet tenni a hurutos vagy száraz köhögés ellen házilag, milyen módszerek a leghatékonyabbak a köhögés csillapítására.

 

Méz

 

Antimikrobiális – vagyis a kórokozókat elpusztító –, immunerősítő és toroknyugtató hatásának köszönhetően a legrégebb óta használt köhögés elleni természetes szerek egyike. Előnyei közé tartozik, hogy nagyon egyszerűen adagolható, akár más gyógyhatású összetevőket tartalmazó teához is hozzákeverhető, ráadásul már 1 éves kortól adható, így gyermekeknél is megoldható vele a köhögés csillapítása éjszaka házilag.

 

Gyömbér

 

Amellett, hogy ugyancsak fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású, és szintén erősíti az immunrendszert, még a letapadt váladék kiürülését is elősegíti. Tudományosan bizonyított tény, hogy mérsékelheti a köhögési rohamok intenzitását és időtartamát. A belőle készült forrázat vagy tea egyaránt hatásos lehet.

 

Köhögéscsillapító gyógyszerek

 

Szerencsére hatékony vény nélkül kapható köptető vagy köhögéscsillapító készítmények közül választhatunk a gyógyszertárakban. Fontos, hogy ezek alkalmazásakor mindig tartsuk be a betegtájékoztatóban megfogalmazott ajánlásokat, akár gyógyszerész tanácsát kérve.

 

Bőséges folyadékfogyasztás

 

Köhögés esetében különösen fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, ami a szokásosnál akár bőségesebb is lehet. Ennek hatására oldódhat és könnyebben távozhat a váladék a légutakból.

 

Sós vizes gargalizálás

 

A hagyományos sós vizes gargalizálásnak gyulladáscsökkentő hatása van, emellett pedig fellép a baktériumok és a vírusok ellen. Elegendő egy kiskanál sót tenni egy pohár meleg vízbe, majd teljes feloldódásig kevergetni, és ezzel gargalizálni naponta akár több alkalommal is.

 

Gyógyító gőz vagy pára

 

Egyszerű gőzöléssel, inhalálással vagy párásító készülék használatával sokat tehetünk a köhögési rohamok enyhüléséért. A váladék ennek hatására hamarabb fellazul és könnyebben távozik. Olyan légzéskönnyítő illóolajokkal is segíthetjük a folyamatot, mint a borsmenta vagy az eukaliptusz.

 

Gyógyteák

 

A köhögést kiváltó okok enyhítésében gyógynövények is sokat segíthetnek. Hurutos köhögésre remek az útifű, a csalánlevél, a hársfavirág és a mezei kakukkfű. Száraz köhögésre inkább bodzavirágot, fehér akácvirágot, szurokfüvet vagy apróbojtorjánt szoktak ajánlani. Különböző teakeverékek közül is választhatunk – legyen szó meghűlésről, refluxról vagy szinte bármilyen panaszról.

A fullasztó köhögés csillapítása házilag

Fokhagyma

 

A népi hiedelmek szerint a fokhagyma sokféle bajt képes távol tartani. Nem véletlenül, hiszen egyszerre antimikrobiális hatású és természetes köptető, ráadásul akkor is segíthet, ha szív eredetű megbetegedés okozza a köhögési rohamokat. Fogyasztható nyersen, magában, vagy összezúzva, mézzel édesítve is. Finom, testet-lelket átmelengető fűszeres leves készíthető belőle.

 

Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

 

A fullasztó köhögés nem csupán kellemetlen tünet lehet, hanem olyan betegséget is jelezhet, ami mindenképpen kezelést igényel a későbbi szövődmények elkerülése érdekében. Ha a fenti tippek ellenére sem csillapodnak a tünetek, vagy akár romlik az állapotunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

 

A következő kísérőtünetek megjelenése is okot ad arra, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk:

  • nehézlégzés,
  • mellkasi fájdalmak,
  • hátfájdalom,
  • láz,
  • annyira erőteljes a köhögés, hogy hányást indukál,
  • a nyelés is nehézséget okoz,
  • alvási zavarokat okoz a köhögés.

 

A fenti esetekben az orvosi kezelés halogatása komoly veszélyekkel járhat, hiszen akár a légzőszervrendszer működését veszélyeztető állapotról vagy olyan krónikus gyulladásról is lehet szó, ami az egész szervezetünk működésére kihat. A kivizsgálás egyik első lépéseként az orvos általában ellenőrzi, hogy hallható-e mellkasi zörej, valamint a gyanútól függően vérvételre, röntgenre, allergiavizsgálatra vagy részletes belgyógyászati kivizsgálásra is szükség lehet.

 

Összegzés

 

A fullasztó köhögés szűnni nem akaró száraz köhögés vagy hurutos köhögés formájában is jelentkezhet, ami a nappalok és az éjszakákat egyaránt megnehezítheti. A köhögés önmagában nem betegség, hanem egyfajta reflex a szervezet részéről, ami akkor jelentkezik, amikor valamilyen idegen, irritáló anyag kerül a légutakba vagy a tüdőbe. Ez az irritáló anyag azonban folyamatosan képződő váladék is lehet, ami fertőzés vagy allergia okozta gyulladás következményeként alakul ki.

 

A köhögési rohamok hátterében többnyire fertőzés vagy más jellegű betegség (pl. szívbetegség vagy reflux), allergia, valamilyen irritáló anyag, dohányzás, gyógyszermellékhatás vagy a légutak elzáródása áll.

 

A fullasztó köhögés csillapítása házilag is lehetséges. A vény nélkül kapható köptető vagy köhögéscsillapító készítmények mellett hatékony lehet a méz, a gyömbér, a fokhagyma, a sós vizes gargalizálás, a gőzölés és a bőséges folyadékfogyasztás is. Ha a heves köhögési rohamok a házi praktikák ellenére sem enyhülnek, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz, és akkor is, ha nehézlégzés, mellkasi vagy hátfájdalom, láz, nyelési nehézség vagy alvászavarok valamelyike jelentkezik.

2024. június 16.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek