A folyadékvesztés veszélyes lehet!

2016. október 27.

Kapcsolódó tünetek:

ásványianyag-hiány, hasmenés

A hasmenés és a hányás főleg a folyadék- és sóháztartást veszélyezteti.

A folyadékvesztés veszélyes lehet

Ilyen esetekben a diéta elsőrendű feladata, hogy pótolja a folyadék- és elektrolitveszteséget és a csökkent felszívódási teljesítményt nem figyelmen kívül hagyva, helyes étrenddel tehermentesítse az emésztőrendszert.

Kiszáradást tekintve a legnagyobb veszélynek a kisgyermekek és az idősek vannak kitéve. A kicsik testösszetétele folytonosan változik, valamint ebben a korban lépnek fel leggyakrabban azok a betegedések, fertőzések, amelyek a só- és vízháztartást felboríthatják. Az idősek testének víztartalma kisebb, nem mellesleg pedig szomjúságérzetük is csökkent.

Ásványi anyagok pótlása

Hasmenéses diéta talán legfontosabb lépése a kellő folyadékbevitel. Az érintett egyén itatása életmentő lehet, erre a legmegfelelőbb a cukormentes hideg tea vagy limonádé, de tudni kell, hogy ezek a sóveszteséget nem pótolják, így bő folyadék fogyasztása mellett szükséges sóbevitel is.elektroli_sopotlas301

Hasmenés esetén kálium és magnézium, többféle vitamin és só ürül a szervezetből. A konyhasó pótlása a legkönnyebben megoldható sós kekszek vagy könnyű levesek fogyasztása által.

A kálium- és magnéziumpótlásra leginkább a különféle (lehetőleg 100%-os) gyümölcs- és zöldséglevek a legjobbak, így a narancs, a citrom, és az őszibarack leve, valamint a paradicsomlé.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Ferenc József gyógyvíz PET palackos 0,7 lit.

    Ferenc József gyógyvíz PET palackos 0,7 lit.

    <p><span>A Ferenc József gyógyvíz összetételében a legfontosabb két alkotóelem a glaubersó és a keserűsó, az utóbbi nagyobb mennyiségben van jelen, az emberi szervezetre gyakorolt hatását e két só határozza meg.</span></p>

    549 Ft

Ásványvízzel a folyadékbevitel mellett bizonyos százalékban az ásványi sókat is lehet pótolni. A gyógyszertárakban elérhetők kifejezetten hasmenés esetére ajánlott elektrolit-készítmények, ezekkel általában gyorsan túleshetünk a hasmenés nehézségein. A patikákban kapható glükóz-elektrolit oldatokban minden kellő só benne van, szőlőcukor-tartalmuknak köszönhetően bővelkednek energiában. A nap folyamán folyamatosan, kis adagokban fogyasztva rendkívül hatékony és mivel kímélő, nem okoz újabb hányást.

Fontos hangsúlyozni, hogy, hányás, hasmenés esetén kíméletes energia-bevitelre van szüksége a szervezetnek.

A diétás táplálkozás alapszabálya, hogy éhezni nem szabad, de sokszor kis adagok fogyasztása javasolt. A cél a beteg bélnyálkahártya gyógyulásának kíméletes támogatása, ezt pedig leghatékonyabban kis lépésekkel érhetjük el.

A dehidratáció mértékének megállapítása csecsemőknél, kisgyermekeknél

A kicsik jelzései, kommunikációja az első évben még kezdetleges, így nem hagyatkozhatunk rájuk, ha a kiszáradás mértékének megállapításáról van szó, hiszen rövid idő alatt súlyos állapothoz, sőt, halálhoz is vezethet!

  • Enyhe kiszáradás: bár a baba bőre sápadt, de ha megcsípjük a hasa alját, azonnal kisimul, ha megnyomjuk a körmét az ujján, akkor 2 másodperc alatt visszapirosodik. A kicsi nyálkahártyája nedves, nyelve kicsit bevont, ha sír, van könnye, viselkedése a megszokott.
  • Mérsékelt kiszáradás: sápadt a bőre, ha megcsípjük a has alját, 1-2 másodperc kell a kisimuláshoz, nyálkahártyája száraz, nyelve bevont, kevés a könnye, a kutacs besüppedt állapotban van, a vizelet mennyisége lecsökkent (száraz a pelenka). Viselkedése elesett, érzékeny lehet. Ebben az esetben haladéktalanul forduljunk orvoshoz a kicsivel!
  • Súlyos: a bőr szürkés-sárga, amennyiben a hasa alját összecsípjük, másodpercekig megmarad a ránc, nyálkahártyája száraz, nyelve lepedékes, minimális vagy teljesen megszűnt könnyezés, besüppedt a kutacs, a vizelet drámaian lecsökkent, a tudata zavart, akár eszméletlen is lehet. Ebben az esetben is azonnali orvosi segítségre van szükség!
A vashiány tünetei és kezelése

A vashiány tünetei és kezelése

A vashiány vérszegénységet okoz, ami súlyos problémákhoz is vezethet. A vas a vörösvérsejtek hemoglobinjában és több enzimünkben is jelen van, így alacsony szintje az egész szervezetet érinti.

Vitaminkisokos – Mit, mennyit, mire?

Vitaminkisokos – Mit, mennyit, mire?

A vitaminok olyan anyagok, amelyek elengedhetetlenek szervezetünk mindennapi egészséges működéséhez. Cikkünkben összeszedtük, melyek közülük a legfontosabbak, mire használja őket testünk, és mennyi az ajánlott mennyiség belőlük.

A zsírban oldódó vitaminok szerepe

A zsírban oldódó vitaminok szerepe

A vitaminokat két különböző csoportba soroljuk. Vannak a vízben, illetve a zsírban oldódók. Lássuk, hogy pontosan melyek a zsírban oldódó vitaminok, és mik a jellemzőik.

Vastartalmú ételekkel elkerülhető a vashiány

Vastartalmú ételekkel elkerülhető a vashiány

A vas elengedhetetlen nyomeleme a szervezetünknek, melyet állati és növényi vastartalmú ételekből is fedezhetünk. Tudjon meg cikkünkből mindent a vasról.

Így vegyük be a vitaminokat és más kiegészítőket

Így vegyük be a vitaminokat és más kiegészítőket

A legtöbben összevissza szedjük a különböző vitaminokat és gyógyszereket, pedig nagyon lényeges, hogy mit mikor juttatunk be a szervezetünkbe, ugyanis a bevétel időpontja befolyásolhatja azok hatását.