A fémallergia - Tünetei, kezelése és minden amit tudni kell róla!

A fémallergia - Tünetei, kezelése és minden amit tudni kell róla!

Kapcsolódó tünetek:

Mi a fémallergia?

A fémionok egyrészt képesek specifikus receptorokon keresztül aktiválni a T illetve a B limfocitákat és beindítani a fém-érzékeny limfociták szaporodását, amely újabb érintkezés alkalmával immunválaszt provokál. Másrészt a fém nemspecifikus úton befolyásolja az immunrendszer működését. Ez lehet általános immunrendszeri szupresszió, amikor elnyomja a működését, de lehet immunrendszeri aktiváció, amikor éppen aktiválja azt. A két mechanizmus közötti különbségtétel a fém-specifikus limfociták meglétével lehetséges, valamint, hogy ezek reagálnak-e a fém újbóli megjelenése alkalmával.

A fémallergia tünetei

Bőrrel való érintkezés esetén kontakt ekcéma formájában

A fémallergia leggyakrabban a következő bőrtünetekkel jelentkezik: vörösség, viszketés, duzzanat, hámló-kiszáradt bőr. Hosszabb fennállás esetén a bőr megvastagodik, berepedezik. Bizonyos esetekben a bőrtünet lehet csalánkiütésszerű is, viszkető, nedvező, apró hólyagos bőrelváltozásokkal.

Belégzéssel légúti gyulladás formájában

Másik előfordulási forma a légutak gyulladása, ami legtöbbször a fémporok, -oldatok belégzése során alakul ki. Megjelenési formája lehet nátha, garatgyulladás, asztma.

Fogászati beavatkozások következtében nyálkahártya-elváltozásként

A szájban lévő fogpótlások okozta nyálkahártya-elváltozások megjelenése sem ritka. Ezek többnyire a beültetett fém környezetében alakulnak ki, de előfordulhatnak az egész testre kiterjedő tünetek is, mint gyengeség, hasmenés, hányinger, szédülés.

Leggyakoribb allergiát okozó fémek:

  • nikkel
  • kobalt
  • króm
  • higany
  • berillium
  •  titán
  •  réz

A fémallergia vizsgálata

A fémallergia vizsgálatára két tesztelési módszer létezik: az ún. epicután teszt és a limfocita-transzformációs teszt.

Az epicutan teszt során az egyes fémeket, illetve vegyületeiket tartalmazó tesztkészítményeket viszik fel a hát bőrére egyesével egy speciális ragtapasszal. Az eredményt az allergén felvitelének helyén kialakuló bőrelváltozások fajtájából és mértékéből állítják össze. A bőrreakciókat négy napon keresztül naponta kell leolvasni.

A limfocita-transzformációs teszt azon fémek esetében végezhető el, melyek specifikus T limfociták képződését váltják ki. A specifikus T limfocita elraktározza magában a fém "tulajdonságait", aztán a fémmel való második találkozáskor ezek alapján felismeri azt és aktiválódik. Az aktiválódás egyrészt a specifikus T limfocita számának növekedését, másrészt specifikus ellenanyag termelődését jelenti. Amennyiben egy üvegcsészében a vizsgált személy vérét összehozzák a kérdéses fémmel, úgy érzékenység megléte esetén a vérben található specifikus T limfociták ugyanúgy aktiválódnak, mint tennék a szervezeten belül. Ez az aktiváció mérhető, és jellemezhető vele az érzékenység erőssége.

A fémallergia kezelése

A fémallergia egyetlen és leghatásosabb kezelési lehetősége a fém elkerülése. Akinél egyszer kialakult egy fémmel szembeni allergia, a betegséget egész életére hordozza magával. Jelenleg sajnos olyan módszer, ami a fémallergia meglétét megszüntetné, nem áll rendelkezésre. A fém kerülése az ékszerek letevését, a fogászati tömések, implantátumok kicserélését jelenti.

2016. augusztus 15.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek