A bőr alaptípusai

2013. június 26.

A mindennapi bőrápolás során, illetve kozmetikai termékek vásárlása előtt fontos tudnunk, hogy milyen bőrtípusba tartozunk.

Bőrtípusunk ismeretében ápolhatjuk megfelelően bőrünket, minden kozmetikai termék bőrtípustól függően használandó.

A bőr szerkezete és működése révén védi a szervezetet a környezet különböző károsító (mechanikai, hő, fény, vegyi, kórokozók stb.) behatásaival szemben. Emiatt épségének megőrzése alapvető fontosságú.

Normál bőr

Jellemzői: zsír- és víztartalma megfelelő. Rugalmas, puha, selymes tapintású. Pórusai zártak, tiszta, egységes színű.

Ápolása: cél, hogy ezt az állapotot megtartsuk egészséges életmóddal (tápanyag-, rost- és vitamindús étkezés, bő folyadékfogyasztás, elegendő mennyiségű alvás, testmozgás, friss levegő), valamint bőr semleges ph-jú (5-6), lehetőleg természetes adalékanyagot tartalmazó arctej, arcvíz, illetve A- és F-vitamin tartamú bőrtápláló krémek segítségével.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Zsírhiányos/alipikus

Jellemzői: a bőr faggyú és zsírtermelése csökkent. Száraz, érdes tapintású, matt bőr alakul ki. Hűvösebb, szeles időben kipirosodik. Kialakulásának okai Idősebb kor, hormonális illetve anyagcsere zavarok, de a szárító kozmetikumok (alkohol, kamilla) túlzott használata vagy a túl gyakori nem megfelelő mosakodó szerrel való mosakodás is állhat a háttérben.

Kezelés, ápolás: cél a zsírok pótlása és a hidratáltság visszaállítása arctej, illetve vazelinszármazék, ricinusolaj vagy egyéb paraffin tartalmú A-, E-, F-vitaminos nappali krém segítségével.

Zsíros/seborrhoeás – Korpázó seborrhoeás

Jellemzői: a bőr fénytelen, szürkés, korpázóan hámló, zsíros, érdes tapintású. Fekete vagy fehérfejű, kemény, nehezen ürülő mitesszerek jellemzik, melyek a gyakori gyulladások (seborrheas dermatitis) hátterében állnak.

Kialakulásának oka: kialakulásában a környezet szennyeződés, mozgás- és levegőhiány, egészségtelen ételek fogyasztása, stressz, nem megfelelő kozmetikumok használata; valamint anyagcsere és hormon zavarok, emésztőrendszeri betegségek, vérszegénység, vitaminhiány is szerepet játszhat.

Kezelés, ápolás: A javulásban az egészséges életmódnak alapvető szerepe van. Az elhalt hámsejteket kénes vagy glicerines bőrradírozó készítményekkel távolíthatjuk el, alkalmazzunk gyulladáscsökkentő arctisztítókat valamint A-, B-vitamint illetve sztearint tartalmazó krémeket.

Olajos seborrhoeás

Jellemzői: zsírosan, olajosan fénylő, síkos tapintású bőr tág pórusokkal, lágy, könnyen eltávolítható szürkésfekete mitesszerekkel. Színe sápadt, fakó.

Kialakulásának okai: kialakulásában a környezet szennyeződés, mozgás- és levegőhiány, egészségtelen ételek fogyasztása, stressz, nem megfelelő kozmetikumok használata; valamint anyagcsere és hormon zavarok, emésztőrendszeri betegségek, vérszegénység, vitaminhiány is szerepet játszhat.

Kezelés, ápolás: A javulásban az egészséges életmódnak alapvető szerepe van. Az elhalt hámsejteket kénes vagy glicerines bőrradírozó készítményekkel távolíthatjuk el, alkalmazzunk gyulladáscsökkentő arctisztítókat valamint A-, B-vitamint illetve sztearint tartalmazó krémeket.

Száraz/vízhiányos

Jellemzői: érdes, fakó színű a bőr. Petyhüdt, nyúlós tapintású. Pórusai szűkek, melyekben fonalszerű tűkomédók képződhetnek.

bor301Kialakulásának okai: alacsony pártartalmú helyiségekben való tartózkodás, vízelvonó hatású (glicerines) kozmetikumok túlzott alkalmazása, a túlzott napozás, szoláriumozás, valamint belső tényezők (lázas betegségek, cukorbetegség / diabétesz, emésztőrendszeri és hormonális zavarok) lehetnek a háttérben.

Kezelés, ápolás: cél, hogy minél több nedvesség jusson a bőrbe mind külsőleg, mind belsőleg. Fogyasszunk sok folyadékot, használjunk E- és B-vitamint tartalmazó hidratáló krémeket, párologtassunk a lakásban.

Kombinált bőrtípus

Az egyes bőrtípusok önálló előfordulása ritka, a gyakorlatban általában kombinálódnak egymással és különböző fokozatúak lehetnek.

Érzékeny bőr

Nem önálló bőrtípus, de kísérő tünetként minden alaptípusnál előfordulhat. Jellemző rá a kipirosodás, sok kozmetikum irritálhatja, így fontos a hypoallergén, színezőanyagmentes kozmetikumok használata.

Bőrünk őre a hialuronsav2

Bőrünk őre: a hialuronsav

Mindannyiunk rendelkezik vele, s mindannyian elveszítjük egy idő után, majd lázasan küzdünk, hogy hiányát pótoljuk. A bőrünk fiatalságáért felelős, természetes anyagot, a hialuronsavat mutatjuk most be.

A bőrgyógyász 3 tippje narancsbőr ellen2

A bőrgyógyász 3 tippje narancsbőr ellen

Kevés nő mondhatja el magáról, hogy ne küzdene a narancsbőr problémájával. A cellulit leküzdéséhez az alábbi három tanácsot mindenképp meg kell fogadnunk.

Francia nők szépségtippjei

Francia nők szépségtippjei

Mi a titka a francia nők messze földön híres, természetes és kortalan szépségének? Akár a makulátlan arcbőr, akár az egészségese fénylő hajkorona, akár a tökéletesen felöltöztetett hibátlan alak jut eszünkbe róluk, mind azt mutatja: tudnak valamit.

A téli bőrápolás 5 legfontosabb szabálya

A téli bőrápolás 5 legfontosabb szabálya

A hideg beköszöntével nem csupán a ruhatárunkat kell lecserélnünk, de ápolószereinket is, hiszen télen teljesen más ápolásra van szüksége bőrünknek.

Naptej kisokos – Tippek, típusok és faktorszámok

Naptej kisokos – Tippek, típusok és faktorszámok

Nyáron gyakran elfeledkezünk bőrünk védelméről, pedig komoly egészségügyi következményei is lehetnek ennek. Bár bőrünk védelmi rendszerrel rendelkezik, egy átlagos felnőtt csak 20 percet tud eltölteni direkt napfényben leégés nélkül.