A bőr alaptípusai

2013. június 26.

A mindennapi bőrápolás során, illetve kozmetikai termékek vásárlása előtt fontos tudnunk, hogy milyen bőrtípusba tartozunk.

Bőrtípusunk ismeretében ápolhatjuk megfelelően bőrünket, minden kozmetikai termék bőrtípustól függően használandó.

A bőr szerkezete és működése révén védi a szervezetet a környezet különböző károsító (mechanikai, hő, fény, vegyi, kórokozók stb.) behatásaival szemben. Emiatt épségének megőrzése alapvető fontosságú.

Normál bőr

Jellemzői: zsír- és víztartalma megfelelő. Rugalmas, puha, selymes tapintású. Pórusai zártak, tiszta, egységes színű.

Ápolása: cél, hogy ezt az állapotot megtartsuk egészséges életmóddal (tápanyag-, rost- és vitamindús étkezés, bő folyadékfogyasztás, elegendő mennyiségű alvás, testmozgás, friss levegő), valamint bőr semleges ph-jú (5-6), lehetőleg természetes adalékanyagot tartalmazó arctej, arcvíz, illetve A- és F-vitamin tartamú bőrtápláló krémek segítségével.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Zsírhiányos/alipikus

Jellemzői: a bőr faggyú és zsírtermelése csökkent. Száraz, érdes tapintású, matt bőr alakul ki. Hűvösebb, szeles időben kipirosodik. Kialakulásának okai Idősebb kor, hormonális illetve anyagcsere zavarok, de a szárító kozmetikumok (alkohol, kamilla) túlzott használata vagy a túl gyakori nem megfelelő mosakodó szerrel való mosakodás is állhat a háttérben.

Kezelés, ápolás: cél a zsírok pótlása és a hidratáltság visszaállítása arctej, illetve vazelinszármazék, ricinusolaj vagy egyéb paraffin tartalmú A-, E-, F-vitaminos nappali krém segítségével.

Zsíros/seborrhoeás – Korpázó seborrhoeás

Jellemzői: a bőr fénytelen, szürkés, korpázóan hámló, zsíros, érdes tapintású. Fekete vagy fehérfejű, kemény, nehezen ürülő mitesszerek jellemzik, melyek a gyakori gyulladások (seborrheas dermatitis) hátterében állnak.

Kialakulásának oka: kialakulásában a környezet szennyeződés, mozgás- és levegőhiány, egészségtelen ételek fogyasztása, stressz, nem megfelelő kozmetikumok használata; valamint anyagcsere és hormon zavarok, emésztőrendszeri betegségek, vérszegénység, vitaminhiány is szerepet játszhat.

Kezelés, ápolás: A javulásban az egészséges életmódnak alapvető szerepe van. Az elhalt hámsejteket kénes vagy glicerines bőrradírozó készítményekkel távolíthatjuk el, alkalmazzunk gyulladáscsökkentő arctisztítókat valamint A-, B-vitamint illetve sztearint tartalmazó krémeket.

Olajos seborrhoeás

Jellemzői: zsírosan, olajosan fénylő, síkos tapintású bőr tág pórusokkal, lágy, könnyen eltávolítható szürkésfekete mitesszerekkel. Színe sápadt, fakó.

Kialakulásának okai: kialakulásában a környezet szennyeződés, mozgás- és levegőhiány, egészségtelen ételek fogyasztása, stressz, nem megfelelő kozmetikumok használata; valamint anyagcsere és hormon zavarok, emésztőrendszeri betegségek, vérszegénység, vitaminhiány is szerepet játszhat.

Kezelés, ápolás: A javulásban az egészséges életmódnak alapvető szerepe van. Az elhalt hámsejteket kénes vagy glicerines bőrradírozó készítményekkel távolíthatjuk el, alkalmazzunk gyulladáscsökkentő arctisztítókat valamint A-, B-vitamint illetve sztearint tartalmazó krémeket.

Száraz/vízhiányos

Jellemzői: érdes, fakó színű a bőr. Petyhüdt, nyúlós tapintású. Pórusai szűkek, melyekben fonalszerű tűkomédók képződhetnek.

bor301Kialakulásának okai: alacsony pártartalmú helyiségekben való tartózkodás, vízelvonó hatású (glicerines) kozmetikumok túlzott alkalmazása, a túlzott napozás, szoláriumozás, valamint belső tényezők (lázas betegségek, cukorbetegség / diabétesz, emésztőrendszeri és hormonális zavarok) lehetnek a háttérben.

Kezelés, ápolás: cél, hogy minél több nedvesség jusson a bőrbe mind külsőleg, mind belsőleg. Fogyasszunk sok folyadékot, használjunk E- és B-vitamint tartalmazó hidratáló krémeket, párologtassunk a lakásban.

Kombinált bőrtípus

Az egyes bőrtípusok önálló előfordulása ritka, a gyakorlatban általában kombinálódnak egymással és különböző fokozatúak lehetnek.

Érzékeny bőr

Nem önálló bőrtípus, de kísérő tünetként minden alaptípusnál előfordulhat. Jellemző rá a kipirosodás, sok kozmetikum irritálhatja, így fontos a hypoallergén, színezőanyagmentes kozmetikumok használata.

Arcápolás kisokos: az arctisztítás művészete

Arcápolás kisokos: az arctisztítás művészete

Annak érdekében, hogy megfelelően meg tudjuk tisztítani az arcunkat, ismernünk kell annak lépéseit, továbbá tudnunk kell, hogy milyen a bőrtípusunk.

Szervezetünk gumija, a kollagén

Szervezetünk gumija, a kollagén

A kollagén egy olyan fehérje, melyet szervezetünk aminosavak segítségével képes előállítani. Többek közt a bőrünk rugalmasságáért felel, de számos más jótékony hatása is van.

Folyadékpótlás nyáron – Mit, mikor és mennyit igyunk?

A folyadékpótlás szükségességét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Legfőképp a nyári, forró hónapok alatt kell erre a leginkább odafigyelnünk. Körbejártuk: mikor, mit és mennyit ajánlott innunk.

Nyárra készülünk: A helyes borotválkozás szabályai

Nyárra készülünk: A helyes borotválkozás szabályai

Most már tényleg jön a tavasz, és egyre gyakrabban kerülnek elő a szoknyák, majd a rövidnadrágok. Ezekhez viseléséhez pedig sima láb dukál, aminek eléréséhez az egyik legkönnyebb és leggyorsabb mód a borotválkozás.

A bőrgyógyász 3 tippje narancsbőr ellen2

A bőrgyógyász 3 tippje narancsbőr ellen

Kevés nő mondhatja el magáról, hogy ne küzdene a narancsbőr problémájával. A cellulit leküzdéséhez az alábbi három tanácsot mindenképp meg kell fogadnunk.