A bölcsességfogakról

A bölcsességfogakról

Kapcsolódó tünetek:

Bizonyos egyéneknél a bölcsességfogak egyáltalán nem bújnak ki, hiányozhatnak is, de olyan eset is előfordult már, hogy az egyik vagy másik hiányzott.

Panaszok a bölcsességfogak körül

A bölcsességfogaknál már az eleve problémát jelenthet, ha nem megfelelő helyzetben bújnak elő (vízszintesen, ferdén, dőlve, stb.). A szerencsétlen módon fejlődött és kinőtt bölcsességfog torlódást és sérülést okozhat a szomszédos fogakban, az állkapocsban és az idegekben is.

Azok a bölcsességfogak, melyek az őrlőfogakra hajlanak, védtelenebbé teszik azokat (és saját magukat is) a fokozott plakk-képződés és ételmaradék felhalmozódás tekintetében.

A bölcsességfogak sokszor a lágy szövetek vagy az állkapocs „csapdájába” is eshetnek azáltal, hgy csak részben (vagy egyáltalán nem) bújnak elő, ezt impaktált fognak nevezik. Ilyen szempontból a félig előbújt fog a veszélyesebb, mely utat enged a kórokozóknak, fájdalmas gyulladás, duzzanat, állkapocs merevség alakulhat ki. Nem mellékesen ezek hajlamosabbak a szuvasodásra és a különböző fogínybetegségekre, mivel nehezen elérhetők, problémásabb a fogkefével vagy fogselyemmel elérni őket.

Előbújt vagy sem?

A rossz pozícióban lévő bölcsességfog többféle problémát okozhat, valószínűleg érezni fogja. A tünetmentes, panaszt nem okozó egyéneknek is érdemes rákérdezni fogak helyzetére, illetve rendszeres röntgenfelvétellel nyomon követhető az állapotuk, elhelyezkedésük, így a komolyabb problémák megelőzhetők.

Megeshet, hogy a fogorvos a fogak eltávolítását javasolja, mielőtt fájdalmas folyamatokat indítanának be, ez a művelet fiatalabb korban egyszerűbb, mert a fog gyökere nem alakult ki teljesen, és a csont sem olyan sűrű, sajnos idősebbeknél a gyógyulás is több időt vesz igénybe.

Ha el kell távolítani…

A bölcsességfog likvidálása, annak egyszerűsége nagyban függ annak elhelyezkedésétől. A fogínyt már átszakított eltávolítása nem különbözik a többi fogétól, viszont ha a fogíny alatt található, illetve beágyazódott az állkapocsba, az ínyt be kell metszeni, valamint szükség lehet a fog fölötti csontrész eltávolítására. Az ilyen fogat sokszor nem egyben, hanem kisebb darabokban távolítják el.

Szövődmények is lehetnek

A bölcsességfog eltávolításának lehetséges szövődménye a nem megfelelő vérrögképződés a fog helyén. A gyógyulás ilyenkor elhúzódik, fájdalmas lehet és néha kellemetlen szájszagot is okoz.

Ritkábban előforduló szövődmény a paresztézia: a fog eltávolítása során megsérülhetnek az idegek a nyelv, ajak vagy áll zsibbadását okozva, ez bizony eltarthat néhány napig, hétig, hónapig is.

2016. október 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek