5 házi praktika az ínyfájdalom csökkentésére

5 házi praktika az ínyfájdalom csökkentésére

Kapcsolódó tünetek:

Sok esetben azért fáj valakinek az ínye, mert valami olyan problémája van, ami kihatással van az ínyére is, vagy egyszerűen túl durván mos fogat. Lássuk, hogy milyen további okai lehetnek:
  • fekély, seb
  • különböző fogászati ​​eszközök
  • nők esetében különböző hormonális változások
  • ínygyulladás, ami gyakran ínyvérzéshez is vezethet
  • gombás fertőzés
  • parodontitis, ami attól alakulhat ki, ha nem kezelik rendesen az ínygyulladást
  • száj- vagy torokrák, bár ez ritka
A lentebb felsorolt házi gyógymódok csökkenthetik a fájdalmat, illetve enyhébb eseteknél akár teljesen el is mulaszthatják azt. Amennyiben állandó vagy nagyon intenzív a fájdalom, ajánlott egy orvos felkeresése.
  1. Hideg vagy meleg borogatás
A borogatás sokat segíthet a duzzanat elmulasztásánál, aminek következtében a fájdalom is enyhül. A meleg borogatáshoz tegyünk egy tiszta kendőt meleg vízbe, jól facsarjuk ki, majd nyomjuk az arcunk azon részére, ahol a fájdalmat érezzük. Ha a hideg borogatás szimpatikusabb, akkor a legegyszerűbb megoldás, ha jeget használunk.
  1. Sós víz
A sós vízzel történő öblögetéssel csökkenteni tudjuk a káros baktériumok számát, ami enyhíthet a duzzanaton és a fájdalmon. Ehhez keverjünk össze negyed teáskanálnyi sót egy pohár langyos vízzel, majd öblítsük ki vele a szánkat, illetve gargalizáljunk vele, mielőtt kiköpnénk. Ezt az kezelést naponta többször is megismételhetjük.
  1. Tea filter
Nagyon sok tea tartalmaz csersavat, ami képes csökkenteni az ínyfájdalmat azáltal, hogy megöli azokat a baktériumokat, melyek irritálják az ínyt. A zöld, a hibiszkusz és a fekete tea tartalmazza a legtöbb csersavat, így ajánlott ezek közül választani. A tea filtert mártsuk pár percre forró vízbe, majd vegyük ki és hagyjuk picit hűlni. Amikor még meleg, tegyük közvetlenül a fájdalom helyére, és hagyjuk rajta kb. 5 percig.
  1. Fűszerekből készült krém
A gyógynövények, illetve fűszerek jótékony hatásait már évszázadok óta ismerjük, így nem meglepő, hogy az ínyfájdalomra is hatásosak. Készítsünk pasztát szegfűszeg vagy kurkuma őrleményből. Egy kevés vízből és valamelyik fűszer őrleményéből keverjük ki a krémet, amivel mindössze be kell kennünk a fájdalom helyét, hatni hagyjuk pár percig, majd kiöblítjük a szánkat.
  1. Recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók
Végső esetben próbálkozhatunk különböző fájdalomcsillapítókkal is, például paracetamol vagy ibuprofen tartalmúakkal.
2019. október 19.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek