A 7 legfontosabb dolog, amit a kalciumról tudni kell!

A 7 legfontosabb dolog, amit a kalciumról tudni kell!

Kapcsolódó tünetek:

  • 1. A kalcium minden élő sejt építőköve, épp ezért nélkülözhetetlen a szervezet számára. A csontok és a fogak építőanyaga, de emellett a véralvadáshoz, a szívműködéshez, az idegrendszer és az izmok működéséhez is nagy szükség van rá.
  • 2. Segíti a vas és a B12-vitamin felszívódását, hatását a magnéziummal, a foszforral és a D-vitaminnal együtt fejti ki legjobban.
  • 3. A kalcium az egyik legnehezebben emészthető és felszívódó elem. A legtöbb élelmiszerben megtalálható egyéb vegyületek, mint például a vörös húsokban, üdítőitalokban lévő foszfátok nem engedik a kalciumot lebomlani és oldott állapotba kerülni. Felszívódása teljes mértékben a bélben levő D-vitamin jelenlététől függ.
  • 4. Szervezetünk megfelelő működéséhez naponta 800-1200 mg kalcium bevitele ajánlott, de aki aktívan sportol, akár 1500-2000 mg is lehet a kalciumigénye.

  • 5. A csontritkulás elkerülésében segít a tudatos, kalciumban és ásványi anyagokban gazdag étkezés és a rendszeres mozgás. Egy fiatal lány esetében a csonttömeg mintegy 40 százaléka az ifjúkorban képződik. Vagyis a még fiatalon jól megalapozott csontrendszer jelenti a csontritkulás legjobb ellenszerét, megelőzését.
  • 6. Kalciumban gazdag élelmiszerek: a tejtermékek (tej, sajt, túró, joghurt), a zabpehely, a szezámmag, az olajos magvak, a bab, a lazac és a brokkoli
  • 7. Mivel kalciumot sok étel tartalmaz, úgy tűnhet, hogy nagyon egyszerűen hozzájutunk, ennek ellenére a felnőtt lakosság jóval kevesebbet visz be szervezetébe az ajánlott mennyiségnél. A kalciumhiány tünetei: a haj elvékonyodása, fénytelenné, töredezetté válása, a körmök gyengesége és fénytelensége. Ezenkívül az ingadozó vérnyomás, a heves szívdobogás, a kellemetlen izomgörcsök és a végtagzsibbadás is intő jel lehet. A gyakori fogfájás és a szuvasodó fogak is arra figyelmeztetnek, hogy érdemes jobban odafigyelni a kalcium pótlására.
2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek