6 tipp a tesztoszteron szint emelésére

6 tipp a tesztoszteron szint emelésére

Kapcsolódó tünetek:

A tesztoszteron egy olyan hormon, mely befolyással van a férfiak termékenységére, hajnövekedésére, csontsűrűségére és az általános közérzetére. 30 év felett azonban csökkenni kezd ennek szintje, ami ellen sokan tenni szeretnének. Erre adunk pár hasznos tippet.

#1 tipp – Fogyás

A túlsúlyos férfiak viszonylag egyszerűen tudják növelni a tesztoszteron szintjüket, méghozzá a böjt és az edzés kombinációjával. A böjttel nem csupán az anyagcserénket tudjuk optimalizálni, hanem természetes módon növelni tudjuk a szervezetünk tesztoszteron szintjét. Az anyagcserénkre és az izomépítésre nagyon jó hatással vannak a rövid, ám intenzív gyakorlatsorozatok, melyeknek következményeként több lesz a tesztoszteronunk. A nehéz súlyok és komplex gyakorlatok hatására beindul a fehérjeszintézis, továbbá a tesztoszteron termelése. A böjtölésnek szintén van egy ilyen pozitív hozadéka, ugyanis a következő étkezés során olyan hormonok termelődnek, melyek serkentik a tesztoszteron termelését és az izomépítést.

#2 Tipp – Mikrotápanyagok

A különféle mikrotápanyagok jelentős mértékben befolyásolják a tesztoszteron előállítását, főleg a D3-vitamin és a cink. Előbbihez leginkább a napsugarak által jutunk hozzá, ugyanis az élelmiszerekben nem fordul elő túl nagy mennyiségben. Ebből kifolyólag a téli hónapokban fokozott figyelmet kell szentelnünk a D3-vitamin bevitelére. Amennyiben táplálkozással szeretnénk bejuttatni ezt a vitamint a szervezetünkbe, akkor figyeljünk arra, hogy zsírral együtt tegyük ezt, ugyanis ez egy zsírban oldódó vitamin.

A cink szintén jó hatással van az immunrendszerünkre, a bőrünkre, a szövetnövekedésre és a hormonszintézisre. Ha figyelünk a mikrotápanyagok bevitelére, növelni tudjuk a tesztoszteron szintünket.

#3 Tipp – Zsírok

Az étkezési zsírokat nem szabad alábecsülni! Ezek endokrin anyagok, ami azt jelenti, hogy hormonokat termelnek, azaz közvetlen szerepük van a szervezetünk hormonszintézisében. Aki csak alacsony zsírtartalmú élelmiszereket fogyaszt, az a tesztoszteron szintjét sem fogja tudni megemelni. Épp ezért figyeljünk az esszenciális zsírok napi bevitelére, hogy mindig magas legyen a tesztoszteron szintünk.

#4 Tipp – Stressz

A stressz köztudottan rossza hatással van ránk, így értelemszerűen a tesztoszteron szintünkre is. Próbáljunk meg minél jobban előre tervezni, és kerülni a stresszt annak érdekében, hogy mentálisan és testileg is kipihentebbek legyünk. Ezáltal ennek a fontos hormonnak a szintje sem fog nagy mértékben lecsökkenni.

#5 Tipp – Pihenés

Az elegendő alvás elengedhetetlen, ha a tesztoszteron szintünk növelése a cél. Aki ezt nem tartja be, annak nem tud megfelelően regenerálódni a szervezete, csökken a tesztoszteron termelődése, illetve rossz hatással van a szintézisre.

#6 Tipp – Cukor

A cukor fogyasztása megnöveli az inzulin-anyagcserét, ami pedig csökkenti a tesztoszteron termelését. Épp ezért olyan fontos, hogy az anyagcsere és az izomépítés érdekében minél jobban kerüljük a fehér cukor- és fruktóztartalmú élelmiszereket, továbbá a gabonatermékek fogyasztását is.

2021. szeptember 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek