A D-vitamin előnyei – Életmentő is lehet

2021. február 22.

Kapcsolódó tünetek:

Vitaminhiány

A D-vitamin jelentősége leginkább a téli időszakban kerül előtérbe, amikor a kevesebb napsütés miatt fokozottan oda kell figyelnünk a pótlására. Felmerül a kérdés, hogy egyáltalán miért olyan fontos eme vitamin a szervezetünknek. Most megtudjuk.

A D-vitamin előnyei - Életmentő is lehet

A D-vitamin előnyei - Életmentő is lehet

Engedjük be a napfényt!

A D-vitamint sokan a nap vitaminjának is nevezik, ugyanis a szervezetünk a napfény hatására termeli. Fontos megemlíteni, hogy a különféle napvédő krémek használata elengedhetetlen a nyári időszakban, hiszen ezek alkalmazása óv a bőrráktól, emiatt azonban a szervezetünk kevesebb D-vitamint képes termelni. Épp ezért azt javasolják az orvosok, hogy egy nap legalább 15 percet töltsünk fényvédő krémek nélkül a napon, hogy a testünk elő tudja állítani a számára szükséges D-vitamin mennyiséget.

Egészségesebb várandósság és kisbabák

Azoknál az állapotos nőknél, akik szervezetében alacsony a D-vitamin szint, előbb fordulhat elő az úgynevezett preeklampszia, aminek következtében nagyon megemelkedik a vérnyomás, és súlyosabb esetekben akár rángógörcsök is előfordulhatnak. A nem megfelelő D-vitamin szint továbbá eredményezhet koraszülést, alacsony születési súlyú csecsemőket, és a császármetszés rizikója is megnő.

Véd a cukorbetegségtől

Azoknál a gyerekeknél, akik 1 éves korukig elegendő D-vitamint kapnak, sokkal kisebb eséllyel alakul ki 1-es típusú cukorbetegség. Kutatások bizonyítják, hogy azoknál a gyermekeknél, akik 1 éves korukig naponta 2000 nemzetközi egységnyi D-vitamint kapnak, 88 százalékkal csökken a cukorbetegség kialakulásának lehetősége.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Véd az autoimmun betegségektől

Egyre többen szenvednek különböző autoimmun betegségekben, ami a D-vitaminnal van összefüggésben. Az alacsony D-vitamin szint megnöveli a reumás ízületi gyulladás, a Crohn-betegség, a szklerózis multiplex, illetve a lupus kialakulásának a rizikóját.

Erősíti a csontokat

A D-vitamin és a kalcium együtt dolgoznak azért, hogy egészségesek és erősek legyenek a csontjaink. D-vitamin segíti a kalcium munkáját, így nélküle a csontjaink sokkal törékenyebbek lennének. Hiánya gyerekek esetében az úgynevezett angolkór kialakulását eredményezheti, felnőtteknél pedig csontlágyulást.

Megelőzheti a mellrák kialakulását

Egy kutatás kimutatta, hogy a megfelelő D-vitamin szint csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét. Azon nők esetében, akik fiatal felnőttként sok időt töltöttek a napon, továbbá a D-vitamin szintjük is megfelelő volt, jelentősen redukálódik a rizikó, hogy később mellrákot diagnosztizálnak náluk. Az emlőrákon kívül a vastag- és végbélrák, a prosztatarák és a hasnyálmirigyrák kialakulásának rizikóját is mérsékli.

Erősíti a szívet

200 olyan gén található a szív- és érrendszerben, amit a D-vitamin szabályoz, így képes például meggátolni, hogy a koleszterin eltömítse az artériákat, továbbá javítja a sejtek működését a szívben. Egy új kutatás szerint a D3-vitamin képes helyreállítani a szív- és érrendszer olyan károsodásait, melyeket a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség okoztak. Egyre több orvos jön rá arra, hogy a legtöbb szívinfarktusos beteg esetében alacsony volt a szervezet D3-vitamin szintje. Ez nem azt jelenti, hogy ez a tény okozta a szívinfarktust, mindössze megnövelte a rizikót.

Véd az elhízástól

Egy amerikai kutatás arra a megállapításra jutott, hogy az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező várandós nők gyermekei nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyos felnőttek.

Erősíti a tüdőt

Amennyiben egy állapotos nő szervezetében kevés a D-vitamin, jelentősen megnő a születendő gyermek esetében az asztma vagy más tüdő- és légúti megbetegedés kialakulásának a rizikója.

Megvédi az agyat

Az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező emberek esetében nagyobb eséllyel alakulhat ki az Alzheimer-kór vagy más demenciával járó megbetegedés.

Kivédi a náthát és az influenzát

Ha szóba kerül a nátha vagy az influenza, akkor vitaminok kapcsán mindenkinek a C-vitamin és a cink jelentősége jut az eszébe. Pedig a D-vitamin szerepe is nagyon fontos, ugyanis ha megfelelő a szintje a szervezetünkben, akkor nagy eséllyel el sem kapjuk ezeket a betegségeket.

Segít megszüntetni a fejfájást

A krónikus fejfájást nagyon nehéz kezelni. Egy új kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az alacsony D-vitamin szint megnöveli a kialakulásának az esélyét. Azoknak a férfiaknak kétszer nagyobb eséllyel fájt a fejük, akiknek szervezetében nem volt elegendő D-vitamin, mint azoknak, akiknek megfelelő volt a szintje.

Miben van sok folsav?

Miben van sok folsav?

A folsav nagyon fontos a szervezetünk számára, hiszen többek közt a sejtosztódásban is központi szerepe van. Hiánya kihatással lehet a nyálkahártyáinkra, a bőrünkre és a körmeinkre. Cikkünkben sorra vesszük a legjobb folsavtartalmú ételeket.

Ezek a legfontosabb vitaminok – életkor szerint

Ezek a legfontosabb vitaminok – életkor szerint

Életünk során rengeteg vitaminra van szükségünk, azonban folyamatosan változik, hogy melyikből mennyit kell bevinnünk a szervezetünkbe.

A legfontosabb vitaminok a nagyvárosban élőknek

A legfontosabb vitaminok a nagyvárosban élőknek

A nagyvárosok egyik legnagyobb hátránya, a légszennyezettség, milliárdokat érintő probléma. Azonban egy nemrégiben készült amerikai kutatás szerint a vitaminok megoldást jelenthetnek erre.

10 étel, amiben több a kalcium, mint 1 pohár tejben

10 étel, amiben több a kalcium, mint 1 pohár tejben

A kalcium szó hallatán legtöbbünknek elsőre a tej jut az eszébe, pedig több olyan élelmiszer van, ami szintén sokat tartalmaz ebből a fontos ásványi anyagból. Lássuk, hogy melyek ezek.

Miben van sok A-vitamin?

Miben van sok A-vitamin?

Az A-vitamin nem csupán antioxidáns tulajdonságáról ismert, de megakadályozhatja a szemszárazságot és a különféle szemgyulladásokat, immunerősítő, továbbá serkenti a sejtek növekedését, és segít a bőr és a nyálkahártyák felépítésében.

Összes cikk Vitaminok, táplálékkiegészítők témában