5 dolog, amit nem kellene csinálnunk megfázáskor

2020. január 13.

Kapcsolódó tünetek:

immunrendszer gyengesége

Az influenza szezon a nyakunkon. Ilyenkor extra figyelmet igényel a megfázásunk, hogy ne csináljunk komolyabb bajt se magunknak, se másoknak. Nézzük most, mi az az 5 dolog, amit semmiképpen ne tegyünk meg betegen.

5 dolog, amit nem kellene csinálnunk megfázáskor

5 dolog, amit nem kellene csinálnunk megfázáskor

Ne hordjuk ki lábon

Annak ellenére, hogy sok helyen nem nézik jó szemmel a betegségre kivett szabadnapokat, mindenki jobban jár, ha inkább otthon maradunk egy komolyabb megfázás vagy influenza alkalmával. Ne ringassuk magunkat abban a hitben, hogy helyesen tesszük, ha jól feltankolunk gyógyszerekkel és lábon kihordjuk a betegséget azért, hogy be tudjunk menni munkahelyünkre. Ilyenkor általában csak rontunk ezzel a helyzeten. Azon kívül, hogy nem hagyunk szervezetünknek elegendő időt a felépülésre és pihenésre, még könnyedén megfertőzhetünk másokat is, hiszen az influenza különösen könnyen terjed, és már egy betegen dolgozó ember is veszélyeztetheti az egész iroda egészségét. Áldozzuk rá azt a pár napot, és maradjunk inkább otthon, míg fel nem épülünk.

Nem kell az ügyeletre rohanni

Míg bizonyos csoportokat – például a kisgyermekeket, 65 évnél idősebbeket, várandós nőket vagy krónikus betegségben szenvedőket – súlyosabban érint egy erősebb megfázás, ha nem tartozunk ezek közé, szervezetünknek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy az orvosunk által ajánlott gyógyszerek és egy kis pihenés segítségével legyőzze a vírust. Ha tehát nem érzékelünk valóban súlyos, fenyegető tüneteket, nem fontos az ügyeletre rohannunk. Hagyjuk meg inkább a helyet azoknak, akiknek arra valóban szüksége van.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Ne hanyagoljuk el a kézmosást

Ha influenzában szenvedünk, akár egy villanykapcsoló vagy egy kilincs megérintésével is könnyedén megfertőzhetjük a velünk egy háztartásban élőket. Így akkor se feledkezzünk meg a napi többszöri kézmosásról, ha egész nap az ágyban gubbasztunk. Különösen, mivel a vírus szobahőmérsékleten akár 24 órán keresztül képes életben maradni.

Felejtsük el a jéghideg zuhanyt

Lehet, hogy a nagyi még a jeges fürdőre esküdött, ha magas lázzal küzdöttünk, a legújabb kutatások szerint mégsem ez a megfelelő megoldás a testhőmérséklet csökkentésére. Szakértők szerint ugyanis a jeges víz végül még feljebb viheti a hőmérsékletünket, ahogy a testünk próbál ellenállni a hidegnek, ezért ma már inkább a langyos vizet ajánlják, mint a láz legjobb elűzőjét.

Ne duplázzuk a gyógyszereket

Megfázás esetén sokan nyúlunk automatikusan a patikákban kapható, különféle tabletta, por vagy ital formájú készítmények után, hogy gyorsabban csillapíthassuk lázunkat és fejfájásunkat, illetve csökkenthessük az elhasznált zsebkendők számát. Azonban, mielőtt feltöltjük gyógyszeres fiókunkat, érdemes utánanézni, milyen hatóanyagok is vannak a megvásárolt készítményekben, mivel azok sok esetben egyezhetnek egymással, vagy más, általunk már szedett – például alvást segítő vagy köhögést csillapító – gyógyszerekével. Bizonyos hatóanyagokból pedig a túl nagy bevett mennyiség májkárosodáshoz vezethet.

megfázás elleni tippek

6 tanács, hogy NE fázzunk meg

Íme a leghasznosabb megfázás elleni tippek!

5 jel, hogy legyengült az immunrendszerünk

5 jel, hogy legyengült az immunrendszerünk

Immunrendszerünk szervezetünk védelmezőjeként harcol az egészségünket fenyegető kórokozók ellen. Ha védelmi rendszerünk nem működik hibátlanul, azt számos jelből észre vehetjük. Mutatjuk, melyek ezek.

Ezért vagyunk este rosszabbul betegség esetén

Ezért vagyunk este rosszabbul betegség esetén

Mostanában meg volt fázva, esetleg influenzás volt? Akkor biztosan Ön is tapasztalta, hogy estére sokkal rosszabbul érezte magát, mint a nap többi részében. Most megtudhatja, hogy ez miért van.

megfázás elleni tippek

Jelen lenni saját életünkben (x)

Csak azt tudnám minél többekkel megértetni: sokkal könnyebb az egészségünket megvédeni, mint betegségből felépülni.

Népszerű tévhitek az influenzáról 750

Népszerű tévhitek az influenzáról

Van, aki antibiotikumokat követel, amint kiderül, hogy influenzás, mások rettegnek a fertőzés elleni védőoltásoktól és egyesek szerint pedig ez a betegség egyáltalán nem is veszélyes. Az influenzával kapcsolatban számos tévhit terjed, össze is gyűjtöttük, melyek ezek!

Összes cikk Megfázás, influenza témában

Kulcsszavak: ,