4 egészségügyi probléma, amin segíthet a szelfi

2018. október 7.

Kapcsolódó tünetek:

depresszió érzése

Bár sok rossz is sült már ki a folyamatos szelfizésből, egy magunkról készült kép egészségügyileg még segíthet is. Több olyan eset is előfordult már ugyanis, hogy ezekről az ’önfotókról’ ismerték fel súlyos problémák tüneteit.

4 egészségügyi probléma, amin segíthet a szelfi

4 egészségügyi probléma, amin segíthet a szelfi

  1. Agyvérzés

Augusztusban a 63 éves Juanita Branch életét mentette meg a szelfizés, mikor az elkattintott fotó után észrevett valami furcsát önarcképén: arcának egyik oldala különbözött a másiktól, beesettnek, petyhüdtnek tűnt. Minden szelfinél csak jobban és jobban látta a különbséget, így kórházba sietett, ahol megállapították, hogy az agyvérzés közvetlen veszélye fenyegeti. Mivel az orvosok a nő telefonján az elkészült fotók idejét is meg tudták nézni, még volt lehetőségük egy, a vérrögöt szétrobbantani képes gyógyszert adni neki, ami megmentette az életét. A TPA nevű tablettát azonban csak az agyvérzés legelső tüneteinél lehet biztonságosan alkalmazni, így ha nem készült volna önfotó, a szakemberek sem tudták volna ilyen hatékonyan kezelni a helyzetet.

  1. Melanoma

Cloe Jodan, a 21 éves lány is a fotózásnak köszönheti egészségét. A fiatalnak ugyanis születésétől fogva egy nagyobb méretű anyajegy volt a hasán, amely az utóbbi időben változni kezdett méretében, színében és alakjában egyaránt, azonban Cloe először még ignorálta ezeket a tüneteket. Végül azért fordult orvoshoz, mert az elkezdte zavarni a bikiniben készített szelfiken. Pár vizsgálat után egyértelművé vált, hogy melanoma alakult ki a lánynál, és az anyajegyet sebészeti úton sietve eltávolították.

  1. Depresszió

2017-ben, a Harvard és a Vermonti Egyetemek közösen készített tanulmánya során a kutatók 166, olyan önkéntes Instagram aktivitását és képeit vizsgálták, akik felfedték mentális kórtörténetüket is. Az elemzések alatt a szakemberek azonosítani tudtak több olyan jelet is, melyek a depresszióban szenvedők körében gyakoriak voltak. Ilyen volt például a sötétebb szürke és kék tónusok használata, a fotókon szereplő emberek alacsony száma, valamint az inkwell nevű filter előnyben részesítése. Végül a kutatók programot is fejlesztettek ezek keresésére, amely 70 százalékban sikeresen azonosította a depresszióban szenvedőket.

  1. Paraziták

Egy 32 éves hölgy is szelfijein fedezte fel, hogy probléma van: egy dudort látott feltűnni és néha eltűnni arcán. A történtekről egy 2018-ban publikált esettanulmány is született, ami elmondja, hogy a dudor egy élősködő féreg volt, amely a nő szervezetébe jutott. A fotók különösen fontosnak bizonyultak, mivel nyomon lehetett követni általuk a púp mozgását és növekedését. Azonban a hölgyet kezelő orvos, Dr. Vladimir Kartasev arra is felhívta a figyelmet, hogy mindenkinek fontos lenne szelfikkel dokumentálnia, ha hasonlót tapasztal, mivel egyes orvosok, akik nem ismerik jól az ilyen betegségeket, hajlamosan rá, hogy nem hisznek a páciensnek, mikor az beszámol a folyton mozgó jelenségről.

A Hold állása valóban befolyásolja közérzetünket?

A Hold állása valóban befolyásolja közérzetünket?

Történelmünk során a Nap és a Hold fontos szerepet töltött be a kultúrákban, a civilizációk működésében és a spirituális életben is. Az egészségünkre gyakorolt hatása azonban heves vitákat vált ki, ezért érdemes mélyebbre ásni.

Humor nélkül nincs egészséges agy

Humor nélkül nincs egészséges agy

„A nevetés a legjobb orvosság” – sokáig azt gondoltuk, hogy ez csak egy közhely, de a tudósok kiderítették, hogy van valóságalapja. A nevetés nem csupán boldogsághormonokkal árasztja el a szervezetünket, de még agyunk teljesítőképességét is növeli.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában