A vesegörcs okai és kezelése

vesegörcs

Kapcsolódó tünetek:

A vesegörcs nagyon erős fájdalom, sokszor a szülés fájdalmaihoz szokták hasonlítani. Könnyen felismerhetőek a tünetei, és gyógyszer segítségével - görcsoldókkal és fájdalomcsillapítók együttes bevételével - csillapíthatóak az erős fájdalmak. Általában a deréktájon kezdődik, és ferdén előresugárzik egészen a lágyékhajlatig. Sápadtsággal, hányingerrel, hányással társulhat, és néha székletürítési zavart is okoz.  Sokszor puffadás és láz is kíséri a vesegörcsöt. A gyógyszerek mellett fontos a nagy mennyiségű folyadék fogyasztás is, ugyanis ez növeli a vizelet mennyiségét, a vizelettel pedig kiürül a vesekő.

A vesekő az oka mindennek

Sokan észre sem veszik, hogy vesekő van a testükben, egészen addig, míg a kő el nem mozdul a helyéről, és nem alakul ki emiatt a görcsös fájdalom. A kő sokáig tünetek kísérete nélkül fejlődik, azonban mikor elmozdul vagy elakad a vizeletelvezető rendszerben, fájdalmas vesegörcsöt okozhat. Ha a kő elzárja a vizeletürítő csatornát, a vizelet mennyisége csökkenhet, és van, hogy véressé válik, ez azt jelzi, hogy a kő felsértette a nyálkahártyát. Amikor a vesekő kiürült, a fájdalmas panaszok is megszűnnek, és a páciens azonnal jobban érzi magát. Ám fontos azt is tudni, hogy vannak akkora méretű vesekövek is, amelyek olyan nagyok, hogy nem tudnak a húgycsőben elindulni, ezért görcsöt nem is váltanak ki.

Mi okozza a vesekövet?

Több oka is lehet a vesekő kialakulásának: akár a mozgás-, sport hiányos életmód, akár a rossz étkezési szokások, akár a nagyon kevés víz fogyasztása. Akár gyerekeknél is előfordulhat vesekövesség. Ezt az orvosok a túlzott gyorsétel fogyasztással hozzák összefüggésbe. A chips, hamburger, sült krumpli és egyéb túlzottan sós ételek fokozhatják a vesekő kialakulásának esélyét. A túl kevés víz fogyasztása és a sport mentes életmód is előidézheti a vesekövességet.

Teendők

Amíg a kő nem távozott a vizelettel, rengeteg vizet kell itatni a vesegörccsel küzdő beteggel és bármennyire nehéz is ilyenkor a mozgás, mégis segít a vesekő kiürítésében. Ha a kő továbbra sem ürül ki, urológiai beavatkozás szükséges. Általában ez az ultrahangos  kőzúzás, de előfordulhat, hogy a kő eltávolítása csak műtéttel lehetséges.
2017. szeptember 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek