Jóból is megárt a sok - a túl sok alvás okai és okozatai

Jóból is megárt a sok - a túl sok alvás okai és okozatai

Kapcsolódó tünetek:

Az alvásigény egyénenként változik, függ az életkortól, a napi aktivitástól, az életkörülményektől és az egészségi állapottól. A szakemberek egybehangzó véleménye szerint egy egészséges felnőtt ember alvásszükséglete napi 7-9 óra. A tartósan ennél kevesebb és több alvással eltöltött idő egyaránt nem jó.

A túl sok alvás hátterében megbújó betegségek:

  • Alvási apnoé: alvás közben időnként kimarad a légzés, ami megszakítja a normál alvásritmust, így az érintett csak hosszabb idő alatt tudja kipihenni magát – ha ez egyáltalán sikerül.
  • Alvászavar: egyre több ember szenved kisebb vagy nagyobb alvászavarban, melynek köszönhetően többször felébred éjszakánként, így nem tud elég mélyen és pihentetően aludni.
  • Depresszió: Ezt a betegséget a közöny, a rosszkedv, a pesszimista világlátás és a levertség mellett speciális alvászavar is jellemzi.
  • Vérszegénység: tipikus tünete a fáradtság, erőtlenség és emiatt a sok alvásra való igény.
  • Daganatos megbetegedés: ha a megnövekedett alvásszükséglet mellett azt is észrevesszük, hogy állandóan fáradtak, kimerültek vagyunk, egy-egy testrészünkben fájdalmat érzünk, forduljunk orvoshoz! Érdemes egy alaposabb kivizsgálásnak alávetnünk magunkat.

Betegségek, melyek összefüggést mutatnak a túl sok alvással:

  • Depresszió: számos vizsgálat bebizonyította, hogy a túl sok alvás megnöveli a depresszió és a különféle hangulatzavarok kialakulásának kockázatát.
  • Agyi funkciók romlása: ez főképp idősebb embereket veszélyeztet, ha a normálisnál tartósan több időt töltenek alvással. Leginkább a kognitív képességekre van rossz hatással és a memóriát rontja.
  • Cukorbetegség: a normálisnál több alvás megkétszerezi a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ezt még tetézi az, ha az illető egyébként is túlsúlyos, helytelenül táplálkozik, keveset mozog, dohányzik és öröklött hajlama is van a betegségre.
  • Testsúlygyarapodás, elhízás: a túl sok alvás a testsúly alakulását is kedvezőtlenül befolyásolja, attól függően persze, hogy az illető mennyire aktív életet él és hogyan táplálkozik.
  • Szív- és érrendszeri betegségek: számos, főképp tengerentúlon végzett kutatás alátámasztotta: ha tartósan 8 óránál többet alszunk, megnő a szívbetegségek kockázata.
Mint az élet területén mindenhol, az alvás esetében is a mértékletesség az irányadó. Egy-egy kimerítő nap vagy kialvatlan időszak után nyugodtan vegyük birtokba hosszabb időre a hálószobát, de ha azt tapasztaljuk, hogy tartósan és csillapíthatatlanul sok alvásra van igényünk, forduljunk orvoshoz.
2017. július 31.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek