Jóból is megárt a sok – a túl sok alvás okai és okozatai

2017. július 31.

Kapcsolódó tünetek:

fáradtság

Az alvás nagyon fontos szervezetünk számára, ilyenkor pihen és regenerálódik testünk. Legtöbb esetben kialvatlansággal fordulnak szakemberhez a betegek, de előfordul, hogy valaki mormota módjára aluszékonnyá válik. A túlságosan sok alvás rejtett betegségek tünete lehet, főleg, ha hirtelen és tartósan jelentkezik, és komoly betegségek okozójává is válhat.

Az alvásigény egyénenként változik, függ az életkortól, a napi aktivitástól, az életkörülményektől és az egészségi állapottól. A szakemberek egybehangzó véleménye szerint egy egészséges felnőtt ember alvásszükséglete napi 7-9 óra. A tartósan ennél kevesebb és több alvással eltöltött idő egyaránt nem jó.

A túl sok alvás hátterében megbújó betegségek:

 • Alvási apnoé: alvás közben időnként kimarad a légzés, ami megszakítja a normál alvásritmust, így az érintett csak hosszabb idő alatt tudja kipihenni magát – ha ez egyáltalán sikerül.
 • Alvászavar: egyre több ember szenved kisebb vagy nagyobb alvászavarban, melynek köszönhetően többször felébred éjszakánként, így nem tud elég mélyen és pihentetően aludni.
 • Depresszió: Ezt a betegséget a közöny, a rosszkedv, a pesszimista világlátás és a levertség mellett speciális alvászavar is jellemzi.
 • Vérszegénység: tipikus tünete a fáradtság, erőtlenség és emiatt a sok alvásra való igény.
 • Daganatos megbetegedés: ha a megnövekedett alvásszükséglet mellett azt is észrevesszük, hogy állandóan fáradtak, kimerültek vagyunk, egy-egy testrészünkben fájdalmat érzünk, forduljunk orvoshoz! Érdemes egy alaposabb kivizsgálásnak alávetnünk magunkat.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Herba Relax növényi kivonat tabletta 60x

  Herba Relax növényi kivonat tabletta 60x

  <p><strong>A nyugalom hozzájárul a tisztánlátáshoz és segít megbírózni a nehézségekkel.</strong></p> <p>Viselje könnyebben a feszült helyzeteket!</p> <p>A Herba Relax étrend-kiegészítő tabletta növényi kivonatokkal (valeriána, komló és golgotavirág) segíti a lelki egyensúly fenntartását.<br />Hatóanyagai az eddigi tapasztalatok alapján nem eredményeznek hozzászokást.<br />12 éves kor felett mindhárom gyógynövény alkalmazható.</p>

  3 599 Ft

Betegségek, melyek összefüggést mutatnak a túl sok alvással:

 • Depresszió: számos vizsgálat bebizonyította, hogy a túl sok alvás megnöveli a depresszió és a különféle hangulatzavarok kialakulásának kockázatát.
 • Agyi funkciók romlása: ez főképp idősebb embereket veszélyeztet, ha a normálisnál tartósan több időt töltenek alvással. Leginkább a kognitív képességekre van rossz hatással és a memóriát rontja.
 • Cukorbetegség: a normálisnál több alvás megkétszerezi a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ezt még tetézi az, ha az illető egyébként is túlsúlyos, helytelenül táplálkozik, keveset mozog, dohányzik és öröklött hajlama is van a betegségre.
 • Testsúlygyarapodás, elhízás: a túl sok alvás a testsúly alakulását is kedvezőtlenül befolyásolja, attól függően persze, hogy az illető mennyire aktív életet él és hogyan táplálkozik.
 • Szív- és érrendszeri betegségek: számos, főképp tengerentúlon végzett kutatás alátámasztotta: ha tartósan 8 óránál többet alszunk, megnő a szívbetegségek kockázata.

Mint az élet területén mindenhol, az alvás esetében is a mértékletesség az irányadó. Egy-egy kimerítő nap vagy kialvatlan időszak után nyugodtan vegyük birtokba hosszabb időre a hálószobát, de ha azt tapasztaljuk, hogy tartósan és csillapíthatatlanul sok alvásra van igényünk, forduljunk orvoshoz.

Fogamzásgátlás 40 felett

Sok esetben az életkoron is múlik, hogy milyen fogamzásgátló módszereket alkalmazhatunk. Változó lehet így nem csak az eseti vagy külső, de a belső és akár hormonális megoldások kiválasztása és hatékonysága is. Különösképpen azért, mert idővel a nőknek már a változókori jelenségekre is figyelniük kell. Összegyűjtöttük, mely módszerek azok, melyeket biztonsággal és hatásosan lehet segítségül hívni ebben az életszakaszban is.

Vitaminok a tavaszi fáradtság ellen

Vitaminok a tavaszi fáradtság ellen

A tavasz elérkezésével sokan érzik magukat ingerlékenyebbnek, kimerültnek, stresszesnek vagy rosszkedvűnek. Ez a tavaszi fáradtság, amely a szervezet normális reakciója a változó környezeti hatásokra. Nézzük, mely vitaminok lendíthetnek túl rajta.

A jetlag kezelése

A jetlag kezelése

Rengetegen álmodoznak arról, hogy messzi tájakra utaznak, ahol új kultúrákat ismernek meg, és egy teljesen új világ tárul eléjük. Az ilyen utazások során azonban van egy dolog, ami eleinte rettentő módon megnehezíti az életünket, méghozzá a jetlag.

7 dolog, ami minden nap kötelező – karácsonykor is

7 dolog, ami minden nap kötelező – karácsonykor is

A karácsony a szeretet ünnepe, ennek ellenére sok stressz előzi meg. Ilyenkor annyi feladat zúdul ránk, hogy kevesebb időt szánunk magunkra. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy ne őrüljünk meg teljesen, közben pedig egészségünkért is tegyünk.

Szép álmokat!

Az alvás életünk létfontosságú és nélkülözhetetlen része, így ha romlik a minősége, csökken a mennyisége, az súlyos következményekkel járhat.

Összes cikk Alvás témában