Jóból is megárt a sok – a túl sok alvás okai és okozatai

2017. július 31.

Kapcsolódó tünetek:

fáradtság

Az alvás nagyon fontos szervezetünk számára, ilyenkor pihen és regenerálódik testünk. Legtöbb esetben kialvatlansággal fordulnak szakemberhez a betegek, de előfordul, hogy valaki mormota módjára aluszékonnyá válik. A túlságosan sok alvás rejtett betegségek tünete lehet, főleg, ha hirtelen és tartósan jelentkezik, és komoly betegségek okozójává is válhat.

Az alvásigény egyénenként változik, függ az életkortól, a napi aktivitástól, az életkörülményektől és az egészségi állapottól. A szakemberek egybehangzó véleménye szerint egy egészséges felnőtt ember alvásszükséglete napi 7-9 óra. A tartósan ennél kevesebb és több alvással eltöltött idő egyaránt nem jó.

A túl sok alvás hátterében megbújó betegségek:

  • Alvási apnoé: alvás közben időnként kimarad a légzés, ami megszakítja a normál alvásritmust, így az érintett csak hosszabb idő alatt tudja kipihenni magát – ha ez egyáltalán sikerül.
  • Alvászavar: egyre több ember szenved kisebb vagy nagyobb alvászavarban, melynek köszönhetően többször felébred éjszakánként, így nem tud elég mélyen és pihentetően aludni.
  • Depresszió: Ezt a betegséget a közöny, a rosszkedv, a pesszimista világlátás és a levertség mellett speciális alvászavar is jellemzi.
  • Vérszegénység: tipikus tünete a fáradtság, erőtlenség és emiatt a sok alvásra való igény.
  • Daganatos megbetegedés: ha a megnövekedett alvásszükséglet mellett azt is észrevesszük, hogy állandóan fáradtak, kimerültek vagyunk, egy-egy testrészünkben fájdalmat érzünk, forduljunk orvoshoz! Érdemes egy alaposabb kivizsgálásnak alávetnünk magunkat.

Betegségek, melyek összefüggést mutatnak a túl sok alvással:

  • Depresszió: számos vizsgálat bebizonyította, hogy a túl sok alvás megnöveli a depresszió és a különféle hangulatzavarok kialakulásának kockázatát.
  • Agyi funkciók romlása: ez főképp idősebb embereket veszélyeztet, ha a normálisnál tartósan több időt töltenek alvással. Leginkább a kognitív képességekre van rossz hatással és a memóriát rontja.
  • Cukorbetegség: a normálisnál több alvás megkétszerezi a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ezt még tetézi az, ha az illető egyébként is túlsúlyos, helytelenül táplálkozik, keveset mozog, dohányzik és öröklött hajlama is van a betegségre.
  • Testsúlygyarapodás, elhízás: a túl sok alvás a testsúly alakulását is kedvezőtlenül befolyásolja, attól függően persze, hogy az illető mennyire aktív életet él és hogyan táplálkozik.
  • Szív- és érrendszeri betegségek: számos, főképp tengerentúlon végzett kutatás alátámasztotta: ha tartósan 8 óránál többet alszunk, megnő a szívbetegségek kockázata.

Mint az élet területén mindenhol, az alvás esetében is a mértékletesség az irányadó. Egy-egy kimerítő nap vagy kialvatlan időszak után nyugodtan vegyük birtokba hosszabb időre a hálószobát, de ha azt tapasztaljuk, hogy tartósan és csillapíthatatlanul sok alvásra van igényünk, forduljunk orvoshoz.

Ez történik a szervezetünkkel, ha letesszük a cigit

Annak, aki aktív dohányos, elképzelni is nehéz lehet, mi történne azután, hogy elszívta élete utolsó szál cigarettáját. Sokan már a nikotinhiány első gondolatától is visszariadnának attól, hogy megpróbáljanak leszokni. Pedig ezen felül is elképesztő változások mennek végbe a szervezetben, ha leszokunk a cigiről. Ráadásul ezek mind a javunkra válnak.

Tippek a mély és pihentető alvásért

Íme néhány tipp a mély és pihentető alvás érdekében!

Fogamzásgátlás 40 felett

Sok esetben az életkoron is múlik, hogy milyen fogamzásgátló módszereket alkalmazhatunk. Változó lehet így nem csak az eseti vagy külső, de a belső és akár hormonális megoldások kiválasztása és hatékonysága is. Különösképpen azért, mert idővel a nőknek már a változókori jelenségekre is figyelniük kell. Összegyűjtöttük, mely módszerek azok, melyeket biztonsággal és hatásosan lehet segítségül hívni ebben az életszakaszban is.

A 7 legfontosabb szűrővizsgálat nőknek

A megelőzés nagyon fontos kulcsszó a betegségek elkerülése tekintetében. Sok, akár halálos kimenetelű betegség is elkerülhető, ha időben felfedezik. Ehhez azonban rendszeresen vizsgálatokon kell részt vennünk. Összegyűjtöttük a legfontosabb női szűrővizsgálatokat. Ne sajnáljuk rájuk az időt, tervezzük meg pontosan és tegyük életünk szerves részévé azokat!

Mi az a bélpolip?

A polipnak nevezett furcsa kis képződmények szervezetünkben jellemzően nyálkahártyán alakulnak ki, azon belül is gyakran fordulnak elő a bélrendszerben. Megjelenésük okairól túl sokat nem tudni, de azért segítünk megfejteni azt, mik is ezek és miért érdemes odafigyelni rájuk.

Összes cikk Alvás témában