Tudjunk meg mindent az alacsony és magas TSH értékekről

A TSH érték és jelentése

Kapcsolódó tünetek:

A TSH a thyreoidea stimuláló hormon, magyarul pajzsmirigyserkentő hormon rövidítése, ami az agyalapi mirigyben termelődik. Szérum koncentrációja az egyik fontos jelzője a pajzsmirigy működésének, ezért nyomon követése nélkülözhetetlen a pajzsmirigybetegségek szűréséhez, vagy korábbi diagnózis esetén a terápia kontrollálásához. Emelkedett TSH-szint esetén általában pajzsmirigy-alulműködés áll fenn, a jelentősen alacsonyabb érték pedig gyakran túlműködésre utal.

Cikkünkben bemutatjuk, milyen esetekben fontos a TSH érték meghatározása, mit kell tudni róla, milyen módszerekkel történhet a TSH mérése, milyen tényezők befolyásolhatják, illetve mik az alacsony TSH tünetei, valamint a magas TSH tünetei.

Mi a TSH jelentése?

A TSH fokozza a jódfelvételt – a bélből a pajzsmirigyben termelődő L-trijódtironin (T3), L-tiroxin (T4) és az L-tetrajódtironin hormonok termelésének fokozása mellett. A T3 és T4 hormonok szintje viszont gátolja a TSH termelést. Ennek alapján a TSH jó jelzője annak, hogy a pajzsmirigy hormonok milyen arányban vannak jelen a szervezetben. A pajzsmirigy hormontermeléséről a három érték együttesen szokott átfogó képet adni a fizikális (tapintásos) vizsgálattal és képalkotó diagnosztikai eljárással együtt.

A pajzsmirigyhormonok szerepe

Azért is fontos tudni, hogy a fenti hormonszintek normál tartományba esnek-e, mert a szervezetünk alapfunkcióira vannak hatással. Ezek a teljesség igénye nélkül például:

  • az anyagcsere-folyamatok,
  • az idegrendszer működése,
  • izmok egészsége,
  • szívműködés,
  • fogamzás és terhesség,
  • gyerekeknél a növekedés.

Miért és mikor fontos a TSH érték meghatározása?

Ha valamilyen pajzsmirigy-problémára utaló panasz merül fel, akkor beutalót kaphatunk vérvételre, ahol könnyen kiderülhet, hogy normál TSH-értékünk van-e (0,4-4,2 mIU/l). Érdekesség, hogy két azonos TSH-szintű embernek nem feltétlenül azonos a pajzsmirigy működése, emiatt is elengedhetetlen a T3, T4 és gyakran a tireo-peroxidáz elleni antitest (ATPO) értékének ismerete. A leggyakoribb TSH-mérést indokló tünetek közé tartozik a látszólag megmagyarázhatatlan súlygyarapodás vagy súlycsökkenés, a fáradékonyság, valamint a teherbeesési nehézség. A laborban szenzitív (sTSH) vagy szuperszenzitív (ssTSH) TSH vizsgálatot végeznek, amelyek igen jó eséllyel kimutatják a pajzsmirigy működésének rendellenességeit.

Biztos, hogy bajt jelent az eltérő TSH-szint?

A túl magas vagy alacsony TSH-érték önmagában még nem jelent betegséget, ám egyértelmű jel lehet a gyakorlott szakorvos számára, aki tudja, milyen más értékekkel és vizsgálati eredményekkel kell együtt elemeznie. Ez a hormonális rendszer összetettsége miatt egyfajta holisztikus megközelítést igényel, vagyis probléma esetén az egész szervezetet érdemes kezelni, nem csupán a pajzsmirigyet.

Mit mutat a TSH érték?

Mikor alacsony, illetve magas a TSH értéke?

Noha az agyalapi mirigy által termelt TSH normál értéke elvileg a már említett 0,4-4,2 mIU/l, az endokrinológusok közül sokan inkább 2,5 mIU/l-ig tekintik ideálisnak. Az értékelés kortól, nemtől és aktuális élethelyzettől is függ, mert adott esetben 3 mIU/l is megnyugtató lehet, míg a babavárást tervező nők leginkább 1-2 mIU/l-nek örülhetnek.

Mi számít alacsony TSH-értéknek, és mire utalhat?

A 0,4 mIU/l alatti TSH-szint arról árulkodik, hogy a pajzsmirigy fokozott működése miatt a magas T4- és T3-szint gátolja az agyalapi mirigy TSH-termelését. Ez összességében pajzsmirigy-túlműködésre utalhat.

Oka lehet autoimmun eredetű is, például Graves-Basedow-kór, de a pajzsmirigy korábbi eltávolítása vagy korábban diagnosztizált túlműködésnél a gyógyszer túladagolása is állhat a háttérben. Ritkán előfordul, hogy az agyalapi mirigy károsodása miatt nem termelődik elegendő TSH, valamint terhesség kísérőjelensége is lehet.

Az alacsony TSH-val – vagyis a pajzsmirigy túlműködésével – együtt járó tünetek közé tartozik a pajzsmirigy megnagyobbodása (struma), a látszólag indokolatlan testsúlyváltozás, a szívdobogás, a kézremegés, az ingerlékenység, a koncentrációs nehézség, a hasmenés, a kimerültség, az izomgyengeség, a hajhullás, a verejtékezés, megnövekedett testhőmérséklet, a libidócsökkenés vagy a meddőség.

A TSH érték jelentése

Mi számít magas TSH-értéknek, és mire utalhat?

4,2 mIU/l – vagy esetenként 2,5 mIU/l – fölött, amennyiben alacsony a T3 és T4, akkor a pajzsmirigy csökkent működése okozza a TSH emelkedést, leggyakrabban akut vagy krónikus pajzsmirigy-gyulladás, például autoimmun Hashimoto-thyreoiditis (Hashimoto-betegség). Fennálló pajzsmirigyhormon-pótló terápia esetén arról árulkodik, hogy túl csekély a dózis, de akár egyes fájdalomcsillapítók vagy gyulladáscsökkentők is befolyásolhatják az értéket.

A pajzsmirigy-alulműködés legismertebb tünetei a hízás, a fáradékonyság, a lelassult szívritmus és mozgás, a fázékonyság, a haj- és körömproblémák, az izomfájdalom és gyengeség, a székrekedés és a száraz bőr. Nem véletlen, hogy a panaszok mutatnak némi hasonlóságot a pajzsmirigy-túlműködéssel: éppen ezért elengedhetetlen az alapos kivizsgálás a diagnózis felállításához.

Hogyan változik a TSH terhesség alatt?

A várandósság alatt különösen fontos a megfelelő pajzsmirigy-működés, mivel a magzat az anya pajzsmirigy-hormonjait „használja” a 18. hétig, amelyek a méhlepényen keresztül jutnak át. A terhesség alatti TSH-értékhatárok trimeszterenként változnak: az első harmadban 0,1-2,5 mIU/l számít normál TSH-értéknek, a másodikban 0,2-3,0 mIU/l, a harmadik trimeszterben pedig 0,3-3,0 mIU/l. Célszerű figyelemmel kísérni a T3 és T4 hormonok szintjét is, amelyek kulcsszerepet játszanak a magzat központi idegrendszerének fejlődésében. Jó hír, hogy várandósság alatt jelentkező pajzsmirigy-alulműködés esetén a szoptatási időszak után fokozatosan visszaállhat a pajzsmirigy egészséges működése, így nem feltétlenül kell folytatni a gyógyszeres kezelést.

Mi befolyásolhatja a TSH értékét?

Különböző testen belüli vagy kívüli tényezők is hatással lehetnek a TSH-ra, amit nem árt szem előtt tartani a laboreredmények elemzésekor.

  • Évszak. Hideg időben előfordulhat, hogy több pajzsmirigyhormonra van szükség, így télen megemelkedhet a TSH-szint.
  • A pajzsmirigy-hormonszint a nap során bizonyos keretek között változik, s általában éjfél előtt a legmagasabb.
  • Életkor. Az idő múlásával növekszik a TSH-szint, tehát a 4,0 és 10 mIU/l közötti érték normális lehet az idősebb korosztály tagjainál.
  • Az immunrendszer állapota, autoimmun folyamatok. Hashimoto-betegség esetén például az immunrendszer antitestet termel a pajzsmirigy ellen, ami a szerv krónikus gyulladásával, végül pedig akár a pusztulásával is járhat. Éppen ezért szükséges a pajzsmirigy-ellenes antitestek (ATPO) szintjének figyelembevétele a diagnózis felállításakor.
  • Nem megfelelő jódbevitel. Ha túl kevés jód jut a szervezetbe, fokozódhat a TSH termelődése. Túl sok jód azonban akár életveszélyes pajzsmirigy-túlműködéshez is vezethet.
  • Meglévő betegségek. A szervezetben lévő gyulladás, a heveny kórállapotok és a láz is kihathat a TSH-szintre. Ezekre a vérkép további értékeiből és a fennálló panaszokból lehet következtetni.
  • Gyógyszerek. A szteroidok és egyes szívgyógyszerek is befolyásolhatják a TSH termelődését, például jód tartalmú kontrasztanyagok, szulfonilureák, szulfonamidok, lítium, tirozin-kináz gátlók, interleukin, interferon, dopamin, dopamingátlók (bromocriptine), glükokortikoidok, metformin, amiodaron, phenytoin, rifampicin, phenobarbital. Bármilyen pajzsmirigy-érintettségű mellékhatás gyanúja esetén mindenképpen érdemes konzultálni a kezelőorvossal.
  • Várandósság. Terhesség esetén hogyan változik a TSH értéke? című előbbi alfejezetben említett összefüggések miatt a várandós nők TSH-értékét nem szabad összehasonlítani a nem várandósokéval.
  • Túlzott stressz.

Összegzés

Az agyalapi mirigy által termelt TSH (thyreoideastimuláló, vagyis pajzsmirigyserkentő) hormon szintjéből következtetni lehet a pajzsmirigy működésére. Az egyszerű vérvétellel kimutatható alacsony TSH-szint általában pajzsmirigy-túlműködéssel hozható összefüggésbe, a TSH magas szintje pedig pajzsmirigy-alulműködést jelezhet. A TSH általában a T3, T4 és ATPO szintekkel együtt értelmezendő, a diagnózis felállításához pedig ezeken kívül általában képalkotó diagnosztikai vizsgálat is szükséges. Az alacsony vagy magas TSH-szint önmagában nem jelent betegséget.

A normál TSH érték elvileg 0,4-4,2 mIU/l, noha az endokrinológusok közül sokan inkább 2,5 mIU/l-ig tekintik ideálisnak, a várandósság időszakára pedig trimeszterenként más határok vonatkoznak. A TSH szintjén számos külső és belső tényező is befolyásolhatja, köztük az évszak, a napszak, a jódbevitel, a fennálló betegségek, a szedett gyógyszerek vagy a túlzott stressz.

2023. június 29.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek