Tiszta lélegzet: ezt tudja az azelasztin-hidroklorid

Tiszta lélegzet: ezt tudja az azelasztin-hidroklorid

Kapcsolódó tünetek:

A bedugult orr igencsak bosszantó, de általában ártalmatlan. A legtöbb esetben egy vírusos fertőzés áll a háttérben, esetleg influenza, megfázás, de allergia, illetve szénanátha is okozhatja. Az érintettek nem kapnak rendesen levegőt, ami nem csak a nappalokat, hanem az éjszakákat is megnehezíti. Szerencsére számos olyan orrspray kapható, ami enyhít az orrduguláson. Ezekben a készítményekben sok esetben azelasztin-hidroklorid található, ami a hisztamin hatását semlegesítve gátolja a szervezet fokozott allergiás reakcióját, aminek következtében nem duzzad meg az orrnyálkahártya.

Cikkünkben bemutatjuk a különböző orrspray típusokat és azok hatóanyagait, sorra vesszük, hogy mikor ajánlott orrspray-k használata, továbbá részletezzük az azelasztin hatásait és mellékhatásait.

Orrdugulás ellen…

A patikák polcain rengeteg különböző típusú orrspray sorakozik, így sok esetben nehéz eldönteni, hogy melyiket válasszuk, melyik lép fel hatékonyan a problémánkkal szemben. Alábbiakban bemutatjuk a legelterjedtebb hatóanyagokat és azok hatásait, így a jövőben könnyebben tudunk majd dönteni.

Tengervizes orrspray, Salvus vizes orrspray

Az orrnyálkahártyát számos, egymástól eltérő tényező kiszáríthatja. Ez nem csak kellemetlenséggel jár, hanem csökkenti annak védekezőképességét is, így könnyebb dolguk van a kórokozóknak. A tengervizes, illetve Salvus vizes orrspray-ek tökéletes választásnak bizonyulnak az orrnyálkahártya nedvesítésére, a nyákoldásra és a váladék kiürülésének az elősegítésére. Ezek a készítmények továbbá ápolják és tisztítják is a nyálkahártyát.

 

Oximetazolin (pl. Nasivin)

Ez a hatóanyag főként akut vagy allergiás nátha esetén alkalmazandó, ugyanis enyhíti az orrnyálkahártya duzzanatát érösszehúzó hatása révén, így könnyebbé válik a levegővétel. Mivel a váladék kiürülését is segíti, középfül- vagy orrmelléküreggyulladás esetén is használható. Helyi alkalmazás esetén az oximetazolin az alfa-receptorokhoz tapad, ezáltal adrenalinszerű hatása lesz, aminek következtében összeszűkülnek az erek. Ezáltal csökkenti a vérbőséget és a duzzanatot. Amennyiben érzékenyek vagyunk erre a hatóanyagra, esetleg száraz náthában szenvedünk, valamint 6 éves kor alatt nem ajánlott az alkalmazása.

Xilometazolin (pl. Otrivin)

A xilometazolin szintén enyhíti az orrnyálkahártya duzzanatát, ezen kívül érszűkítő hatás van, illetve segíti a váladék kiürülését. Hatása pár percen belül érezhető, és több órán át fennáll. Megfázás, allergiás nátha és orrmelléküreggyulladás esetén ideális választás. Száraz nátha, túlérzékenység, súlyos szívproblémák és anyagcserebetegségek esetén azonban nem ajánlott az alkalmazása.

Tramazolin-hidroklorid-monohidrát (pl. Rhinospray)

Erre a hatóanyagra abban az esetben van szükség, ha a kezelés célja az orrnyálkahártya duzzanatának enyhítése, és az orrmelléküregek szellőzésének javítása. Ezeket a jótékony hatásokat azáltal éri el, hogy az orrban lévő hajszálereket összehúzza, így csökkentve a váladéktermelést. A megfázásos és szénanátha okozta orrduguláson is képes segíteni.

Acetilcisztein (pl. Rinofluimucil)

Ez a hatóanyag erősen nyákoldó, így segíti a felgyülemlett váladék kiürülését. A Rinofluimucil érszűkítő hatású tuaminoheptán-szulfátot is tartalmaz, ami enyhíti az orrnyálkahártya duzzanatát is. Zömében olyan betegségek esetén javasolt a használata, amelyek során váladék gyülemlik fel.

Azelasztin-hidroklorid (pl. Allergodil)

Ez a hatóanyag a második nemzedékű H1-antihisztaminok csoportjába tartozik. Ebből adódóan antihisztamin, antiallergén és gyulladáscsökkentő hatási vannak, így képes enyhíteni az olyan panaszokat, mint az orrdugulás, ugyanis megakadályozza  a hisztamin felszabadulását a hízósejtekből a hisztamin receptorok gátlásával. Ezen kívül a tüsszögési ingeren is képes enyhíteni. A leggyakoribb mellékhatások közé sorolják a fáradtságot és az ízérzészavart.

Az azelasztin-hidroklorid alkalmazása

Azelasztin-hidroklorid: mire figyeljünk az alkalmazásakor?

Jótékony hatásai

Az azelasztin egy fehéres kristályos állagú, szagtalan por, aminek az íze keserű, így gyakran okoz zavart az ízérzékelésben. Ez a hatóanyag a hisztamin 1 (H1) receptor gátló antihisztaminok  közé tartozik. Allergia esetén a hízósejtekből az allergiás reakció során nagy mennyiségben hisztamin szabadul fel, amelyek a különböző sejtek felszínén elhelyezkedő hisztamin receptorhoz kötődve allergiás reakciót indítanak el. Ennek hatására jelentősen megnő például az orr és a torok vérellátása, a szövet kivörösödik, megduzzad, viszketés lép fel, továbbá beindul a váladéktermelés.

Az antihisztaminok, így az azelasztin is, gátolják tehát a hisztamin receptorok működését, így nem alakulnak ki az előbb említett tünetek. Az azelasztin különlegessége, hogy az antihisztamin hatásán kívül stabilizálja a hízósejteket, aminek következtében azok kevesebb hisztamint szabadítanak fel.

Az orrspray viszonylag gyorsan, 15-30 perc alatt fejti ki a hatását, ami kb. 12 órán át tart. A legtöbb esetben szénanátha és allergiás nátha esetén javasolják az alkalmazását. Szemcsepp formájában allergiás kötőhártyagyulladás esetén is enyhülést hoz.

Mikor ne alkalmazzuk?

Amennyiben érzékenyen reagálunk erre a hatóanyagra, akkor ne alkalmazzuk.

Kölcsönhatások más gyógyszerekkel

Ha az azelasztint tablettaként alkalmazzuk, akkor léphetnek fel kölcsönhatások, de orrspray vagy szemcsepp formájában nem, ugyanis ezekben az esetekben minimális mértékű a felszívódás.

Az azelasztint a máj egyik enzime bontja le, ezért kerülni kell adását olyan gyógyszerekkel, amelyek ezt az enzimet gátolják, hiszen akkor mellékhatások alakulhatnak ki. A depresszió (citalopram, fluoxetin, paroxetin) és a rák (vinblastin, vincristin, doxorubicin) kezelésére szóló bizonyos gyógyszerek, illetve meghatározott HIV elleni készítmények okozhatják ennek a májenzimnek a gátlását.

Korhatár

Az, hogy milyen kortól alkalmazhatók az azelasztin tartalmú gyógykészítmények, függ azok fajtájától, így minden esetben olvassuk el az adott készítmény használati utasításait, vagy kérjük ki kezelőorvosunk véleményét. Alapvetően azt szokták javasolni a szakemberek, hogy az azelasztin tartalmú orrspray-ket ne használják 12 évnél fiatalabb gyerekek, míg a szemcseppeket 4 éves kor alatt nem ajánlott.

Várandósság és szoptatás

Várandósság és a szoptatás ideje alatt nem javasolt az azelasztin tartalmú tabletták alkalmazása, ugyanis még nem áll a szakemberek rendelkezésére elegendő információ ezek hatásáról a magzat fejlődésére. Az orrspray és a szemcseppek ellenben nyugodtan használhatók.

Mellékhatások

A legtöbb esetben zavar lép fel az ízérzékelésben, de ezen kívül jelentkezhet még hányinger, túlérzékenység, allergiás reakciók, bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, szédülés, fejfájás, levertség, gyengeség és fáradtság. Utóbbi miatt legyünk óvatosak, ha autót vezetünk, esetleg nehéz gépeket irányítunk.

Az azelasztin-hidroklorid mellékhatásai

Kutatási eredmények

Az utóbbi pár év központi témája volt a koronavírus, pontosabban annak megelőzése és kezelése. A kutatók klinikai vizsgálatoknak köszönhetően arra az eredményre jutottak, hogy azelasztin tartalmú orrspray-k használata forradalmasíthatják a COVID-19 kezelését.

Ezeket a kutatási eredményeket többek között a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológusainak köszönhetjük, akik egy nemzetközi projekt keretében kutatják a Covid19 vírus elleni terápia lehetőségeit. Azt vizsgálják, hogy az azelasztin-hirdoklorid támogatja-e a sars cov-2 pozitív betegeknél a gyógyulást. A laboratóriumi vizsgálatokat Virológiai Nemzeti Laboratóriumban végezték. A 2. fázisú klinikai vizsgálat során kapott első eredmények megerősítették azt a felvetést, miszerint az azelasztin-hidrokloridot tartalmazó antiallergiás orrspray csökkenti a vírusfertőzést a betegeknél, méghozzá 97 százalékban a kontrollcsoporthoz képest. Az azelasztinnal kezelt betegeknél további vizsgálatok azt mutatták ki, hogy szignifikánsan nagyobb arányban váltak PCR negatívvá. Az Innsbrucki Orvostudományi Egyetem Virológiai Tanszéke is megerősítette a Pécsi Tudományegyetem vizsgálatának eredményeit. A biztató laboratóriumi eredmények hatására az URSAPHARM Arzneimittel placebokontrollos klinikai hatékonysági vizsgálatot is végzett, amely során az antihisztaminként ismert azelasztin-hidrokloridot tesztelték.

Úgy tűnik, hogy az azelasztin tartalmú orrspray-k jó választásnak bizonyulnak a korai stádiumú fertőzések kezelésére, továbbá megakadályozzák a vírusok megtapadását és elszaporodását az orrnyálkahártyán, így nem alakul ki a COVID-19. Az azelasztin-hidroklorid erős vírusellenes hatása miatt potenciális gyógyszer lehet a SARS-CoV-2 ellen. Ezenkívül csökkenti a betegség súlyosságát és gyorsítja annak lefolyását. Mindezek ellenére meg kell említenünk, hogy a kísérleteket széles körű klinikai vizsgálatoknak kell követniük ahhoz, hogy ténylegesen igazolva legyen a hatóanyag pozitív hatása.

Összegzés

A tavaszi és nyári időszakban sokan szenvednek allergiától, ami tüsszögéssel, szemviszketéssel és orrdugulással is jár. Utóbbi esetében enyhülést hozhatnak azok az orrspray-k, melyeknek érszűkítő, gyulladáscsökkentő hatásuk van, továbbá segítik a váladék kiürülését. Ezen kívül sok egyebet is tehetünk allergia ellen. Fokozottan figyeljünk a tisztaságra, a kint hordott ruháinkat azonnal cseréljük le, miután hazaértünk, hiszen így kevesebb pollent viszünk be magunkkal a házba. Az ágyneműt is érdemes sűrűbben cserélni, és a gyakoribb hajmosás is sokat segíthet. Egy másik házi praktika, amit érdemes megfogadni, hogy a frissen mosott ruhákat akkor se kintre teregessük, ha szépen süt a nap, hiszen a pollenek a szabadban könnyebben megtapadhatnak bennük. Ezen trükkökön kívül természetesen számos olyan készítmény közül válogathatunk, melyek enyhítik az allergiák kellemetlen tüneteit. Az orrspray-n kívül kaphatók szemcseppek, illetve számos tabletta. Utóbbiak esetében azonban fontos szem előtt tartani, hogy azok szedését az allergiaszezon előtt érdemes megkezdeni.

2022. augusztus 31.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek