Fém- és vegyszerallergia

Fém- és vegyszerallergia

Kapcsolódó tünetek:

A fémallergiára az esetek többségében bőrtünetek kapcsán figyelünk fel. Legjellemzőbb tünetei az érintett területen jelentkező bőrpír, viszketés, duzzanat, valamint a hámló, kiszáradt bőr. Hosszabb ideig történő fennállás során a bőr megvastagszik, lemezszerűen hámlani kezd és berepedezik.

A fémallergia megállapítására két leggyakrabban használt teszt létezik, egyik a hát bőrére felhelyezett fémek (epicután teszt), a másik a vérvizsgálat (limfocita-transzformációs teszt). A fémallergia egyetlen kezelési lehetősége a fémek elkerülése.

A magyar lakosság egyharnada szenved a nikkelallergiától, ezen belül 80-90 százalék a nők aránya. Nikkelt nem csak egyes ékszerek tartalmazhatnak, hanem övcsatok, rozsdamentes acélból készült tárgyak, pénzérmék, sőt egyes kozmetikumok is.

Kevesen tudják, hogy a nikkel allergia nem csak bőrtüneteket okozhat, jellemző lehet a:

  • hirtelen megjelenő kiterjedt csalánkiütés,
  • kiterjedt ekcéma.

Magas nikkeltartalmú élelmiszerek

  • magasabb mint 1000µg/kg (mogyoró, zab, kakaó (csokoládé), paradicsom koncentrátum, lencse, mandula, dió)
  • 200-1000 µg/kg (fémedényben főzött ételek, spárga, káposzta és karfiol, bab és zöldbab, korpás kenyér, instant élesztő, margarin, kagyló, osztriga, krumpli, borsó, paradicsom, spenót, aszalt szilva)
  • 50-200 µg/kg (kajszibarack, homár, brokkoli, hagyma, kukorica, körte, mazsola, avokádó, répa, fejes saláta, füge, gomba, hajdina, édesgyökér, hering, tea, rebarbara).

Diagnózis és kezelés

A kizárásos diéta nem megoldás, mert ezen élelmiszerek száműzése nehézkes és hiányoznának az egészséges étrendből. Létezik a nikkelallergia tüneteitől szenvedők számára egy olyan kezelés, amely szájon át, szigorúan ellenőrzött emelkedő dózisban adagolt nikkeltartalmú készítmény szedésével hozzászoktatja a beteg védekező rendszerét a tüneteket okozó nikkel elviseléséhez.

Vegyszerek elleni allergia

Növekvő mértékben vagyunk kitéve olyan vegyszereknek, amelyek jelen vannak a levegőben, az élelmiszerekben, munkahelyünkön és otthonunkban egyaránt. A minket körülvevő vegyszerek javarésze nem veszélyes, ám ha az immunrendszer terhelése túlzott mértékű, akkor érzékenység alakulhat ki vele szemben.

Ezen anyagok elkerülése az egyetlen lehetőség a védekezésre, ami előfordulási gyakoriságukat figyelembe véve szinte lehetetlen.

Figyeljünk a tünetek helyére!

Az okozó vegyszerekre következtetni lehet a bőrreakció megjelenési helyétől is. Ha a szempillákon van jelen, akkor főleg kozmetikumok állnak a háttérben, a kézfejen megjelenő elváltozást főleg gumitermékek, epoxigyanták vagy tartósítók okozzák. Ha az arcon észleljük, akkor ezt kozmetikumok, UV-sugárzás, gyapjúalkohol, hajfesték okozza a leggyakrabban. A nyakon észlelt elváltozást nikkel vagy kozmetikumok idézik elő, míg a törzsen megjelenőket nikkel és gumik válthatják ki. A hónalj elváltozását rendszerint illatszerek, felületaktív anyagok és formaldehydok okozzák, az alsó végtagokon pedig a neomycin és az epoxi-gyanta nevű vegyi anyagok váltanak ki leggyakrabban panaszokat.

Kontakt dermatitisz esetében a fő kezelés az azonosítás és a megvonás. A gyanút a patch teszt (a bőrre ragasztott gyanús anyag 24 óra utáni reakciója) igazolja. Ha az okozó vegyszer munkahelyen is megtalálható, akkor az eltávolítás nem mindig lehetséges. Kesztyűk és védőszemüvegek használata kötelező, enyhe esetekben pedig megoldás is lehet.

Ha nincs meg az okozó, akkor csak tüneti kezelés lehetséges: a bőr száradását kiküszöbölő védőkrémek, kenőcsök használata, antihisztaminok a viszketés enyhítésére. A súlyos panaszokat helyileg használt corticosteroidok és szájon át szedett szteroidok javíthatják. A súlyos allergiás reakció fototerápiára vagy más gyulladásellenes terápiára szorul.

2015. május 13.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek